En av de första sakerna som du måste fundera över innan du startar ett videoprojekt är i vilken eller vilka FPS du ska filma. FPS står för frame per second och handlar helt enkelt om hur många bilder i sekunden som din videoproduktion ska vara. Det är dock den enkla förklaringen för du använder olika FPS för att skapa olika känsla och upplevelse av din video. Tänk dig att du gör ett kreativt val om din video ska vara cinematisk (filmisk) eller om den mer ska spegla våra ögons uppfattning av verkligheten.

För att din videoproduktion ska få den FPS som du vill ha räcker det dock inte med att vid tiden du skapar videon välja FPS. Detta måste också göras i slutproduktionen av videon, själva bearbetningen av videoklippen och hopklippningen. Du väljer alltid när du skapar ett nytt videoprojekt i exempelvis Da Vinci Resolve eller Adobe Premiere Pro – vad din frame rate för projektet ska vara.

Så låt oss säga att du filmar natur och du har objekt som rör sig lagom mycket. Du arbetar även med tiltningar och panoreringar när du filmar landskapet. Då är en låg frame rate att föredra exempelvis 24 fps (eller mer exakt 23,986 fps). Din video kommer då att upplevas som väldigt mjuk och cinematisk för betraktaren till skillnad från exempelvis 60 fps som kommer att kännas mer som i det verkliga livet. Som exempel så spelas de flesta Hollywood filmer in i just låga FPS, medan sport ofta vill ha högre FPS.

Jag har under cirka 4 år skapat en eller två videos i veckan för min Youtubekanal.

Bara att förstå FPS och frame rates för ett videoprojekt kräver både teori och praktik. Den här artikeln berättar för dig varför val av FPS är viktigt, sedan är en kurs eller självlärande vägen att gå.

Förutom FPS är också slutartiden viktig. En för snabb slutartid mot vad du har valt för FPS kommer vid rörelse av kameran eller motiv kännas som att videon hackar framåt. Ett exempel är när du filmar video med en drönare. För att skapa en cinematisk känsla i videon vill du kanske köra drönaren långsamt över landskapet. Om du då har en för snabb slutartid kontra FPS kommer din video att hacka sig framåt i stället för att flyta mjukt framåt som du tänkte från början. Det är på grund av detta ND-filter är så pass viktiga när du filmar.

Du kan testa det här själv genom att gå in på Youtube och välj några olika naturvideos. Om du spelar upp dem och sedan pausar någonstans där det är rörelse kommer du att se om videon är inspelad i en hög eller låg FPS. Om videon upplevs som suddig med rörelseoskärpa när du pausar är videon har filmaren sannolikt använt en längre slutartid, exempelvis 1/50 sekund. Om videon är skarp mitt i rörelsen när du pausar har videon sannolikt spelats med i en snabbare slutartid, exempelvis 1/200 eller högre beroende på hur snabb rörelsen är.

Om du vill veta mer om att skapa video med din kamera och hur du kan skapa kvalitativa videoproduktioner så ska du anmäla dig till kursen Exklusiv videokurs för naturfotografer.

Där kommer du att lära dig allt om FPS och slutartid och massor, massor mer!

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!