VIDEOKURS FÖR NATURFOTOGRAFER – TEKNIK & KREATIVITET
Om du fotograferar stillbilder i naturen med din systemkamera har du med största sannolikhet också en funktion för videoinspelning. Att skapa videoklipp med din kamera eller mobiltelefon har aldrig varit enklare. När du filmar dina upplevelser i naturen tillför du en helt ny dimension till ditt uttryck som naturfotograf.
Video är ett relativt outforskat område för de flesta stillbildsfotografer, och på denna kurs kan du lära dig att skapa videoproduktioner i naturen och arbeta med klippen i ett videoredigeringsprogram. För dig som ibland eller ofta föreläser om dina stillbilder är video ett utmärkt komplement för att skapa stämning och mer dynamik i ditt bildspel.
Under de senaste fyra åren har jag producerat två videor i veckan om naturfotografering på min YouTube-kanal. Utöver detta har jag även producerat många videor för mina fotoresor och workshops på Fröstad Naturfoto. Jag har med andra ord både lång och intensiv erfarenhet av att skapa naturinriktade videor och är en av Sveriges främsta stillbildsfotografer som också aktivt arbetar med video via YouTube som plattform.
Den här exklusiva kursen i videofilmning och redigering för naturfotografer kommer att ge dig en bred grund för att skapa dina egna videoproduktioner.
Se denna video skapad hos fjällrävarna på Island 2024. Om videon inte fungerar som den ska, öppna videon direkt via denna länk på Youtube.
Kunskap om Videoinspelning
Se denna video från Runde och lunnefåglarna 2024. Om videon inte fungerar som den ska, öppna videon direkt via denna länk på Youtube.
Redigering i DaVinci Resolve eller Adobe Premiere Pro
När du har filmat allt material för din videoproduktion är det dags att skapa en slutproduktion av all media, inklusive video, ljud och eventuell musik. Detta gör vi i ett videoredigeringsprogram. Programmen vi kommer att använda är DaVinci Resolve eller Adobe Premiere Pro. De flesta av er kommer sannolikt att arbeta i DaVinci Resolve, som utvecklas av Blackmagic Design – samma företag som tillverkar högkvalitativa Cinema-kameror. DaVinci Resolve har en något högre inlärningströskel än Premiere Pro, men vi kommer att ägna en hel dag åt videoredigering, så det kommer att finnas gott om tid att lära sig programvaran. Givetvis finns jag hela tiden vid din sida och hjälper dig vid behov.
DaVinci Resolve är ett mycket kraftfullt verktyg för videoredigering och är dessutom helt gratis! Den cinematiska känslan och hur din videoproduktion ska upplevas skapas till stor del i redigeringsprocessen, vilket är betydligt viktigare än vid stillbildsfotografering.
Vad Du Kommer att Lära Dig
- Introduktion till DaVinci Resolve / Adobe Premiere Pro: Lär dig hur programmen är uppbyggda och hur gränssnittet fungerar.
- Skapa ett nytt projekt: Starta ditt projekt och välj rätt FPS och upplösning.
- Tidslinjehantering: Skapa och hantera tidslinjer, där du importerar och sorterar alla dina videoklipp.
- Redigering av videoklipp: Lär dig hur du klipper, redigerar och optimerar dina videoklipp med hjälp av de verktyg som finns i DaVinci Resolve / Adobe Premiere Pro.
- Arbete med flera spår: Hur du hanterar flera video- och ljudspår samtidigt i tidslinjen.
- Infoga ljudeffekter och musik: Lägg till och justera ljud för att komplettera din videoproduktion.
- Användning av ”Inspector”: Lär dig att använda kontrollpanelen i DaVinci Resolve för att justera, förbättra och beskära videoklipp, stillbilder och ljud.
- Digital zoom, tiltningar och panoreringar: Skapa dessa effekter digitalt, men kom ihåg att detta inte ersätter fältarbete med ett videohuvud.
- Slow-motion: Omvandla videoklipp med högre FPS till slow-motion.
- Ljudredigering: Klipp och anpassa ljudet till dina videoklipp.
- Videoövergångar: Arbeta med olika övergångar och lär dig hur du ska tänka kring övergångar mellan videoklipp.
- Text och texteffekter: Lägg till och modifiera text i din videoproduktion, inklusive olika texteffekter.
- Digital stabilisering: Lär dig att stabilisera kameraskak i videoklipp digitalt.
- Color Grading: Förstå vikten av color grading och hur den påverkar din slutproduktion.
- Användning av LUTs: Använd färdiga LUTs (Look Up Tables) eller skapa egna för att ge dina videoklipp rätt känsla.
- Skuggor, mellantoner och högdagrar: Kontrollera och färgsätt dessa områden för önskad effekt i dina videoklipp.
- Kontrast och skärpa: Skapa S-kurvor för ökad kontrast och ge dina videoklipp extra skärpa.
- Lokala justeringar: Gör justeringar i mättnad, nyans, skärpa och vitbalans.
- Vitbalans: Ändra vitbalansen i dina videoklipp med hjälp av pipetten.
- Ljudnivåer: Kontrollera och förstå ljudnivåerna i dina videoklipp för att säkerställa en jämn ljudnivå genom hela produktionen.
- Ljudeffekter och brusreducering: Använd ljudeffekter för att förbättra ljudkvaliteten och reducera brus.
- Rendering och export: Välj rätt inställningar och förstå rendering av din videoproduktion – processen där alla videoklipp, ljud, övergångar och effekter sammanfogas till en färdig video.
- Videoformat och codecs: Lär dig om olika videoformat och codecs vid rendering av video.
Djupare Redigering
Du kommer att lära dig de grundläggande delarna i DaVinci Resolve / Adobe Premiere Pro, såsom gränssnittet, hur du importerar material, klipper ihop klipp, beskär och arbetar med tidslinjen. Men vi kommer även att gå djupare och arbeta med hela processen tills vi når en färdig videoproduktion. Detta inkluderar finjusteringar som color grading, övergångar, texteffekter och mycket mer.
400+ (!!) videos från mig finner du på min Youtubekanal: www.youtube.com/niklasvirsen
Vad Krävs av Din Dator för att Producera Video i DaVinci Resolve / Adobe Premiere Pro?
En vanlig fråga jag ofta får är: ”Hur kraftfull dator behöver jag för att arbeta med videoredigering?” Detta är inte en helt enkel fråga att besvara, men eftersom vi ska arbeta med videoredigering under denna kurs, är det viktigt att ta upp.
Mitt generella svar är: Du kan arbeta med video på i princip vilken dator som helst idag, vare sig det är en laptop eller en stationär dator. Dock kan vissa datorer vara begränsade när det gäller att hantera videoklipp med högre upplösning, som 4K, särskilt om de har mindre än 32 GB RAM-minne.
Rekommenderade Systemkrav för Kursen:
För arbete i 1920×1080 upplösning (Full HD):
- RAM-minne: Minst 16 GB rekommenderas.
- Processor: En relativt ny processor med minst fyra kärnor.
- Lagring: En SSD-disk är starkt rekommenderad för snabbare bearbetning och lagring.
Observera: Det är möjligt att arbeta med 8 GB RAM-minne, en enklare processor och en HDD-disk, men prestandan kan bli långsammare, vilket kan påverka din arbetsupplevelse.
För enklare datorer:
- Upplösning: Om din dator är mindre kraftfull kan du överväga att arbeta med en lägre upplösning, som 1280×720 (HD). De flesta moderna laptops klarar detta, förutom väldigt gamla modeller.
Osäker på Din Dators Kapacitet?
Om du är osäker på om din dator är tillräckligt kraftfull för videoredigering, är du välkommen att kontakta mig via e-post eller telefon med dina frågor. Jag hjälper dig gärna att avgöra vad din dator klarar av.
Ljudupptagning
Till skillnad från stillbildsfotografering är ljudupptagning något som är väldigt viktigt i rörlig bild. Rätt ljud är helt avgörande för en bra naturvideo vare sig det gäller musik, ljudeffekter eller tal. Att endast använda den inbyggda mikrofonen på våra kameror brukar aldrig bli bra. Därför kommer du också att lära dig om vilka olika alternativ det finns på marknaden för en bra ljudupptagning. Här delar jag också med mig av personliga råd gällande mikrofoner och dess kvalitet. Tillika ger jag exempel på vart du kan finna musik och ljudeffekter till dina videos. Om du inte har din egen mikrofon till din kamera kan du spela in ljud i mobiltelefonen, det fungerar ofta väldigt bra.
Vilken Utrustning Behöver Du?
Om du bara har en systemkamera och ingen annan kringutrustning för video, men ändå vill lära dig att skapa video, är det inga problem alls. Du behöver inte mikrofoner, videohuvuden, kameraskena eller annan utrustning för att komma igång, men dessa kan förbättra din videoproduktion. Ett stativ rekommenderas starkt för att skapa stabil video, förutsatt att din kamera inte redan har utmärkt bildstabilisering.
Grundutrustning
- Kamera och objektiv (eller mobiltelefon/kamera med fast optik)
- Stativ för att säkerställa stabila videoupptagningar
Extra Utrustning som kan vara Bra att ha (men inte nödvändigt)
- Panoramaarm för din kulled på stativet
- Videohuvud som alternativ till kulled
- Mikrofon för ljudinspelning (om du inte har en mikrofon, kan du spela in ljud med din mobiltelefon)
- Drönare för att filma från luften (om du inte har en, finns möjlighet att låna en under kursen)
- Annan kringutrustning: videoskena, extern monitor, kamerabur (valfritt)
För Videoredigering
- Laptop
- Extern mus (viktigt för precision och bekvämlighet)
- Hörlurar för att stänga ute ljud när du redigerar din video
Denna fotoresa till lunnefåglarna på Vestlandet, Norge är fullbokad! Du kan skriva upp dig på reservlistan..