ROVFÅGLAR & SKOGSFÅGLAR MED NIKLAS VIRSEN

RESEBESKRIVNING

DETALJINFORMATION

STÄLL EN FRÅGA

  • Upplev & fotografera nära möten med duvhök & ormvråk

  • Fotografera gammelskogens punkare – tofsmesen i gammelskogsmiljö

  • En stor rikedom av olika skogsfåglar som du kommer mycket nära

  • Artificiella ljus för mörka morgnar och sena eftermiddagar samt en stor vattenspegling och två mindre vattenspeglingar

  • Guidning, tips & råd av gömslenas skapare, naturfotografen Niklas Virsen

  • Efterbehandlingssessioner där vi går genom ditt material efter gömslesittningen

  • Varma & bekväma gömslen

  • Exklusiv gömslesittning med guide/fotoinstruktör för endast 1 person

Det här är fotoworkshopen för dig som vill fånga ormvråk, duvhök och en mängd skogsfåglar, inklusive den charmiga tofsmesen, på bild. I den vackra skogsmiljön på Fröstad gårds marker får du möjlighet att fotografera dessa fåglar på nära håll tillsammans med den erkända naturfotografen Niklas Virsen.

Workshopen erbjuder de bästa förutsättningarna för att fotografera rovfåglar och skogsfåglar både nära och kreativt. Rovfåglarna kommer så nära som 10 meter från gömslet, medan skogsfåglarna kan komma bara någon meter ifrån dig.

Det här är en fantastisk chans att uppleva fågelfotografering från gömslet, och med Niklas Virsen vid din sida får du värdefulla tips, råd och inspiration för att skapa riktigt bra bilder på plats.

Rovfåglarna i Fröstadskogen

Rovfåglarna som besöker gömslet är ormvråkar och duvhök. Notera att även kattuggla ibland hittar ner till åtelplatsen även om det är ovanligt.

Duvhöken (Accipiter gentilis) är en kraftfull rovfågel med ett vingspann på 90-130 cm. Den har ett iögonfallande utseende med en gråblå rygg och en vit undersida som är strimmig med mörka band. Dess intensiva gula ögon bidrar till det imponerande och respektingivande utseendet. Duvhöken jagar främst medelstora fåglar och små däggdjur, och använder sitt smidiga flygande för att navigera genom skogen i jakt på byte. Beundrad för sin slående fjäderdräkt och effektivitet som rovfågel, är duvhöken en majestätisk och fängslande fågel att fotografera.

Duvhökarna är frekventa besökare vid gömslet och vid åtelsplatsen, där de kan stanna länge och äta om de inte störs av ormvråkarna. Duvhöken tenderar att komma ungefär varannan dag i genomsnitt men är nästan alltid närvarande varje dag under vintern.

Duvhöken kommer ner till en specialbyggd plattform där åtel placeras för att locka in den. Avståndet från plattformen till gömslet är cirka 10 meter, men duvhöken kan ibland landa på en av matningsstationerna för småfågel, som är mycket närmare—bara några meter från gömslet. Plattformarna är monterade på närliggande tallstammar och är noggrant placerade för optimala bakgrunder. Sittpinnar, stenar och andra element byts regelbundet ut för att skapa nya fotomiljöer.

Här finns också en stor vattenspegling som ska locka ner rovfåglarna att dricka men även åtel placeras i närheten av speglingen, för att få läckra speglingar av rovfåglarna i vatten (förutsatt att vattnet inte är fryst).

Ormvråken (Buteo buteo) är en imponerande rovfågel med en kraftig byggnad och ett brett vingspann på 110-130 cm. Dess fjäderdräkt är en vacker blandning av brunt och vitt, med en ljus undersida och en mörk-randig bröstparti som skapar en dramatisk kontrast. Ormvråken flyttar söderut från norra Sverige under vintermånaderna men övervintrar i området kring mina gömslen. Kombinationen av dess kraftiga klor, fjäderbeklädda ben och varierande fjäderdräktsfärger gör ormvråken till en särskilt elegant och majestätisk fågel.

Ormvråkar är mycket frekventa besökare vid gömslet och vid åtplatsen, där de kan stanna länge och äta. Ormvråken tenderar att komma varje dag från hösten, genom vintern och vår. För att få de bästa fotografierna av ormvråken rekommenderas två sessioner, men chansen att fotografera dem under endast en session är också mycket hög.

Ormvråkarna kommer ner på samma plattformar som duvhöken.

Skogsfåglar i Fröstadskogen

Matningsplatserna vid mina fotogömslen lockar massor med småfåglar året runt, men kanske främst under de kalla månaderna. Här kan du dagligen se många olika arter som mesar, hackspettar, kråkfåglar, sparvar, finkar, trastar, trädkrypare och nötväckor. Mångfalden av arter som besöker fågelmatningsplatserna nära gömslet är häftigt! I mina gömslen kommer du mycket nära många av dessa skogsfåglar, ofta inom bara en eller två meter.

I vårt fotogömsle finns det två matningsplatser som specifikt är avsedda för skogsfåglar. Här finns också vattenspeglingar och dricksvatten för de fåglar som besöker oss. Bland många spännande arter kan nämnas, nötskrika, tofsmes, trädkrypare med flera:

Denna artlista är sammanställd genom egna observationer från gömslet och från andra besökare i mina fotogömslen. Observera att frekvensen av besök som görs vid gömslet är en uppskattning.

  • Bergfink (Fringilla montifringilla) – Från sällsynt besökare till frekvent under flyttningsperioden på vårenBjörktrast (Turdus pilaris) – Relativt frekvent besökare under höst och vår
  • Blåmes (Cyanistes caeruleus) – Mycket frekvent besökare året runt
  • Bofink (Fringilla coelebs) – Frekvent besökare under senhöst, vinter och vår
  • Domherre (Pyrrhula pyrrhula) – Som regel frekvent besökare, främst vid gömslet under vinterperioden
  • Entita (Poecile palustris) – Mycket frekvent besökare, framför allt under höst, vinter och vår
  • Gröngöling (Picus viridis) – Sällsynt besökare
  • Grönfink (Chloris chloris) – Mycket frekvent besökare under främst höst, vinter och vår
  • Grönsiska (Spinus spinus) – Frekvent besökare under senhöst, vinter och vår
  • Gulsparv (Emberiza citrinella) – Mycket frekvent besökare året runt
  • Koltrast (Turdus merula) – Mycket frekvent besökare året runt
  • Korp (Corvus corax) – Frekvent besökare, dock främst under våren
  • Nötskrika (Garrulus glandarius) – Mycket frekvent besökare, främst under höst, vinter och vår
  • Nötväcka (Sitta europaea) – Mycket frekvent besökare året runt
  • Rödhake (Erithacus rubecula) – Frekvent besökare, framför allt under höst, vinter och vår
  • Spillkråka (Dryocopus martius) – Sällsynt besökare
  • Stenknäck (Coccothraustes coccothraustes) – Från sällsynt besökare till frekvent under flyttningsperioden på våren
  • Större hackspett (Dendrocopos major) – Mycket frekvent besökare året runt
  • Svartmes (Periparus ater) – Mycket frekvent besökare, framför allt under höst, vinter och vår
  • Talltita (Poecile montanus) – Mycket frekvent besökare, framför allt under höst, vinter och vår
  • Talgoxe (Parus major) – Mycket frekvent besökare året runt
  • Tofsmes (Lophophanes cristatus) – Inte särkilt frekvent vid gömslet för duvhök. Däremot mycket frekvent besökare vid skogsgömslet
  • Trädkrypare (Certhia familiaris) – Mycket frekvent besökare, framför allt under vinterperioden, tidig vår och senhöst

Tofsmes

Tofsmesen (Lophophanes cristatus) är en charmig liten fågel med en distinkt punkfrisyr som verkligen får den att sticka ut. Den är både oskygg och orädd vilket gör den extra rolig att fotografera. Tofsmesen är starkt knuten till gammelskogar, där den finner sin livsmiljö den behöver för att överleva. På mina marker finns det ett stycke gammelskog som lockar till sig många tofsmesar, och de trivs här mellan de äldre granarna och tallarna samt den döda veden.

När vi fotograferar tofsmesarna och andra skogsfåglar använder vi ett stationärt tältgömsle (vi sitter i varsitt fototält). Gömslet för tofsmes ligger i en gammelskog med ett rikt tall- och granbestånd. Här är stenarna och marken täckt av mossa och i vissa delar finns det även skägglav. Det är ett perfekt område för att fotografera tofsmes i. Lägg därtill att solnedgångarna sipprar genom trädkronorna och skapar ett magiskt fotoljus mot seneftermiddagen. Du kommer också att kunna komma tofsmesen väldigt nära på grund av dess oskygga natur.

I gammelskogen är det ganska mörkt på morgonen och på kvällen, därför har jag installerat belysning utanför gömslet som fungerar som upplättningsljus av fjäderdräkten på tofsmesen. Tofsmesen är mycket frekvent besökare vid gömslet.

Fotogömslet

Vi kommer att sitta i det fotogömslet i Fröstadskogen som inrymmer två personer. Här finns det gott om utrymme med högt till taket och bekväma stolar. Är det kallt ute sätter vi i gång gaskaminen som snabbt värmer upp gömslet.

Detta fotogömsle är det främsta gömslet för att fånga bilder av duvhökar, ormvråkar och skogsfåglar.

Gömslet har fyra fotofotogluggar var och ett utrustat med monteringsplattor för kulhuvuden. Det finns också bönpåsar tillgängliga för dem som föredrar att använda dem. Utanför gömslet finns som sagt plattformarna för rovfåglarna tillsammans med två plattformar med vattenspegling för skogsfåglar på vardera kortsidan. Gömslet är utrustat med artificiell belysning, vilket gör det möjligt att använda ljuset för fyllningljus vid mörka morgnar eller kvällar.

Gömslet har också fläktar som kan användas för att få bort kondens från fönstren när det är kallt ute men varmt inne under vintern.

0
DATUM : 7 – 9 januari (3 dagar)
  • KOSTNAD: 6 900 sek

  • En plats

Anmälningsavgift: 1380 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

  • Lunch & snacks ute i fotogömslet
  • Kaffe eller Te ute i fotogömslet
  • Efterbehandlingssessioner efter vår tid i gömslena
  • Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen

Ej inkluderat i priset: Boende (jag hjälper gärna till att boka) Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

Vänligen notera att denna programvara kan bli ändrad på grund av väderförhållanden eller andra oförutsedda händelser.

Dag 1:

  • Introduktion i kurslokal Flygeln
  • Fotografering av tofsmes & skogsfåglar
  • Efterbehandlingssession

Vi möts upp på Fröstad gård på förmiddagen och börjar med en kopp kaffe och en introduktion till den fotografering vi har framför oss de kommande dagarna.

Vi beger oss sedan mot våra stationära tältgömslen i gammelskogen för att fotografera tofsmes och andra skogsfåglar. Vi kommer att åka tillbaka till kurslokalen när det sista ljuset är borta.

Här går vi genom dagens bildskörd och väljer ut bilder för efterbehandling och analys.


Dag 2:

  • Fotografering av duvhök, ormvråk & skogsfåglar
  • Efterbehandlingssession

Idag sätter vi oss i fotogömslet för rovfåglar och skogsfåglar. Vi går in i gömslet cirka 1 ½ timme före soluppgång. Vi stannar i gömslet och fotograferar fram till det sista ljuset är borta.

Vi åker tillbaka till kurslokalen och precis som gårdagen går vi genom dagens bildskörd och väljer ut bilder för efterbehandling och analys.


Dag 3:

  • Fotografering av duvhök, ormvråk & skogsfåglar
  • Avslut

Idag sätter vi oss i fotogömslet för rovfåglar och skogsfåglar. Vi går in i gömslet cirka 1 ½ timme före soluppgång. Vi stannar i gömslet och fotograferar fram till det sista ljuset är borta.

Efter vår sista gömslesittning avslutas workshopen.

Du tar dig själv till kurslokalen som ligger vid Fröstad gård:

Östra Tollstad Fröstad 2

59597 MANTORP

Från E4:an följ skyltar mot Himmelsby gårdshotell. Observera! Sväng inte av mot Östra Tollstad.

Parkering sker på ladugårdsplanen som har en liten ”rondell” att vända i.

Du kan också slå in Fröstad Naturfoto på google maps: https://bit.ly/3w8Znax

Om du behöver någonstans att bo under kursens tre dagar har jag skrivit ner några av de mer lokala alternativen här:

Fiestad Farm https://fiestadfarm.se/

Ett vackert boende med gångavstånd till kurslokalen.

Himmelsby gårdshotell  https://himmelsbygardshotell.se/

Ett spa och hotell som ligger ett stenkast från min gård. Fint, men också ”ganska dyrt”.

Sjögestad Motell http://www.sjogestadmotell.se/

Lite enklare boende men ändå bra. Nära till min gård här också men kräver bilfärd på cirka 5 minuter.

På denna fotoresa ingår det lunch & fika i fotogömslet


Dag 1: Lunch i fotogömslet samt kaffe eller te

Dag 2: Lunch i fotogömslet samt kaffe eller te

Dag 3: Lunch i fotogömslet samt kaffe eller te

Vädret i december i Östergötland kan variera kraftigt. Allt från regn, snö, frost och kyla. Det kan vara kallt eller milt. Du ska vara beredd på allt sorts vinterväder.

Listan nedan är avsedd som inspiration och vägledning för din fotografering. Var medveten om att dina egna fotograferingsmål och preferenser kan vara helt unika, så använd listan som en utgångspunkt och anpassa den efter dina behov och önskemål.

Valet av brännvidder är upp till dig; ibland kanske du vill komma riktigt nära, medan andra gånger vill du få med mer av landskapet. Jag rekommenderar att använda runt 400-600 mm för porträtt och runt 200-300 mm för att inkludera mer av omgivningen runt rovfåglarna och skogsfåglarna.

Duvhöken kommer ner till en specialbyggd plattform där åtel placeras för att locka in den. Avståndet från plattformen till gömslet är cirka 10 meter, men duvhöken kan ibland landa på en av matningsstationerna för småfågel, som är mycket närmare—bara några meter från gömslet. Plattformarna är monterade på närliggande tallstammar och är noggrant placerade för optimala bakgrunder. Sittpinnar, stenar och andra element byts regelbundet ut för att skapa nya fotomiljöer.

Gömslet är också utrustat med konstgjord belysning, vilket möjliggör snabba slutartider även under de mörkaste morgontimmarna. Det finns också en vattenreflex (när den inte är frusen) där rovfåglarna kan komma ner för att dricka. Vattenreflexer finns även för andra skogsfåglar.

0
DATUM : 7 – 9 januari 2025 (3 dagar)
  • KOSTNAD: 6 900 sek

  • En plats

Anmälningsavgift: 1380 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

  • Lunch & snacks ute i fotogömslet
  • Kaffe eller Te ute i fotogömslet
  • Efterbehandlingssessioner efter vår tid i gömslena
  • Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen

Ej inkluderat i priset: Boende (jag hjälper gärna till att boka) Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

    Fråga

    Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687 Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!

    Ditt namn*

    Telefonnummer*

    Din e-postadress*

    Vilken fotoresa gäller det?

    Din fråga:

    När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

    I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

    Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

    Kontrollera att vi har ordnat med resegaranti.

    Läs mer om resegaranti hos Kammarkollegiet.

      Reservlista

      I detta formulär kan du ställa upp dig som reserv på denna fotoresa, workshop eller kurs. Genom att lämna din e-postadress kommer jag att skicka dig ett meddelande om en plats blir tillgängliga.

      Du förbinder dig inte till något genom att lämna din e-postadress.


      Ditt namn*:

      Din e-post*:

      Vilken fotoresa, workshop eller kurs skulle du vilja ställa dig i reservlistan för?

      Övriga frågor.