Svanar, doppingar & vår vid Rosenkällasjön
Varje vår samlas en stor koncentration med knöl- och till viss del även sångsvanar vid Rosenkällasjön i Tinnerö Eklandskap. På den här workshopen vid Rosenkällasjön kommer vi att arbeta kreativt och riktigt nära med främst knölsvan. Här får vi vara nästintill själva en tidig majmorgon och möta dimman som ofta ligger över sjön samtidigt som morgonsolen går upp. Förutom knölsvan & sångsvan kommer vi att ha mycket bra möjligheter att komma riktigt nära och arbeta med den enligt IUCN sårbar (utrotningshotad) i världen svarthakedoppingen på en av Sveriges bästa lokaler för svarthakedopping. Förutom svanar och svarthakedopping har vi stor chans att fotografera bland annat skäggdopping, gråhakedopping med flera.
Svansjön.
De svanfåglar som det finns mest av här runt Rosenkällasjön är knölsvanen, som passande nog också är Östergötlands landskapsdjur. När vi närmar oss sjön i Tinnerö Eklandskap kommer med allra största sannolikhet knölsvanen vara det vi träffar på först. Knölsvanen finns året runt i en mycket stor population. Det är däremot på våren som den går närmare strandkanten för att äta undervattenväxter. Knölsvalen är en tung fågel och en av de tyngsta fåglarna här i Skandinavien som kan flyga. En knölsvan väger i genomsnitt cirka 12 kilo. När de lyfter och flyger i väg hörs de melodiska vingslagen och det är ett av de skiljetecken som man kan göra på knölsvan och sångsvan som flyger i luften.
Ett annat skiljetecken mellan de båda är att knölsvanar har orange/röda näbbar medan sångsvanar har gula. Du kan även se skillnad på de olika arterna hur de upprätthåller halsen. En knölsvan har en mer krokigare hals medan sångsvanen håller halsen rak. Här vid Rosenkällasjön kommer du att kunna arbeta med kreativa bilder på knölsvan riktigt nära strandkanten. Det är en härlig känsla när knölsvanen lyfter från vattenytan med sin imponerande vingbredd på cirka två meter. Då gäller det att vara beredd med kameran och panorera med den flygande knölsvanen in i kvällssolens gyllene ljus.
Sångsvanen finns också i riklig population vid Rosenkällasjön. Sångsvanen har en rakare halshållning och kan skiljas från knölsvanen i luften då vingslagen inte hörs i samma omfattning som hos knölsvanen. Däremot kan sångsvanen ge ifrån sig ett högt trumpetande ljud på marken eller i vattnet som knölsvanen inte gör. Sångsvanen är väldigt graciös och tacksam att fotografera. De kommer simmandes i dimma och soluppgång eller trumpetar in kvällen på ett fält. Att fotografera svanar handlar inte bara om att porträttera svanen utan miljön runt omkring är precis lika viktig. Sångsvanen är så vacker att den är Finlands nationalfågel.
Rosenkällasjön är en mycket grund sjö, endast fyra meter djup. Detta gör att svanarna trivs här då den lätt kan komma åt sin huvudföda som består av diverse undervattenväxter och rötter. De små holmarna i Rosenkällasjön är ett perfekt ställe för sångsvanarna att bygga bo. Det finns många gynnsamma faktorer som gör att svanarna trivs bra här. Både knölsvanen och sångsvanen är kända för att skydda sitt revir mot andra inkräktare. Det är en maffig föreställning när de revirhävdande sångsvanarna drabbar samman. Ett skådespel som någon gång måste upplevas.
Svarthakedopping & andra vårfåglar.
Förutom den tidigare gynnsamma beskrivningen av att fotografera svanfåglar på denna workshop är den också till mycket stor del en workshop i att fotografera doppingar och andra vårfåglar. Av doppingarna är det främst svarthakedoppingen som lockar till fotografering och sannolikt kan vi komma denna dopping riktigt nära när vi besöker ett av Sveriges absolut bästa lokaler för svarthakedopping. Arten är klassad som sårbar av IUCN (utrotningshotad i världen) och är lite av en raritet. Svarthakedoppingen har ett speciellt utseende i sin parningsdräkt med nyanser i svart, rött och orange. Huvudet är svart med gul/orange örontofsar och en roströd buk. Ögonen lyser kraftigt röda vilket ger denna dopping ett säreget utseende.
Svarthakedoppingen kan ibland förväxlas med skäggdoppingen, en art som vi också kommer att söka efter och fotografera. Vi kommer att ha mycket stora chanser att komma svarthakedoppingen riktigt nära, vilket är en upplevelse i säg. Du kommer att lära dig mycket om artens beteende och råd för hur du kan få de bästa bilderna på denna dopping. På samma lokal som svarthakedoppingen finns också ett mycket stort bestånd av sothöna som vi också kommer att kunna arbeta med nära. Andra arter som vi kan ha turen att se och fotografer är, gråhakedopping, vigg, grågäss, kanadagäss och många fler vårfåglar, så glöm inte att packa ner din kikare! Landskapet runt omkring Rosenkällasjön är fantastiskt vackert med dess många gamla ekar och ängsmarker. Här kommer du att befinna dig mitt i ekbältet som breder ut sig över östgötaslätten.
Låg sol, låga vinklar & dimma.
Rosenkällasjön är en fantastisk plats att fotografera svanar på. Du kan med lätthet gå ner till vattenbrynet där svanarna här kommer nära stranden i jakten på undervattenäxter. Detta ger oss chansen att arbeta med låga vinklar mot vattnet. Låga vinklar är viktigt för bildens närhet till motivet och det faktum att du får ett mycket kortare skärpedjup. Detsamma gäller hos svarthakedoppingen med flera där vi också kommer att ha möjligheten att komma riktigt lågt i vinkel och nära.
Det finns inte någon tät skog här som skymmer de vackra solnedgångarna. Detta gör att vi kommer att få möjlighet att fotografera i ett vackert släpljus från morgon- och kvällssolen som gör att vår fotografering på sång- och knölsvan får det där lilla extra. Rosenkällasjön ligger ofta insvept i dimma på tidiga vårmorgnar. Under denna fotoworkshop som är i maj när nätterna är kalla och dagarna blir varmare får vi hålla tummarna för just dimma. Det blir en speciell känsla att fotografera svanarna i dimman som förstärks av de första strålarna från solen.
Kreativ fotografering, nära vårfåglarna.
Du kommer i denna workshop att få möjligheten att arbeta kreativt och riktigt nära inpå framför allt svanar, svarthakedopping, sothöns och gäss. För att du ska vara så pass beredd som möjligt inför fotosessionerna kommer du att få ingående information och råd på hur du kan skapa kreativa fotografier av svanarna. Detta både i fält och i föreläsningslokalen vid Fröstad gård. På många andra mer kända fågellokaler blir du ofta hänvisad till något fågeltorn. Där kan det vara svårt att komma riktigt nära fåglarna och oftast behövs tubkikare för att få en skymt av dem. Det problemet kommer vi inte ha vid Rosenkällasjön. Givetvis ska vi vara försiktiga när vi närmar oss fåglarna, med respekt för att detta är deras hemmamark. Med lite tålamod kommer det dock gå att komma riktigt nära våra fotomotiv.
Detaljinformation om denna fotoresa:
Anmälningsavgift: 780 (20%)
Inkluderat i priset.
- Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
- Matig macka & dryck i fält. Både på morgonen & kvällen.
Ej inkluderat i priset: Transport till Fröstad gård och Tinnerö Eklandskap. Frukost, eventuell lunch och middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär. Boende (tillval).
Anmälningsavgift: 780 (20%)
Inkluderat i priset.
- Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
- Matig macka & dryck i fält. Både på morgonen & kvällen.
Ej inkluderat i priset:Transport till Fröstad gård och Tinnerö Eklandskap. Frukost, eventuell lunch och middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär. Boende (tillval).