Du kommer hem från ditt arbete och öppnar Facebook. Du ser tusen nya inlägg med naturbilder sedan du snabbt skannade av flödet vid lunchtid. Visst är det härligt att kunna bli serverad så mycket naturfotografi, så pass enkelt? Det är ingen sarkasm i det jag säger, jag menar det faktiskt. Att med hjälp av Facebook eller Instagram kunna nå ut med sina naturbilder som amatörfotograf är fantastiskt. Det finns också massor av inspiration att applicera i sitt eget fotograferande genom att få detta rika och varierande bildutbud varje dag, vecka och år.
Vi har också bloggarna med spännande berättelser och vackra naturbilder, fotomagasin och så vidare. Det finns en uppsjö av naturbilder vart du än vänder dig idag. Dock kanske inte så mycket för alla. På min frus Facebookflöde är det snarare heminredning som dyker upp, inte naturbilder, förutom en och annan bild som jag själv har lagt upp. Så, bildflödet som vi naturfotografer beskriver som gigantiskt kanske bara är det för oss och inte för andra?
Ökad bildkonsumtion men mindre bildintresse.
Vi tittar alltså på många naturbilder eftersom vi är bortskämda med ett så pass stort utbud på sociala medier, tidningar och bloggar? Jag skulle dock vilja hävda att vi idag tittar mindre på naturbilder än vad vi gjorde på den analoga tiden. Ärligt talat, det mesta scrollas förbi på sociala medier och om vi stannar vid några fantastiska bilder så ägnar vi dessa några sekunder medan vi fortsätter till nästa. En ganska tråkig utveckling. I och med att naturfotografering har blivit ”mainstream” ökar också utbudet av naturfotografi så klart, däremot minskar vårt intresse för bilder, hur hänger allt detta ihop?
Vi har aldrig haft större bildkonsumtion än idag. Varför är då bildintresset så vagt?
”Det var en fin bild”.
Många vill peka finger på sociala medier som exempelvis Facebook och Instagram. Jag vill hellre lägga ”skulden” på att samhällets stressutveckling har nått sin kulmen. Vi är idag vana att få underhållning när, var och hur vi vill. Det är alltid bara en knapptryckning bort. Det gör oss stressade, med ett stort utbud. Stressade för att inte hinna med våra vardagliga sysslor, arbete och familj för att vi ska kunna hinna med att uppleva allt som serveras till oss, inklusive naturbilder.
Jag ser det ofta, med egna ögon och det är utanför den digitala världen. I den ”verkliga” världen, om det nu finns någon sådan kvar, kanske man skulle kunna tro att vi är mer öppna för bilddiskussioner och mer ingående åsikter om vad som gör en bra, respektive mindre bra bild? Min erfarenhet säger tvärtemot.
När en person visar upp en bild som hen är stolt över, arbetat med och känner mycket inför möts av ett ”fin bild”, slut citat, ser jag hur urvattnad naturbilden är idag. Vi kunde lika gärna trycka på ”gilla” på Facebook. Det gör inget på sociala medier, där är ett gilla ungefär som att säga, fin bild och det är okej. När vi dock samtalar med varandra, sitter i en grupp eller är iväg tillsammans med andra fotografer tycker jag att man ska utmana sig själv att starta en bilddiskussion. Det ligger så mycket nytta i att diskutera en naturbild, inte bara nöja sig med, ”det var en fin bild”.
Rädsla, stress eller ointresse?
Vad det beror på att intresset för naturbilder är så stort men bilddiskussionen så låg vet jag inte. Jag ser det på sociala medier likaväl som i fotoklubbar. Beror det på rädsla, stress eller ett ointresse för mer än sin egen bild?
Det är ett faktum att den värld vi lever i idag är mycket självcentrerad. Vi mäter våra resultat från vad vi gör själva, sällan vad andra gör eller vad vi åstadkommer som grupp. Vi bryr oss helt enkelt också om, precis som samhället idag har styrt oss till, våra egna naturbilder mest. Det är bra! Det ska vi också göra men vi måste vara öppna för andras bilder och tankevärldar, jag tror vi kan finna mycket erfarenhet i detta. Så varför inte starta en fotoklubb som verkligen lägger en tyngdpunkt på att diskutera bilder djupare, djupare analyser och med eftertanke komma med kritik. För oss naturfotografer också diskutera miljö, framtid, förutsättningar och biologisk mångfald. Naturbilden är vägen in i dessa diskussioner och jag tror vi alla kommer att bli berikade av den. Vad tror du?
Anmäl dig till nyhetsbrevet.
Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.
Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.