Bergsgorillor, schimpanser & primater i Afrikas pärla – Uganda
Anmälningsavgift: 9780 (20%)
Inkluderat i priset.
- Del i dubbelrum. Frukost, lunch och middag enligt program.
- All transport inom Uganda.
- Alla parkavgifter & guideavgifter exklusive dricks.
- Tillstånd för att fotografera bergsgorillor.
- Två stycken tillstånd för att fotografera schimpans.
- Tillstånd för att fotografera guldmarkatta.
- Fotografisk handledning och workshop av Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset: Flyg till och från Entebbe i Uganda. Kostnad för visum. Dricks till guiderna. Försäkringar och avbeställningsskydd. Extra dryck vid måltid och utgifter av personlig karaktär.
Denna fotoresa till Uganda 2025 är fullbokad! Du kan skriva upp dig på reservlistan eller anmäla dig till 2026 års fotoresa till Uganda.
Har du sett dem? Dokumentärerna om bergsgorillorna i de dimhöljda Virungabergen? En av mina drömmar från barnsben var att få fotografera och besöka dessa fantastiska varelser i deras naturliga miljö någonstans mitt i regnskogen. Det kanske är din dröm också? Uganda är dock så mycket mer än bara bergsgorillor. Fotoresan till Uganda som också kallas för Afrikas pärla tar dig till de dimhöljda bergen i sydvästra Uganda vid gränsen till Rwanda vidare nordväst mot Kibale nationalpark. Även om bergsgorillan kanske är den mest mytomspunna primaten att få möta och fotografera finns här i Uganda en mångfald av andra primater, djur och fåglar. Vad sägs om att söka efter och fotografera vår närmaste släkting schimpansen som vi delar 99% av vårt DNA med? Eller kanske den utrotningshotade och endemiska (för Virungabergen) guldmarkattan?
På den här fotoresan ges vi också möjligheten att fotografera i ett primatreservat av världsklass där vi kan komma den röda ugandiska guerezan, Östlig svartvit guereza och grön markatta riktigt nära och i ögonhöjd. Sammanlagt har vi möjlighet att fotografera inte mindre än 12 olika arter av primater på den här fotoresan till Uganda.
Bergsgorillor i de dimhöljda Virungabergen.
På den här fotoresan kommer vi att fotografera den starkt utrotningshotade bergsgorillan i de dimhöljda Virungabergen. Bergsområdet ligger i den delen av Uganda med en nära gräns till både Rwanda och DR Kongo. Faktum är att Virungabergen delas upp mellan dessa tre länder. Det var här i de mytosbundna dimhöljda bergen som primatologen och etnologen Dian Fossey hade sin forskningsstation.
Det finns i huvudsak två områden i Uganda där man kan få tillåtelse att besöka de utrotningshotade bergsgorillorna. Den första är Bwindi Impenetrable national park som ligger cirka en timme norr om Mgahinga nationalpark. Bwindi är det mest populära området för turister som vill besöka bergsgorillorna. Cirka 150 tillstånd (”gorilla-permits”) kan beviljas för en dag under högsäsong. I Bwindi Impenetrable national park finns det inte mindre än cirka 17 habituerade gorillafamiljer och fler vilda/semihabiterade grupper av bergsgorillor. Detta gör Bwindi till det område som har mest bergsgorillor i hela världen.
Vi kommer att besöka och fotografera bergsgorillor i Virungabergen, Mgahinga nationalpark. Mgahinga nationalpark är en relativt liten nationalpark med skyddad regnskog och habitat på endast 33,9 km/2. I den här regnskogen där vårt äventyr upp till bergsgorillorna börjar på cirka 2400 meter över havet finns det endast en habituerad gorillafamilj, Nyakagezi familjen. Till skillnad från Bwindi nationalpark där det ges ut 150+ gorillatillstånd per dag under högsäsong ges det i Mgahinga nationalpark bara tillfälle till åtta gorillatillstånd per dag. Eftersom vi är åtta på denna fotoresa inkluderat mig själv så förstår ni att det blir en personlig och genuint äventyr upp till bergsgorillorna i Mghainga. Vi slipper det höga turisttrycket och har möjligheten att få en närmare, mer unik och stillsammare upplevelse i vårt möte med bergsgorillorna.
Det finns många fördelar med att besöka bergsgorillorna i Mgahinga nationalpark stället för i Bwindi. Nyakagezi-familjen har inte mindre än tre silverryggar i samma familj, vilket är ovanligt. Som regel är också familjen mer lättillgänglig än sina motsvarigheter i Bwindi nationalpark. Detta beror delvis på vegetationen, då Mgahingas regnskog är mer öppen än Bwindis men också att du alltid startar på en högre höjd i Mgahinga jämfört med Bwindi. I och med att regnskogen här är mer öppen så kan vi också arbeta med bättre ljus när vi fotograferar bergsgorillorna och slipper höja ISO-värdena avsevärt. Det sägs även av guiderna i Mgahinga nationalpark att Nyakagezi-familjens bergsgorillor är större än sina motsvarigheter i Bwindi nationalpark, men jag låter det vara osagt.
Idag finns det cirka 1000 bergsgorillor i Afrika. Dessa koncentreras kring Virungabergen i Rwanda, Dr Kongo och i Uganda. Beståndet av bergsgorillor har glädjande ökat de senaste åren men bergsgorillan anses fortfarande som starkt hotad där tjuvjakt fortfarande är ett problem och likaså habitatförstörande.
Schimpansen, vår närmaste släkting.
När vi tar oss fram genom den täta regnskogen hörs ljud från alla möjliga håll. Ibland bryts det ihållande fågelkvittret av ett bröl från en primat, är det en schimpans? Nej, en östlig svartvit guereza. Att söka efter schimpanser i Kibale nationalpark kan ta allt mellan någon timme upp till cirka fyra timmar beroende på vart de finns i den täta regnskogen och hur snabbt de rör sig. Schimpanserna är ofta på språng och gör det därför extra spännande att studera dem. På den här fotoresan kommer vi att leta efter och fotografera schimpans i två olika regnskogsområden, det första är Kibale nationalpark och det andra är Queen Elisabeth och närmare bestämt Kyambura Gorge.
Visste du att vi delar hela 98,8,% av vårt DNA med schimpansen som är vår närmaste släkting. Det är en otrolig känsla att få se, fotografera och uppleva schimpansen i deras rätta element. Inte mindre spännande blir det att tänka på att det var här allting började, apmänniskans evolution för flera miljoner år sedan. Schimpanserna som vi kommer att besöka och fotografera finns både i Kibale nationalpark och Queen Elisabeth. Här i Kibale nationalpark finns projektet med schimpanser (Kibale Chimpanzee Project), som startades av doktor Richard Wrangham, år 1989. Sedan starten har forskning pågått här där man har följt schimpansfamiljernas dagliga liv både ekologiskt och psykologiskt. Detta är ett stort framgångsprojekt som idag ger oss chansen att kunna stå sida vid sida med vilda schimpanser och fotografera dem. Schimpanshabitat är ytterst viktigt för denna utrotningshotade art där Uganda Wildlife Autohory kan skydda schimpansen mot tjuvjakt och habitatförstöring. Precis som med bergsgorillorna är vår vistelse i nationalparken och köpet av tillåtelse att besöka schimpanserna helt avgörande för dess skydd och bevarande.
På denna fotoresa besöker vi inte schimpanser bara en gång utan två gånger! I Kibale nationalpark som nämnts ovan men också i ett område som är lite mindre exploaterat än i Kibale nationalpark. Närmare bestämt i Queen Elisabeth vid Kyambura gorge. Området är en djup ravin som är bildat av Kyambura-floden. I ravinen finns en tropisk regnskog som sträcker sig cirka 16 kilometer, djupet på ravinen är cirka 100 meter. I denna ravin kommer vi göra vårt första av två sökningar och fotografering av schimpanser. Även här finns det habiturerade grupper med schimpanser som vi har chansen att få komma nära och fotografera.
Primatfotografering av världsklass!
Uganda har verkligen en primatfotografering av världsklass. Räkna också in ett reservat där vi kan komma helt i ögonnivå och mycket nära den annars svårttillgängliga röda guerezan (Ugandan red colous), svartvit östlig guereza och gröna markattor. Detta tillsammans gör denna unika fotoresa till ett paradis för den som gillar att fotografera och studera olika primater. Vi har chansen att fotografera inte mindre än 12 olika typer av primater på denna fotoresa.
- Bergsgorillor
- Schimpanser
- Guldmarkatta
- Ugandan red Colobus
- Östlig svartvit guereza
- Grön markatta
- Olivbabian
- Blå markatta
- Grey-cheeked mangabey
- L’Hoests
- Svartkindad vitnäsa
- Bushbaby
Dessa primater återfinns i olika biotoper på den sydvästra sidan av Uganda och vissa reservat ger bättre chanser på vissa specifika primater och vice versa. Vi kommer att söka efter dessa primater i inte mindre än sex olika naturreservat och nationalparker. Alla områden har sina egna specialiteter och miljöer. Bland annat kommer vi att söka efter och med hjälp av ficklampor fotografera den nattaktiva Bushbabyn i Biogodi naturreservat. Vi kommer att söka efter den skygga primaten svartkindad vitnäsa och L´Hoest ibland annat Bwindi nationalpark. Detta och många fler magiska primatäventyr.
Många personer åker till Uganda för att möta bergsgorillorna och schimpanserna vilket inte är så konstigt. Att få möjligheten att möta våra närmaste släktingar är fantastiskt. Faktum är dock att många fotografers bästa möten och bilder till slut blir den mångfald av primater som finns här, inte endast de mer klassiska arterna av primater. Ett exempel på detta är gulkdmarkattan som är starkt utrotningshotad och helt endemisk till Virungabergen. Den kan påträffas här i Mgahinga nationalpark, i samma nationalpark som vi ska fotografera bergsgorillorna. De brukar hålla till längre upp i Mgahinga än bergsgorillorna där de äter sin favoritföda, bambu. Bambuzonen börjar på cirka 2 900 meter över havet, men ibland är familjerna lägre än så då det sporadiskt finns bambu i områdena även under bambuzonen. Guldmarkattan är bara en av de vackra primaterna som du kan fotografera i Uganda.
Äventyr i regnskogen.
Till den allra största delen på denna fotoresa kommer vi att vara nära och i regnskog. Det innefattar både molnregnskogen i Mgahinga och låglandsregnskog i Kibaleområdet. Tillika kommer vi att besöka flera semiregnskogar som också de myllrar av biologisk mångfald i form av primater och fåglar. De stora nationalparkerna med regnskog som vi kommer att vandra i är Mgahinga nationalpark, Bwindi nationalpark och Kibale nationalpark.
Det är något alldeles speciellt att vandra i en orörd regnskog med det fuktiga klimatet, vegetation, slingrande lianer och jätteträd. Här finns också små bäckfåror och små vattensamlingar som lockar till sig allehanda fjärilar och insekter. Det finns också ett antal vattenfall i området av Bwindi nationalpark som ligger inklämda i den täta regnskogen. Vi kommer att vandra och besöka ett av dessa vattenfall.
För att inte enbart få de vegetationsrika utsnitten i regnskogen ägnar vi en hel morgon till att fotografera utsikter mot Bwindis regnskog, förhoppningsvis med dimma över de uråldriga träden. Det finns flera utsiktsplatser som vi kan nå via huvudvägen genom Bwindi som ger oss möjligheter att fotografera storheten av regnskogen.
I regnskogarna i Uganda finns det inte enbart primater, fåglar och insekter utan här finns också större däggdjur. Bland dessa finner vi skogselefant och skogsbuffel. Till skillnad mot deras motsvarigheter på savannen är de mindre till storleken. Har vi riktigt tur kan vi se skymten av en skogselefant eller en skogsbuffel.
Fågeldestinationen Uganda.
Uganda är en av de mest artrikaste fågeldestinationerna i Afrika. Här kan vi finna ett myller av fågelliv, inte minst på våra naturnära lodger som kan bjuda på riktigt bra resultat med många olika arter av småfåglar. Naturligtvis kommer vi även att se en hel del fågel på våra vandringar också men det kanske är framför allt på lodgerna som man kan komma de riktigt nära. Bland de mest eftersökta finner v bland annat jätteturakon, Rossturako och grå krontrana som är Ugandas nationalfågel. Den tropiska regnskogen i Uganda hyser en ofantlig artrikedom, så även bland fåglar. Dessvärre brukar det kunna vara svårt att urskilja dem och då även fotografera fåglar i tät regnskog. Det finns helt enkelt för mycket vegetation att gömma sig bakom. Därför är det kanske främst på de mer öppna platserna som vi kommer att se mer talrika antal av arter.
En av de mest fågelrika turerna vi kommer att göra är på en båttur genom Kazingakanalen i Queen Elisabeth park. Det här området präglas av grönskande savann och kanalen som lockar till sig stora mängder med fåglar. Här finns massor av arter av skarvar, vadare, hägrar, tärnor, pelikaner och storkar. Här kommer vi också ha stora chanser att se flockar av saxnäbbar och ett flertal skrikhavsörnar, kanske med en nyfångad fisk i klorna. På sandvallarna intill kanalen finns det också ett myller av gråfiskare och i vassen längs kanalen Malakitkungsfiskare. Här finns också många oxhackare som sitter på de bufflar som kommer ner mot kanalen för att svalka sig. Detta och mycket mer fågelliv på Kazingakanalen.
En annan höjdpunkt på denna fotoresa är vår båttur i Mabamba Swamp där vi kommer att söka efter den mytomspunna träskonäbben. Detta är ett kryss som många fågelskådare är ute efter och tillika fotografer. Här i Mabamba Swamp har vi mycket stora chanser att få se och fotografera träskonäbb. För att göra våra chanser så stora som möjligt åker vi ut med båten tidigt på morgonen innan träskonäbben försvinner från området och förhoppningsvis innan det finns andra båtar ute, så att vi är först på plats!
Träskonäbben är en unik afrikans fågel som kanske mer än någon annan fågel liknar en dinosaurie. Namnet träskonäbb har den fått efter sin ovanliga näbb som liknar just en träsko. Träskonäbben är en stor fågel i Pelikanfamiljen och anses vara en av världens största fåglar. Den enligt IUCN sårbara pelikanfågeln är en av höjdpunkterna på fågeldestinationen Uganda.
Elefanter, bufflar och flodhästar.
Den här fotoresan är främst inriktad mot primater och fåglar men här i Uganda finns också ett rikt djurliv som vi inte bara får missa. Ett av de allra bästa områdena i Uganda för att fotografera elefant, bufflar och flodhästar är på strandbankarna till Kazingakanalen. Här kommer stora jordar av elefant och buffel ner från den varma savannen för att svalka sig i kanalen eller i de gyttjesamlingar som blir vid vattenkanten. Här kommer vi att ha möjligheten att fotografera bufflar, helt täcka av lera, bra chans att se badande elefant och stora jordar av flodhästar. Här finns också nilkrokodilen representerad.
Längs vägen till Kazingakanalens safaribåt från vår lodge finns det också riktigt bra möjligheter till att fotografera afrikanska elefanter med stora betar i det grönskande savannlandskapet. Förutom elefant påträffas också buffel men även många vårtsvin.
Uganda – Afrikas pärla.
Större delen av Uganda ligger på en höjd över 1000 meter över havet men landmassan är förhållandevis platt bortsett från den sydvästra delen i Kigezi. Regionen består av distrikten Kabale, Kanugu, Kisoro och Rukungiri. Norr om Kigezi finns Afrikas tredje största bergsmassiv, Ruwenzori som också kallas för månbergen. Det högsta berget här är Mount Stanley med toppen Margherita Peak, 5 109 m ö.h. Bara Mount Kenya och Kilmanjaro har större toppar i hela Afrika. Uganda har också flera stora insjöar varav den största är Viktoriasjön (Lake Victoria) och ligger i södra delen av landet Viktoriasjön är Afrikas största insjö, till arealen. Norr om Viktoriasjön ligger Ugandas huvudstad, Kampala. Två andra stora insjöar om än inte så stora som Lake Victoria är Lake Albert och Lake Edward. Dessa sträcker sig in över landsgränsen till DR Kongo i väster. Söder om Lake Albert finner vi Lake Edward som närgränsar till Queen Elisabeth Nationalpark. Från Lake Edward rinner den naturliga kanalen Kazinga till en annan insjö Lake George.
Ugandas klimat är starkt påverkat av dess höga läge över vattenytan. Trots detta kan temperaturen stiga över 30 grader i vissa regioner framför allt i de savannpräglade områdena. Den södraste delen av Uganda, har över lag ett mildare klimat där normal maxtemperatur ligger någonstans mellan 20-25 grader och en minitemperatur kring cirka 12-15 grader på morgnarna. På grund av Ugandas höga läge över havet är maxtemperaturen svalare än övriga länder kring ekvatorn. Vi kommer på denna fotoresa att korsa ekvatorn på vår väg mot Mgahinga i sydväst. Uganda har ungefär samma klimat året runt och saknar omställningsklimat vid exempelvis sommar och vinter. Det finns dock två olika perioder att dela in säsongerna i och det är den torra perioden (dry season) och den våta perioden (wet season).
Det finns områden i Uganda där det ofta regnar oavsett om det är torr- eller regnperiod och det är i områden med regnskog (både molnregnskog & låglandsregnskog). Denna fotoresa till Uganda arrangeras i en lågsäsong mot slutet av maj månad. Att resa i maj under lågsäsong har många fördelar. Eftersom det är lågsäsong kommer det inte att vara lika många turister som vid högsäsong och vi kommer att få en mer genuin upplevelse av Ugandas naturmiljöer, fågel- och djurliv. Under maj månad är den här delen av Uganda frodigt, grönt och lummigt vilket skapar mycket bra förutsättningar för att arbeta med vackra landskap och fåglar samt djur i landskapet.
Uganda har inte mindre än tio nationalparker och flera olika reservat. Med en landyta hälften så stor som Sverige är detta imponerande. Det är vida världskänt att Uganda lägger stora resurser och engagemang på artbevarande och underhåll av både nationalparker och naturmiljöer. På denna fotoresa kommer du också att vara en stor del till bevaringen av dessa biotoper och dess djurliv – detta i sann ekoturismanda.
Detaljinformation om denna fotoresa:
Ladda ner:
Anmälningsavgift: 9780 (20%)
Inkluderat i priset.
- Del i dubbelrum. Frukost, lunch och middag enligt program.
- All transport inom Uganda.
- Alla parkavgifter & guideavgifter exklusive dricks.
- Tillstånd för att fotografera bergsgorillor.
- Två stycken tillstånd för att fotografera schimpans.
- Tillstånd för att fotografera guldmarkatta.
- Fotografisk handledning och workshop av Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset: Flyg till och från Entebbe i Uganda. Kostnad för visum. Dricks till guiderna. Försäkringar och avbeställningsskydd. Extra dryck vid måltid och utgifter av personlig karaktär.