LUNNEFÅGLARNAS RIKE PÅ VESTLANDET, NORGE
På kvällen kommer de inflygande till ön Runde efter att ha tillbringat större delen av dagen till havs. Jag talar förstås om den charmiga och fotogeniska lunnefågeln.
Vi har självklart första parkett för att fotografera de små clownfåglarna vid deras inflygning, men vi väljer också de mer obekväma tiderna för att få arbeta ensamma med lunnefåglarna och dessutom få det bästa blå ljuset.
Förutom detta fantastiska naturskådespel kommer vi att stifta bekantskap med havsulan i den stora kolonin som finns här på ön Runde. Detta, tillsammans med många andra fåglar, bland annat storlabb, och landskapsfotografering, gör detta till en magisk fotoresa.
Lunnefåglarnas rike på Runde
Ön Runde har en rik population av lunnefåglar, vilket lockar naturintresserade och fotografer till denna ö på Vestlandet i Norge. En lunnefågel är svår att ta miste på med sin färgglada näbb i nyanser av rött, orange och gult. Det finns ingen annan sjöfågel som ens kommer i närheten av att likna en lunnefågel. Med sina markerade triangelformade gråblå markeringar runt ögonen, sin vita buk och svarta vingar tillhör den en av mina absoluta favoritfåglar att fotografera.
Förutom här på Runde, brukar jag också fotografera lunnefåglar på Hornøya i Varanger under vintertid. Men dessa två fotoresor skiljer sig mycket åt, och lunnefågelns karaktär förändras markant från tidig vår till sommarmånaderna.
På dagarna tillbringar de flesta lunnefåglar sin tid med att söka föda ute till havs. Här stannar de tills kvällen, då de flyger in till fågelklipporna på Runde för att se efter sina bohålor, mata sina ungar och socialisera med sin partner. Lunnefåglar skapar livslånga förhållanden med sin partner och är till största delen monogama. De bygger sina bon i håligheter och mellan stenar, gärna i anslutning till grästuvor på Rundes branta och gröna klippkanter.
Fotografera lunnefågel
En av Norges största havsule kolonier
Branta klippor, kuststräckor och gröna ängar
Som vanligt när det kommer till mina fotoresor, nöjer vi oss inte enbart med att fotografera fåglar och däggdjur. Landskapet är också viktigt att fånga på bild, eftersom det berättar mycket om platsen du har besökt. Landskapet blir med andra ord en del av berättelsen om lunnefåglarna och havsulorna på Runde.
Landskapet här är fantastiskt, med branta klippkanter som står upp som stenjättar ur havet. Man känner sig ganska liten när man står här uppe och blickar ner mot havet. Dessa klippor är också gröna av all växtlighet, vilket bara förbättrar landskapsfotograferingen. Mellan höjderna sträcker sig stora frodiga ängar med riklig växtlighet och en hel del orkidéer. Det är på dessa ängar man ofta kan se storlabben, men också andra fåglar som exempelvis ängspiplärka och storspov.
Här uppe på Runde-berget finns också två små sjöar, Lisjevatnet och Storevatnet. När solen sänker sig över klippkanterna och det vackra kvällsljuset kommer, kan dessa två sjöar förhöja landskapsfotograferingen där de ligger insprängda mellan bergstopparna.
Landskapet omkring Runde är också vackert med långa kuststräckor och riklig flora, inte minst orkidéer. Här kommer vi också att fotografera, inte minst för att komma nära strandskator och gravänder.
Notera att fotoresan är planerad till vardagar för att minimera störningar från turister.
Anmälningsavgift: 2780 SEK (20%)
Inkluderat i priset.
- Boende (del i dubbelrum)
- Frukost & lunch enligt program
- Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen
Ej inkluderat i priset: Alla middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.
Notera att fotoresan är planerad till vardagar för att minimera störningar från turister.
Anmälningsavgift: 2780 SEK (20%)
Inkluderat i priset.
- Boende (del i dubbelrum)
- Frukost & lunch enligt program
- Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen
Ej inkluderat i priset: Alla middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.