Madagaskars endemiska regnskogar.
Jag ser att använder en mindre enhet (som en mobiltelefon eller padda) när du besöker den här sidan. Kanske du vill ladda hem resebeskrivningen för denna fotoresa som en PDF istället?
Anmälningsavgift: 8 180 SEK (20%)
Inkluderat i priset
- Del i dubbelrum.
- Frukost & lunch enligt program.
- Transport från och till flygplatsen i Antananarivo.
- All transport i Madagaskar.
- Alla parkavgifter & inträdesavgifter.
- Fotografisk handledning av Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset
- Flygbiljett till Antananarivo flygplats. Dricks. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.
Madagaskar! Detta paradis med en ofantlig rik biologisk mångfald och endemiska arter (arter som bara finns just här på Madagaskar och dessutom på små begränsande områden i regnskogen). Här kommer vi att kunna fotografera och studera flera olika arter av lemurer, en mångfald av kameleonter, olika amfibier och reptiler. På grund av dess unika natur och säregna djurliv kallas Madagaskar ibland för den femte kontinenten. Ute i Indiska Oceanen ligger denna oas och världen fjärde största ö som är en förtrollad plats för en naturfotograf. För er som har varit på den mer klassiska naturfotograferingen på savannen är detta nästa steg i dina äventyr i Afrika. Madagaskar är annorlunda och liknar inget annat på denna jord. För cirka 150 miljoner år sedan slet sig landmassan som nu är Madagaskar sig fri från afrikanska kontinenten och sedan senare från den indiska kontinenten. Avskärmad från de övriga landmassorna har Madagaskar utvecklat en helt egen och unik flora och fauna. Här finns det tonvis med olika och säregna motiv att fotografera och förundras över.
Endemiska lemurer i regnskogen.
Allt djurliv på Madagaskar är till cirka 80–90% endemiskt. Med andra ord går dessa arter inte att hitta någon annanstans i världen. Även på ön är flera av arterna starkt regionalt lokaliserade. Så har det inte alltid varit men i och med en snabb befolkningsökning i Madagaskar samt ökat behov av jordbruksmark, nyttjandet av kol samt efterfrågan av virke har regnskogen minskat markant i Madagaskar de senaste 30 åren. Dessa regnskogar är idag uteslutande reservat eller nationalparker och är nästan enbart koncentrerade till Madagaskars östra delar. Det är till dessa fantastiska men extremt sköra regnskogar som denna fotoresa går.
Lemurerna är ett ypperligt exempel på Madagaskars unika biologiska mångfald och säregna natur. Vissa av lemurerna är stora och andra är små, en del är nattaktiva och andra dagaktiva. Vi kommer på denna fotoresa att söka efter och fotografera flera av de östligt orienterade arterna av lemurerna som finns på Madagaskar. En av de mest ikoniska lemurerna och även den största på Madagaskar är Indrin. När vi vaknar upp på vårt boende i Andasibe en tidig morgon kommer vi med allra största sannolikhet att höra Indrins ”klagorop” över regnskogen, deras högljudda sång som kan höras från flera kilometers håll. Det är dock inga klagorop vi hör även om det kan låta så. Det mytomspunna ljudet från Indrin kan ha flera betydelser men verkar som territoriellt och i familjestyrkande syften. Indrin finns i Andasibe regionen på Madagaskar och enbart här förutom några familjer av arten som också förekommer i en av de sista regnskogarna i det centrala höglandet. Indrin är helt klart en höjdpunkt på denna fotoresa till Madagaskar.
Indrin är dock långt ifrån alla lemurer som vi ska försöka söka upp och fotografera, bland dessa inte minst två arter av Sifakor. Den ena arten, Diademsifaka (Propithecus diadema) kan vi finna nära vårt boende i Andasibe i Andasibe nationalpark. Sifakorna är väldigt sällskapliga lemurer och de kommer stundtals ner på marken för att leka, socialisera eller för att finna mat. Detta ger oss utmärkta möjligheter att kunna komma dem nära då de likt exempelvis schimpanserna i Kibale nationalpark i Uganda är vilda men vana vid människor. Diademsifakan är enligt min mening en av de vackraste lemurerna i den östra delen av Madagaskar. En annan Sifaka som vi sannolikt kommer att träffa på finns i Ranomafana nationalpark. Denna regnskog på nästan 42 000 hektar är den mest artrikaste och ursprungliga regnskog som finns kvar på Madagaskar. I denna extremt frodiga regnskog med forsar, bäckar och vattenfall bor Milne-Edwards’s sifaka (Propithecus edwardsi). Den här lemuren har ett helt svart ansikte med orangea ögon. Med lite tur kommer vi också denna Sifaka nära, när den går ner på marken för att socialisera eller födosöka.
Vi kommer på denna fotoresa till Madagaskar också att söka efter Muslemurer och Dvärglemurer på våra kvällsäventyr med ficklampor. Andra arter som vi ska koncentrera oss på är Brun maki (Eulemur fulvus), vanlig Bambulemur, Rödbukad maki (Eulemur rubriventer) och den akut utrotningshotade större bambulemuren (Prolemur simus). Med lite tur men framför allt på grund av guidens skicklighet kanske vi får se och fotografera Svartvit vari (Varecia variegata) uppe i regnskogens trädtoppar.
En annan av de lemurer som vi kommer att stifta nära bekantskap med är en av Madagaskars dragplåster för den naturintresserade, nämligen Ringsvanslemur (Kattalemúr). Denna lemur träffar vi inte på i regnskogen till skillnad från de övriga utan i ett reservat styrt av en närliggande by. Ett reservat strax söder om Ranomafana. Här finns som på många andra ställen på Madagaskar ingen regnskog kvar. Här trivs dock ringsvanslemurerna och flera familjer vistas i området. På morgnarna kan man se dem sola med utsträckta armar på en av de röda klipporna eller i träden. Ringlemurerna kommer precis som Sifakan gärna ner på marken, bland annat för att förflytta sig till ett annat område. Alla lemurer som vi kommer att fotografera på denna fotoresa är helt vilda och kommer och går som de vill. Här finns inga inhägnader. I vissa nationalparker är en del lemurer (men långt ifrån alla) vana vid människor men måste alltid spåras upp av parkguider.
Kameleonten – mästaren av förklädnader.
Madagaskar är hem åt flertalet olika typer av kameleonter. Faktum är att cirka hälften av alla världens kameleonter finns på Madagaskar och de allra flesta av dem är endemiska för just Madagaskar. Bland de kameleonter vi kommer att leta efter kan nämnas en av världens allra största kameleonter, Parsons kameleont. Andra kameleonter är Brookesia superciliaris (Brown leaf kameleont), Malagasiska sidrandig kameleont, Elephant ear kameleont och många fler.
För biologistudenter är Madagaskars djurliv fantastiskt. Det är en av de platser på jorden där biologins utveckling har gått sin helt egna väg och här finns det mycket kvar att upptäcka. Faktum är att än idag görs nya fynd på arter som inte har upptäckts eller nedtecknats tidigare. Runt om i Ranomafana och Andasibe regnskogsområden finns forskningsstationer där internationella biologer arbetar. Bland annat är det kameleonter som lockar. I ett naturreservat i Andasibe kan vi hitta en till utseendet märklig kameleont. Det är Calumma galus också kallad för Lance nosed kameleont på grund av sin överdimensionerande ”näsa”. Det här är en nattaktiv kameleont där hanen har en färgglad och lång näsa. Den här specifika arter av kameleont är endemisk till den östra delen av Madagaskar.
Det går att fotografera kameleonter på flera olika sätt, bland annat med ett makroobjektiv men även med ett teleobjektiv med en bra närgräns, eller varför inte en vidvinkel. Möjligheterna till bra närbildsfotografering här i Madagaskar är många, inte minst på kameleonterna. Vi kommer högst sannolikt att se många olika arter av kameleonter som ändrar färg efter sin omgivning och därför kan en kameleont ha två olika färger beroende på i vilken miljö vi träffar på den. Kameleonterna är verkligen mästare av förklädnader. När kameleonterna ska jaga så sträcker de ut sin långa klibbiga tunga (ofta lika lång som kameleonten själv). Det går snabbt så det gäller att vara med. När den jagar är den på jakt efter en syrsa eller något annat flygfä som råkar passera förbi. Detta är en actionfylld händelse som vi också ska försöka få på bild så klart.
Amfibier och ödlor.
I Madagaskars regnskogar ofta nära vattendrag kan vi träffa på många olika amfibier. Faktum är att en av mina favoriter, Boophis viridis (Green Bright eyed frog) kan återfinnas och fotografera enkelt precis vid vårt boende i Andasibe. Denna groda tillhör familjen Mantellor. Förutom Mantellorna har vi stor möjlighet att fotografera och träffa på andra arter av amfibier. Det finns inga begränsningar för naturens knep när det kommer till kamouflage eller färgglada guldfärgade amfibier. Vår guide i regnskogen kring Andisabe och vår guide i Ranomafanas regnskogar har mycket bra kännedom vart de olika arterna av amfibier kan hittas och kommer att ge oss bra fotochanser. Arterna är dock inte allt, de måste porträtteras i ett fint landskap också vilket för oss till bland annat två vattenfall djupt in i regnskogen. Dessa vattenfall lockar till sig en mängd amfibier som kan fotograferas med vattenfallet eller med gölen från vattenfallet i bakgrunden. En oas i regnskogen med andra ord!
För dig som älskar ödlor av olika slag kommer Madagaskar inte göra dig besviken. Här har vi möjligheten att komma nära och fotografera några av de mest besynnerliga arterna av ödlor på vår jord och då räknar jag inte in kameleonterna. På tal om kameleonternas förmåga att kamouflera sig finns det ödlor här som slår kameleonterna på fingrarna. Detta är de nästan utomjordiskt underliga bladsvansgeckon (Uroplatus sikorae) och Satanic gecko (Uroplatus phantasticus) för att nämna de två kändaste. Bladsvansgeckoarterna är nästan omöjliga för ett otränat öga att upptäcka även på nära håll när de klamrar sig fast och nästan blir genomskinliga mot bakgrunden som ofta är en gren eller ett träd. Deras säregna utseende är svårt att göra rättvisa på en bild. Frågan man alltid får ställa sig – ”är det ett visset löv eller en svans”?
Vänta, det finns mer! Naturen här i Madagaskar slutar aldrig att förvåna. En av de ödlor som oftast befinner sig nära lodgerna är en av Madagaskars vanligaste arter av ödlor men också en av de mest färgstarka. Den har en grön kropp och är dagaktiv. Det är lätt att komma denna daggecko nära och få fantastiska porträtt, speciellt om du har lite banan i fickan då den älskar sötsaker. Det här är endast ett fåtal arter som vi har chansen att fotografera på denna fotoresa till Madagaskar. Några har jag lämnat utanför denna beskrivning och inte en enda orm är nämnd. Orm får man leta mycket efter för att finna men är inte omöjligt. Visste du förresten att det inte finns några giftormar som är farliga för människor i Madagaskar?
Tropisk regnskog.
Vid det här laget så vet du säkert att denna fotoresa koncentrerar sig till främst två huvudområden av tropisk regnskog i den östra delen av Madagaskar. Dessa är ett flertal nationalparker och privata naturreservat i Andasibe-Matida regionen. Tillika den stora nationalparken i Ranomafana. Förutom alla de amfibier, lemurer och ödlor jag har berört så här långt inrymmer regnskogarna också ett fantastiskt fågel- och insektsliv. Bland uråldriga träd, lianer och gröna klätterväxter finner vi bland annat den säregna giraffhalsen, en insekt med en intensiv röd kropp och en lång svart ”hals”. Notera att det också finns flera underarter av giraffhalsarna (Trachelophorus). Här möter vi också insekter som exempelvis den vita Latid leaf bug som imiterar en vit blomma, vandrande pinnar, skalbaggar med kamouflagefärger och regnbågsfärgade gräshoppor. Här finns också en mångfald av färgglada fjärilar som om vi har tur sätter sig på en växt nära oss. Fågellivet är också rikt men svårt att komma nära i den täta regnskogen.
Trots Madagaskars fantastiskt endemiska flora och fauna vilar det ett ständigt hot av artutrotning och biotopförstöring över ön. Ur ett biologiskt perspektiv är denna hotade miljö och arter en av världens mest viktigaste biotoper att bevara. Trots detta sker än idag avverkning av regnskog i Madagaskar. De resurser som skogen kan ge lokalbefolkningen är bland annat möjligheten att framställa kol och virke. Bränder är ett stort hot mot Madagaskars tropiska regnskogar. Stora områden med regnskog har redan försvunnit främst på grund av anlagda bränder för att bana vägen för jordbruk och planteringar. På 30 år har Madagaskar förlorat cirka två tredjedelar av sin urskog och det befaras att om ytterligare 30 år kan den tropiska regnskogen vara helt borta. Vid min vistelse i Madagaskar har jag dock sett skolungdomar i långa led som protesterat mot skogsskövlingen med sånger och plakat. Hoppet lever kvar för att vi ska kunna bevara alla arter som kallar den här ön för sitt hem. Ekoturismen är helt avgörande för att kunna bevara Madagaskars kvarstående regnskogar.
En välplanerad och väl rekognoserad fotoexpidition.
Den här fotoexpiditionen till Madagaskars tropiska regnskogar har planerats och rekognoserats noggrant för att ge dig som deltagare den allra bästa fotoupplevelsen och de bästa bilderna. I och med att resan är koncentrerad kring ett mindre område med ett kluster av regnskog i den östra delen av Madagaskar kan vi koncentrera oss på ett fåtal områden och utforska regnskogen inte bara ytligt utan på djupet. Det här tycker jag är viktigt för att få tid att arbeta och lära oss om de motiv som vi kommer att fotografera. Vi kommer att koncentrera vår fotografering till då djurlivet är som mest aktivt på morgonen, förmiddagen och kvällen. Vi sitter aldrig och äter eller tar långa sovmorgnar när ljuset är som bäst och djurlivet är som mest aktivt. Då är det fotograferingen som är helt central.
Madagaskar är ett av världens allra fattigaste länder och det återspeglas i vägnätet. De stora nationalvägarna är nästan obefintliga och mycket tidskrävande att köra på. Stora hål i vägen och tunga transporter gör att bilresorna blir extremt långa. En resa som i Sverige skulle ta cirka en timme på E4 kan ta upp emot en hel dag här i Madagaskar. På grund av dessa vägproblem har jag tagit bort de allra längsta transportsträckorna så att resan kan fokusera på fotografering och inte på bilåkning. En resa till Madagaskar där man besöker både den norra, västra, östra och södra delarna av landet kan se bra ut i teorin men blir sällan bra i praktiken. När den mesta av tiden läggs på transport blir så klart upplevelserna och fotograferingen lidande. Detta är parametrar som jag anser skapa en bra, strukturerad, intressant och fotospäckad fotoresa till Madagaskars endemiska regnskogar.
Mer information.
Anmälningsavgift: 8 180 SEK (20%)
Inkluderat i priset
- Del i dubbelrum.
- Frukost & lunch enligt program.
- Transport från och till flygplatsen i Antananarivo.
- All transport i Madagaskar.
- Alla parkavgifter & inträdesavgifter.
- Fotografisk handledning av Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset
- Flygbiljett till Antananarivo flygplats. Dricks. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.
På den här fotoresan kommer du att fotografera en eller flera arter på IUCN rödlistan.
Ladda ner.
Fel: Kontaktformulär hittades inte.