I förra veckan befann jag mig vid Hornborgarsjön i Västergötland. Jag var där för att beskåda och fotografera den kända trandansen. Jag var uppe tidigt, klockan ringde redan vid 02:00 (jag har cirka 3 timmar körtid till Hornborgarsjön).

Väl framme efter flera koppar kaffe kunde jag cirka en timme innan soluppgången fotografera de anländande tranorna med långa slutartider. Ljuset var fantastiskt och himlen var helt rosa.

De allra flesta kommer för sent.

De allra flesta fotografer kommer till Hornborgarsjön (eller den plats där de ska fotografera) alldeles för sent, då ljuset har hunnit bli hårt och svårfotograferat. Med ett bra ljus är hälften vunnit inom naturfotografering och nedan listar jag 5 tips som du kan ta med dig i din fotoryggsäck och plocka

Den första timmen efter soluppgången kan ljuset vara helt magiskt.

  • Placera solen utanför bildkanten.

Ett problem som jag ofta ser vid soluppgång- och solnedgångsbilder är att fotografen tar med hela solen i bildytan, vilket ofta resulterar i en helt överexponerad cirkel i bilden. Det kan fungera som en effekt ibland, men enligt min mening sällan. Om du istället placerar solen precis utanför bildkanten kommer du att få ett fint släpljus in i bilden istället. Något som blir mycket snyggare i de allra flesta fall.

  • Nöj dig inte med dåligt ljus.

Fotografering handlar om att arbeta med ljus. Jag ser många amatörfotografer som nöjer sig med dåligt ljus. Genom att söka efter rätt ljus till rätt motiv kan du avsevärt göra dina bilder bättre vare sig det handlar om landskap-, fåglar- eller däggdjursfotografering.

På mina workshops och fotoresor är ljuset alltid ett centralt diskussionsämne.

  • Underexponera vid motljus.

Det finns många sätt att arbeta med underexponerade- eller överexponerade bilder vid olika typer av ljus. Ett bra sätt att skapa dramatik i dina bilder är att underexponera motivet när du har en situation av motljus. Motivet kommer då bli bakbelyst vilket kan ge en häftig effekt om du underexponerar bilden.

Även vid tråkigt allmänt ljus (när ljuset är fört hårt) kan du med fördel underexponera dina bilder mer för att skapa större kontraster mellan ljust och mörkt (på ett kreativt sätt). Detta tenderar ofta att eliminera eller i alla fall förminska problematiken med hårt, tråkigt ljus.

Underexponering  kan ge dig mer dramatik i bilderna. Som här på två trumpetande tranor, tidig morgon.

  • Lär dig om ljuset.

Det finns många olika typer av ljus att fundera över när du ställs inför ett motiv att fotografera. Exempel på dessa är: isolerat ljus, sidoljus, motljus, medljus m.fl. Genom att studera ljuset och hur det påverkar dina bilder har du kommit en bra bit på vägen till bättre bilder. Mer om olika ljus i ett framtida blogginlägg.

  • Gå upp tidigt och gå hem sent.

Naturfotografer har hört det tusentals gånger. Var ute tidigt och gå hem sent för att få med dig det bästa ljuset. Ofta ser jag dock fotografer trilla in klockan 10:00 på förmiddagen för att börja sina fotosessioner. En mycket dålig idé om du frågar mig.

Förbered kaffekokaren dagen innan, lägg fram dina kläder och all din kamerautrustning och sätt klockan på den tidiga timmen. Jag lovar dig, de här gyllene morgnarna och vackra solnedgångarna (själva ljuset) kommer att förbättra dina bilder. Det enda du behöver göra är att orka upp eller vara ute sent.

Det här gäller dock inte i alla situationer. En dag då molntäcket är 100% behöver du knappast gå upp tidigt, utan kan då med all fördel fotografera vilken tid på dygnet som helst. Välj när du ska fotografera utifrån vad väderprognoserna säger.

Innan soluppgången finns många möjligheter att arbeta med fantastiska himlar och kreativa bilder.

  • Ett bonustips.

Gå inte hem för tidigt på kvällen, utan stanna ute för det sista ljuset. Detta gäller även för morgnar men då ska du istället gå upp ännu tidigare för att få med det första ljuset. Den blå timmen och ljuset innan soluppgång- eller solnedgång kan bli helt magiskt på bild.

Vill du läsa och få ännu mer fotoinspiration, tips & guider? Prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Ny fotoinspiration i din brevlåda varje tisdag!

Bevaka även alla nya workshops & fotoresor från Fröstad Naturfoto.

* obligatoriskt fält.

Fröstad naturfoto använder Mailchimp som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Mailchimp för behandling.

Just nu när du prenumererar på nyhetsbrevet får du e-boken, Bli en bättre naturfotograf, helt gratis! I denna e-bok ger jag dig 35 tips & råd som du kan ta med dig i din utveckling mot att bli en bättre naturfotograf. Du får e-boken direkt i din mail efter registrering.

Om du vill ha ännu mer fotoinspiration, guider, råd och tips om naturfotografering ska du följa och prenumerera på min videokanal på Youtube. Varje onsdag klockan 20:00 kommer ett nytt avsnitt.