ARKTISKA VARANGER I NORDNORGE
Det här en fotoresa till arktiska Varanger (Várnjárga) i Nordnorge som verkligen har extra allt! Upplev det fascinerande fågellivet både nära inpå och på distans samt de fantastiska landskapen. Det speciella ljuset här uppe i det nordligaste Norge är något du kommer att få uppleva och inbjuder till landskapsfotografering av allra högsta klass. Fågelfotograferingen är en klass för sig och världsberömd som en av världens bästa platser att fotografera arktiska fåglar på.
Arktiska Varanger i Nordnorge.
Varanger är en av världens bästa platser för fågelskådning och givetvis då även för naturfotografer. Den stora variationen av olika fåglar under alla årstider har fått Varanger att bli världsberömt för sina goda fågelskådningslokaler. Vi kommer att ha möjlighet att fotografera praktejder, alförrädare, alfågel, lunnefågel, sillgrissla, spetsbergsgrissla tordmule, toppskarv, havsörn och fler.
Slutet av mars är den absolut bästa årstiden att besöka Varanger med det vackra arktiska ljuset, mängden olika arktiska fåglar som du kan se och vackra landskap. Lägg därtill däggdjur som ren, vit skogshare och sälar. Trots denna rika och världsberömda mångfald och tillgång till arktiska fåglar och fågelmyller glöms ofta landskapet bort. I Varanger är landskapsfotograferingen helt fantastiskt bra. Detta med vackra stränder med spetsiga klippblock, Barents hav, norrsken och pittoreska fiskebyar. Allt detta gör Arktiska Varanger till ett eldorado för en naturfotograf!
Fågelön Hornøya & “Puffin fight club”.
Hornøya är ett naturreservat och en mycket viktig plats för många fågelarter. På klippor och bergväggar trängs fåglarna med varandra. Ön ligger nordöst om byn Vardö här uppe i Varanger. Hornöya har en mycket stor koncentration av lunnefåglar, sillgrisslor, spetsbergsgrisslor, toppskarvar, tordmule och rovfåglar. När vi sätter våra fötter på Hornöya är vi så långt nordöst som vi kan vara i Norge, i Barents hav. Bara detta är en fantasieggande tanke. Hornøya kan besökas alla årstider men det kanske är framförallt i vintertid ön är som allra vackrast. I mars månad återkommer ett gigantiskt stort antal sjöfåglar till Hornøya. Detta ger oss en enastående möjlighet att komma nära lunnefåglar och andra arter, i snö. Detta är verkligen en väldigt speciell upplevelse. Två dagar kommer att tillbringas ute på fågelön Hornøya på denna fotoresa. Med båt är det endast cirka 10 minuters resa hit från Vardøs hamn.
Ett av de stora dragplåstren för oss under denna fotoresa är att få uppleva fenomenet “Puffin fight club” (Lunnefåglarnas slagsmålsklubb) här på Hornøya. Lunnefågeln, den klassiska och vackra clownfågeln kommer i mars tillbaka till ön för att göra upp om det bästa boendet och de bästa platserna. Dessa annars så fridfulla fåglarna (i alla fall som vi porträtterar dem) slåss om husfrid i boendehålen i berget och bland tuvor. Slagsmålen kan vara riktigt intensiva. Hornøyas klippor är i mars fortfarande täckta av snö och bilderna på lunnefågeln blir speciella och unika! Att lyckas fånga detta på bild och dessutom med snö som yr kring de stridande lunnefåglarna är verkligen att få en unik bild och upplevelse utöver det vanlig.
Praktejder, alfågel, alförrädare & andra arter.
Vi kommer att ges möjligheten att fotografera flera högarktiska andfåglar på denna fotoresa. Den vackra och färgmättade praktejdern med alla sina kulörta färger. Praktejdern är ovanlig i Sverige men håller till vid kusten runt om på Varangerhalvön vintertid, talrikt dessutom. De andra högarktiska arterna är alfågeln med sina iögonfallande långa stjärtpennor och alförrädare. Alförrädaren som i säg kan vara ett argument för en fotograf eller fågelskådare att bege sig till Varangerhalvön vintertid. En liten grupp finns också här under sommaren men vill man komma nära alförrädaren så är det på vintern du ska åka. Bland dessa speciella arter så återfinns även extremt stora kolonier av tretåig mås och ejdrar. Av de tre specifika arterna, praktejder, alfågel och alförrädare kommer dessa att fotograferas från flytgömslen som gör att vi kan komma ner helt parallellt med vattenytan för att få de bästa vinklarna. Gömslena ligger inne i hamnen och på den tidiga morgonen kan vi också få skenet av lampor från hamnen som reflekteras i vattenytan. Har vi tur så kommer det en praktejder och simmar rakt genom en sådan vacker spegling.
Med det sagt är det inte bara i flyggömslena som vi har en bra chans att se och fotografera praktejder, alfågel och alförrädare. Dessa finns runt om i hamnen och vi har stora möjligheter att få bilder på de högarktiska änderna även utanför gömslet. Alförrädare och alfågel kommer vi också att kunna se på andra lokaler som vi kommer att besöka under resans gång. Praktejder förekommer också blandat med stora grupper av ejdrar som brukar ”surfa” på vågorna ute vid kusten. Med andra ord är vi i princip alltid omringade av olika arter av sjöfåglar.
Skärsnäppan är en vadare och en liten tuffing som kan påträffas runt hela Varangerhalvön. Den är ungefär lika stor som en stare, har korta ben och rund till formen. En riktig dunboll med andra ord. Jag kommer att visa dig och ge dig mina absoluta bästa platser för att fotografera skärsnäppan. Om det blir kallt när vi är i Varanger, kommer du att kunna se istappar som hänger ifrån fjäderdräkten där den springer fram över sandstränderna och jagar mat vid vattenbrynet.
Varangers magiska landskap.
De flesta som beger sig till Varanger vintertid vill se och fotografera fågellivet. I detta rika myller med fåglar glöms dock enligt min mening ofta landskapet bort, i alla fall vintertid. Runt om på Varangerhalvön finner du karga och vindpinade landskap som får dig att tappa hakan. Fantastiskt fotogena spetsiga klippor, vågor som slår upp mot strandkanterna, vitpudrade berg och pittoreska fiskebyar. För en landskapsfotograf tar motiven aldrig slut här. Du ges tillfälle att arbeta både med det stora landskapet och det mer intima landskapet. Här är möjligheterna till bra landskapsfotografering nästan oändliga. Det turkosblåa vattnet och de svartgråa klipporna står alltid i bra kontrast med varandra tillsammans med den vita snön.
Längs vår färd i ett kargt och vackert snölandskap kommer vi att passera men även stanna till i små pittoreska och klassiska fiskebyar. Atmosfären här vintertid är sömnig och gemytlig. Husen längs med den yttersta kusten får stå emot starka vindar, snö och is. De färggranna små husen i fiskebyarna mot de hårda bergen och isen skapar fantastiska möjligheter till ikoniska och vackra landskapsbilder. I hamnarna som exempelvis i Båtsfjord och Nesseby står fiskebåtar, stora som små uppradade och väntar på att få åka ut till havs. Om vi har tur så tajmar vi in tiden då fiskarna och fiskebåtarna kommer tillbaka till hamnen för att ordna med sin fångst och ordna till sina nät.
Vi kommer även på sena kvällar söka efter norrsken beroende på hur solaktiviteten och vädret ser ut. Detta kommer vi göra både i hamnarna och i naturen kring våra boenden men också åka upp till mer högfjällspräglade områden. Till högfjället kan vi ta oss med bil och vad som väntar oss däruppe är ett vidsträckt landskap av lager på lager av berg, snö och is. Vi kommer också under dygnets ljusa timmar leta efter snöformationer i detta spännande och karga landskap. Här uppe växlar vädret snabbt. Sol blir till snöstorm och snöstorm till sol. Detta ger landskapet karaktär och ger oss naturfotografer många valmöjligheter för att skapa landskapsbilder med variation. Varangerhalvöns landskap är oexploaterade vintertid. Det är fåglarna som står i fokus. Därför tycker jag att det är extra spännande att arbeta med landskapen här. Jag får en känsla av att vara ensam med motiven och landskapet.
Renens vindpinade landskap & gråsälens kuststräcka.
Renen har länge varit central i det samiska samhället och är ett naturligt inslag på Varangerhalvön. Den kan återfinnas i de allra flesta delar av landskapet, från kustlandskapet och uppe på högfjället. Där kan den ofta ses ståendes och sparka bort is och snö för att hitta den lav som finns under snön. Det är just i detta landskap på högfjället som jag personligen tycker att renen blir som vackrast på bild och då gärna de helt vita individerna. Känslorna går direkt mot ett sagolandskap långt upp i norr. Förutom ren så har vi möjlighet att få se och fotografera rödräv, också de i det karga och vita landskapet. Sälar finns det gott om i havet kring Varangerhalvön. Vi kommer högst sannolikt kunna se och fotografera gråsälar i vattnet inne i hamnarna. Inte minst brukar man få möjligheter till nära porträtt av gråsälen när vi sitter i flytgömslena, men den kan påträffas nästan överallt.
Detaljinformation om denna fotoresa:
Se denna föreläsning om bland annat Varanger:
Anmälningsavgift: 5380 (20%)
Inkluderat i priset.
- Boende i stuga (rorbu), dubbelrum första boendet och enkelrum andra boendet.
- Frukost varje morgon och matpacke (lunch) varje dag.
- Båtbiljetter, gömslekostnad & all transport på Varanger.
- Fotografisk handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset: Middagar alla dagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.
Anmälningsavgift: 5380 (20%)
Inkluderat i priset.
- Boende i stuga (rorbu), dubbelrum första boendet och enkelrum andra boendet.
- Frukost varje morgon och matpacke (lunch) varje dag.
- Båtbiljetter, gömslekostnad & all transport på Varanger.
- Fotografisk handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset: Middagar alla dagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.