7 dagar i en av världens mest viltrika nationalreservat.
Heldagssafaris i Masai Mara (cirka 12-14 timmar i fält per dag) ger oss unika möjligheter till bra bilder & upplevelser av savannens djur & fåglar.
Fotografering av Afrikas småfåglar och chans på däggdjur & rovfåglar från fotogömslen/matningsplatser vid gränsen av viltreservatet.
Vi är inne i Masai Mara innan portarna öppnas för andra bilar och har då möjligheten att fånga en fantastisk soluppgång.
Ett av världens bästa områden för att fotografera en stor population av lejon samt en stor population av gepard, leopard & servalkatt.
Vi kan ta oss till platser där andra ”turistbilar” inte får köra med off road licens.
Vi åker under lågsäsongen därav minimum med turister och andra safaribilar.
4 personer i varje öppen jeep med 8 platser ger de bästa fotomöjligheterna.
Möjligheten att fotografera savannens djur med låga utanför bilen (sker på den öppna savannen). Detta med morgon- & kvällshimlar.
Makalöst pris i jämförelse med andra fotoreseaktörer. Jämför gärna!
Vi bor i ekovänligt tältcamp med viltreservatet som granne men har ändå bekvämligheter som spolande toalett, varm dusch och god mat.
Ett grönskande Masai Mara under november/december säsongen och flera av djuren har då ungar.
Sista dagen går vi på bushwalk och fotograferar massajer och mer kulturorienterade fotografier.
Vår vistelse ger tillbaka till den lokala Masaibyn. Ekoturism när den är som bäst.
Minibuss till vårt camp gör att vi ser mer av den kenyanska landsbygden och städerna, inte bara tillrättalagda lodger och camps.
Fotografisk handledning och föreläsning av Niklas Virsen.
Denna fotoresa till Kenya och Masai Mara kommer att ta dig till Kenyas sydvästra sida mot gränsen av Tanzania. Vi åker i den så kallade lilla regnperioden som infaller i november/december. En perfekt tid att besöka Masai Mara då det är lågsäsong och inte så mycket turister och andra bilar i parken. Dessutom är parken frodig och grön denna tid på året. Helt enkelt en perfekt tid att fotografera lejon, gepard, leopard, elefanter, buffel, giraffer, gaseller, noshörning och många fler arter av däggdjur & fåglar. Att få besöka och fotografera i Masai Mara är magi.
Heldagssafari & dagar fyllda av fotografering
I vissa nationalparker åker man endast ut dagtid. Den här fotoresan innehåller heldagssafaris (cirka 12-14 timmar per dag i fält) från tidig morgon till kväll. Med andra ord får du mycket tid där du vill vara, det vill säga ute på savannen bland alla djur och fåglar. På denna fotoresa till Masai Mara blir det inga bortkastade timmar, förutom för att sova och äta middag. Frukost och lunch äter vi ute i fält på savannen. Förutom dessa heldagssafaris kommer vi att fotografera Afrikas småfåglar från nybyggda gömslen/matningsplatser och vi har även chansen på däggdjur och rovfåglar. Dessutom kommer vi att gå på en längre ”bushwalk” där vi har möjligheten att fotografera massajer och mer kulturinriktade fotografier.
Denna fotoresa till Kenya & Masai Mara har ett intensivt schema för att du ska få ut så mycket som möjligt av din fotografering. Sju dagar kanske kan tyckas kort men med heldagssafaris, gömslefotografering och bushwalk, är det väl tilltaget för att du ska få med dig många bra bilder hem och en fantastisk upplevelse. Det blir intensiva, härliga och mycket lärorika dagar här i Masai Mara. Fröstad Naturfoto var först bland de större fotoreseföretagen att erbjuda dig som resenär ett riktigt späckat schema på få dagar och därmed också kunna erbjuda denna magiska upplevelse till ett fantastiskt pris som fortfarande är absolut mest prisvärt!
De stora kattdjuren lockar
Masai Mara är känt för sin stora population av lejon. Här finns även en rik population av gepard och leopard. Med andra ord är Masai Mara viltreservatet för dig som älskar de stora kattdjuren och vem gör inte det?
På grund av våra massajguiders driv att visa upp mest möjligt av deras bakgård som utgör viltreservatet kommer du att få riktigt bra chanser att komma de stora kattdjuren nära. Under de år som jag har kört skräddarsydda fotoresor hit har vi alltid haft många kontakter med de stora kattdjuren. Allt ifrån jakt, till deras ungar och kunnat observera deras beteenden under timmar. Detta krävs många gånger för att få bra chanser på jakt. I och med att vi är ute från tidig morgon till kväll maximerar vi möjligheten till att få kattdjuren i bra morgon eller kvällsljus. Förutom de stora kattdjuren så finns här också populationer av servalkatt. Under 2021 års fotoresa kunde vi se och fotografera inte mindre än sju olika individer, vilket är imponerande. Ett stort fokus på denna fotoresa är givetvis att fotografera de stora kattdjuren i olika miljöer, situationer och ljus.
I ett område nära gränsen av Tanzania som kallas för ”Black Rock area” har en mycket stor koncentration av lejon. Här kan vi se lejoninnor med sina ungar och lejonhannar. Här domineras landskapet av svarta klippor, som namnet antyder med småvuxet buskage med mer öppen savann som granne. En perfekt miljö för lejonet som här helt dominerar området. Men detta är bara en av de stora lejonfamiljer som har Masai Mara som sitt hem.
Förutom de tre stora kattdjuren finns här bland annat: Masai giraffer, afrikanska elefanter, noshörning, antiloper, gaseller, vårtsvin, hyenor, silverryggad schakal, flodhästar, zebror, gnuer och mer. På grund av det starka skyddet mot tjuvjakt inom viltreservatet i Masai Mara är många av djuren oskygga för människa (och bilar). Exempelvis kommer vi ha möjlighet att komma nära afrikanska elefanter och stora kattdjur.
Savannens fåglar
Fågellivet i Masai Mara är inte blygt för sig heller. Med över 450 olika fågelarter observerade varav 150 av dessa är “vanliga”. Oftast får dessa fantastiska skapelser stå i skymundan för de större däggdjuren. Olika typer av örnar, gamar, struts, hägrar, kungsfiskare och biätare. Det kan löna sig att ha ögonen öppna för både stora och små fåglar i landskapet. Här finns många intressanta arter att observera och fotografera, däribland Sydlig hornkorp (Southern ground hornbill), Sekreterarfågel och Grå krontrana. Här finns också en stor koncentration av rovfåglar där den starkt hotade stridsörnen finns representerad.
Många av Masai Maras fåglar ovan nämnda är utrotningshotade i olika grader. Bland de mer vanliga synerna på savannen är exempelvis pärlhöns, biätare, gam, struts, blåkråka, Brunbukig glansstare, Vitbukig tofsturako med flera. Det är inte bara däggdjuren som delvis är vana vid våra safaribilar utan till viss del även fåglarna. Vi har riktigt bra chanser att komma nära både stora och små fåglar från våra safaribilar.
Nytt för i år (2024) är att vi också kommer att sitta i gömsle/matningsplatser för Afrikas småfåglar som lever på savannen och i den närliggande ”bushen”. Här har vi exklusiv möjlighet att komma de små men otroligt vackra småfåglarna riktigt nära. Gömslena/matningsplatserna finns precis vid gränsen av viltreservatet och mycket nära campen. Har vi tur kan vi även fotografera däggdjur från detta gömsle, bland annat hyenor. Här kan även de stora rovfåglarna komma.
Off road & personlig safari
Båda våra jeepar har ”off road” licens Detta är en kritisk punkt när det kommer till att komma nära savannens djur och fåglar. Med denna licens kan vi åka med våra jeepar utanför huvudvägarna genom viltreservatet där de allra flesta andra ”turistbilar” finns. Vi kan således ta genvägar för att komma snabbare fram till våra mål men framför allt kan vi nå alla marker i viltreservatet och anpassa vår körning efter djuren och således få mycket mer flexibilitet och chans på fler unika bilder. Vi kan med off road licens exempelvis följa med när en gepard ska jaga, en sekreterarfågel flyger upp i sitt bo eller när hyenorna smiter i väg med ett slaget byte. Möjligheterna till spännande bilder blir oändliga.
Mitt samarbete med vår spanare och chaufförer som är massajer och bor i den närliggande Massajbyn ger oss unika möjligheter att lokalisera savannens alla djur och fåglar. Att ha en riktigt bra spanare och chaufförer är även det helt avgörande för lyckade safaridagar. Vår spanare är också väl medvetna om vilka typer av bilder och arter vi söker efter och kommer göra sitt yttersta för att vi ska få de bästa fotomöjligheterna möjligt. Jag styr också båda jeeparna och sätter oss i bra lägen för vårt bildskapande med tanke på vart det bästa ljuset och kompositionerna finns.
För mig är det mycket viktigt att båda jeeparna får lika bra fotochanser, därför är jag extra noggrann med att alla ska få lika stor chans att skapa sina drömbilder på denna fotoresa. På våra safaris har vi två jeepar som kan ta oss i princip överallt inom viltreservatet. Jeeparna har plats för sex personer men vi sitter bara fyra personer i varje jeep. Med andra ord finns det gott om plats för att fotografera åt båda hållen i bilen. Jeeparna som vi kör med är helöppna, det vill säga att det inte finns några fönster eller hinder i vägen mellan dig och ditt motiv. Många safaribilar har helfönster eller vertikala fönster som gör det svårt att fotografera i olika vinklar. Du sitter också i samma nivå oavsett om du sitter fram eller bak i safaribilen vilket inte alltid är fallet med andra bilar. Detta gör att du kan komma i låga vinklar vart du än sitter i bilen. Om du har en vinklingsbar skärm på din kamera kommer du också att ha möjligheten att komma ner i riktigt låg i vinkel i våra jeepar. Det finns även takluckor som alla kan stå upp i samtidigt som du kan använda dig av när vi ska fotografera exempelvis leopard i träd eller större djur som elefanter, giraffer eller fåglar i träd.
Civilisationens vagga
En av anledningarna till att jag anordnar denna fantastiska fotoresa till Masai Mara är av den känslan som jag fick första gången jag besökte viltreservatet. En känsla av att sätta sina fötter på den savann där kan ha startat. När de första aporna klättrade ned från träden och ställde sig på två ben. Ett steg i början på att till slut bli människa. Det är något speciellt att besöka detta område som, av flera, här i Afrika är civilisationens vagga. Att få blicka över savannen och på de akacieträd som finns här och samtidigt veta att det var i ett sådant här landskap som allt började, är en fantastiskt häftig känsla!
På morgnar och kvällarna kan soluppgångarna och solnedgångarna bli alldeles otroligt vackra här i Masai Mara. Som en Kenyansk rubin skiftar färgerna i rött, med inslag av rosa och orange. Det är vid denna tidpunkt vi kan gå ut ur våra jeepar på den öppna savannen och njuta av landskapet och det vackra ljuset. Nu är tillfället rätt att få fina silhuetter på akacieträd och inte minst på djurlivet. Exempel på vad som kan påträffas på den öppna savannen som kan agera silhuett mot himlen är exempelvis gnu, zebra, hyena, impala, eland, giraff, elefant. Det är något alldeles speciellt att få gå ut ur jeeparna och känna savannen under dina fötter omringad av savannens djur.
Ekovänligt boende & ekoturism
Vårt boende för kommande safaridagar i Masai Mara är ett ekovänligt camp som ligger precis i anslutning till viltreservatet. Campen består av ett flertal stationära safaritält. Robusta konstruktioner så klart med bra sängar, myggnät, rinnande toalett och rinnande vatten för dusch. Det finns också eluttag i varje tält vilket känns lyxigt. Maten tillagas av våra lokala kockar och äts i restaurangen med utsikt över Masai Mara. Ylande hyenor nattetid hör till vanligheterna tillika som andra savannljud. Att få somna efter en lång dag i fält till ljudet av syrsor och andra spännande ljud utanför tältet är fantastiskt. Förutom hyenor hör det till vanligheterna att höra ljud från elefant, afrikansk buffel och lejon. Att ligga i sängen och i trygghet lyssna på alla ljud är bättre än vilken sömnmedicin som helst. Efter en intensiv dag med massor av upplevelser och intryck kan jag lova att du kommer falla i sömn snabbt. Allt komponerat till savannens egen vackra musik. I utsidan av campen så ligger även de gömslen/matningsplatser som vi ska fotografera vid.
All personal som arbetar på vårt boende är från den närliggande Masaibyn. Faktum är att en av våra spanare äger den mark som vårt camp ligger på. Förutom eldvakter, nattvakter, serveringspersonal och egen kock finns där alltid en av de lokala massajerna till hjälp. Det vi ger tillbaka till den lokala byn och hela samhället i form av ekonomiska medel är ekoturism när det är som bäst.
Den sista dagen innan vår hemresa till Nairobi och flygplatsen kommer vi att gå på den numera mycket populära bushwalken. Vi får då följa med några massajer ut på deras bakgård och lära oss om alternativa mediciner och redskap de använder än idag från naturens skafferi. Här får vi också en exklusiv möjlighet att fotografera massajerna i deras tradionella klädedräkter och med vapen. Detta görs i några olika fotogeniska miljöer. Vi har möjligheten att gå riktigt nära och arbeta med våra modeller och skapa fina porträtt och bilder som visar deras kultur. Observera, att denna fotografering tillika från många andra av liknande slag är väldigt personlig. Här fastnar vi inte i några turistfällor utan det här är de massajer som är nattvakter på vår camp.
På första dagen av vår fotoresa transporterar vi oss med bil till vårt camp. Detta gör att vi ser mer av den Kenyanska landsbygden och städerna, inte bara tillrättalagda lodger och camps. När du transporterar dig på vägarna från flygplatsen till målet kan du uppleva så mycket av landskapet, folket och tillika missar du inga fotochanser. Det brukar gå alldeles utmärkt att fotografera direkt från bilen även när den är i rörelse. Har du bara tillräckligt snabb slutartid kan en riktigt bra bild lura runt varje krön. Vi gör också ett stopp med en utsikt över mäktiga Rift Valley.
Mer information
Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.
Dag 1:
Färden går genom byar och fantastiska landskap mot vår slutdestination som är Masai Mara. Bland annat kommer du att få ståtlig utsikt över Great Rift valley.
Väl framme vid vårt ekovänliga camp där vi ska bo packar vi upp våra väskor och äter en god lunch. Efter detta börjar vår fotografering av småfåglar, och du har även chansen att komma däggdjur och rovfåglar nära, ifrån gömslen/matningsplatser intill Masai Mara reservatet. Vi hoppas på ett fantastiskt kvällsljus med många bra fotomotiv. När ljuset är borta är det dags för middag och efter detta en välbehövlig god natt sömn med ljudet från savannens djur utanför tälten.
Dag 2-3:
Klockan ringer tidigt på morgnarna för att vi ska få med oss det allra bästa ljuset möjligt och så många upplevelser från savannen som möjligt med oss hem. Varje morgon startar vi kaffe resturangtältet. En mer gedigen frukost bjuds vi på varje morgon ute i fält på savannen. Det är skönt att kunna gå ut ur bilarna och inta frukosten och samtidigt skåda djuren på savannen.
Vi kommer mellan den 2 – 3 december köra heldagssafaris från tidig morgon till kväll, vilket innebär fotosessioner på cirka 12-14 timmar ute i fält. Räkna med två riktigt intensiva dagar som kommer att ge dig de bästa möjliga fotomöjligheterna och naturupplevelserna möjligt. På kvällarna efter vår safari finns tid för vila och middag. Eller så kan du sätta dig ner med en av Massajerna vid den sprakande lägerelden.
Dag 4:
Den här dagen börjar med gömslesittning vid matplatserna där vi fotograferar afrikanska småfåglar och har även chansen att fotografera däggdjur och rovfåglar. Vi kommer också denna dag att gå på en ”bushwalk” där vi ska närstudera ett flertal växter och hur massajerna använder dessa som naturliga läkemedel. Här finns också chansen att fotografera massajerna och mer kulturorienterade fotografier. På kvällen är det dags att sätta sig i gömslet eller vid matningsplatserna igen för att få närbilder av alla vackra fåglar som har savannen som sitt hem.
Dag 5-6:
Dessa två dagar är det dags för heldagssafaris igen, med samma upplägg som 2-3 december.
Dag 7:
Det här är den sista dagen på savannen innan vi beger oss mot flygplatsen i Nairobi. Du har en morgon och en förmiddag på dig att antingen fotografera ännu mera i närheten eller bara vila. Valet är ditt. Runt cirka 12:00 lämnar vi vår ekocamp för flygplatsen.
Vilken flygplats ska vi till?
Jomo Kenyatta international airport (Nairobi).
Vilken flygplats ska jag åka ifrån?
Du väljer själv vart du vill flyga ifrån. Arlanda (Stockholm) rekommenderas.
Vart ska vi mötas?
Vi möts upp inne på Jomo Kenyatta international airport. Mer ingående tider får du vid bokning. Om du har frågor om mer exakta tider kan du kontakta mig antingen på e-post eller telefon. Om du väljer att komma en dag tidigare och bo natten på hotell (rekommenderas starkt) så kommer avgången vara från hotellet.
Många av oss kommer med sannolikhet att åka samma flyg, vilket förenklar det hela. Enklast och smidigast för dig som ska köpa flygbiljett är att kontakta din personliga kontakt på Big Travel som du får när du bokar en fotoresa via Fröstad Naturfoto.
Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!
Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika datum & tider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel.
Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.
Beställ egna flygbiljetter
Du har givetvis också möjligheten att beställa dina egna flygbiljetter genom valfri tjänst.
Vi bor på ekovänliga tältcamps precis i direkt anslutning till viltreservatet.
Det tar oss cirka 5 minuter från camp till att vi är inne i viltreservatet, Masai Mara.
Naturen och djuren finns bokstavligt talat kring tältet. Vi bor två stycken i varje tält (del i dubbelrum). Möjlighet till enkelrum finns. Ange detta önskemål vid bokning.
Tälten har både spolande toalett, vatten och varm dusch. Det finns även eluttag i varje tält och myggnät över sängen.
Den lokala maten lagas av vår egen kock.
Campen har wifi och bra 3G täckning.
Du erbjuds också tvättmöjligheter mot en extra kostnad. Det finns ett utbud av olika drycker öl, vin, läsk och vatten.
Du kan betala med kreditkort på campen eller om du vill både med Kenyanska schilling och USdollar.
Du kan boka ett enkelrum på denna fotoresa till en kostnad av 2500 SEK för alla nätter.
I denna fotoresa ingår det:
- 1 december: Lunch & middag
- 2 december: Frukost, lunch & middag
- 3 december: Frukost, lunch & middag
- 4 december: Frukost, lunch & middag
- 5 december: Frukost, lunch & middag
- 6 december: Frukost, lunch & middag
- 7 december: Frukost & lunch
Notera: Om du har några allergier kan du kontakta mig antingen innan eller efter du har bokat.
Temperaturen på morgnar och dagar skiljer sig ganska mycket åt i slutet av november och början på december i Masai Mara. Räkna med svensk högsommarvärme på dagarna och temperaturer ner mot 13–15 grader på morgnarna. Vi åker i den lilla regnperioden när Masai Mara är frodigt och vackert. Regn och åskskurar drar ofta in på kvällen och nattetid vilket gör himlarna i viltreservatet magiska på morgnar och kvällar.
Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig.
Mitt på dagarna är det varmt i Kenya i november/december så packa ner kortbyxor och t-shirts. Däremot på morgonen och kvällar kan det bli kyligt, då är det istället långbyxor och tröja som gäller. Ta också med dig en lättare vindjacka. Regeln är stryktåliga kläder och bekväma skor (det finns ingen anledning att ha med dig vandringskängor). Skorna bör tåla vatten och vara robusta men lätta. Glöm inte att ta med något att ha på huvudet, en keps eller en hatt. Ett tips är att ta med dig en snusnäsduk eller enklare sjal, vilket både värmer och håller borta damm och smuts från ditt ansikte och mun.
Kläder & skor.
• T-shirts.
• Underkläder.
• Några vanliga strumpor samt vandringsstrumpor till skorna.
• Pyjamas eller sovkläder.
• En långärmad tröja eller skjorta.
• En vindjacka (kvällarna och morgnarna kan bli kalla).
• En varmare tröja (om du får plats, annars långärmad och vindjacka).
• Ett par kortbyxor.
• Ett par slitstarka långbyxor.
• En keps eller en hatt.
• Bekväma och gärna vattentäta skor (lämna de tunga vandringsskorna hemma och satsa på ett par slitstarka sneakers/joggingskor).
• Ett par ”flip-flops” är skönt att gå runt med på campen.
• Ett tips är att köpa med dig ett par snusnäsdukar. Dessa kan användas på flera sätt och tar liten plats. De kan skydda under kepsen mot stark sol, de kan bindas runt halsen och användas upp emot ansikte och mun för att skydda dig mot damm. Användningsområdena är många.
• Du behöver inte ta med dig några finkläder men det kan vara skönt att sätta på sig ett par vardagsbyxor och kanske en skjorta vid middagen.
Utrustning.
• Kikare.
• Ficklampa eller pannlampa.
• Anteckningsblock & penna.
• Väckarklocka.
• Öronproppar.
• Solkräm.
• Solglasögon.
• Myggmedel.
• Handsprit.
• Dina mediciner.
• Kräm för skavsår, blåsor eller insektsbett.
• Skoskavsplåster.
• Pass & Visum.
• Kopior på alla viktiga dokument.
• Skoskavsplåster.
• Den ”gula boken” (International Certificate of Vaccination) som du får när du vaccinerar dig mot gula febern.
Elektronisk utrustning.
• Mobiltelefon.
• Powerbank.
• Reseladdare: BS 1363, även kallad typ G, är en brittisk trestickskontakt
• Laddare för mobiltelefon.
• Grendosa för laddning av batterier.
Viktigt! Tänk på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.
På denna fotoresa till Masai Mara viltreservat i Kenya är det djur & fåglar som kommer att stå för de flesta olika fotomotiven. Däremot inte sagt att du även kan fotografera fantastiska landskap här med savann, akacieträd & en blodröd nedåtgående sol. Vi kommer också att göra besök vid den närliggande Masaibyn där många i vår personal bor, inklusive guider och chaufförer.
Ett teleobjektiv för denna fotoresa bör vara någonstans från 200 mm och uppåt. Gärna så lång brännvidd som möjligt. En normaloptik för porträtt och landskap bör vara någonstans mellan 50 mm – 90 mm. En vidvinkellins för landskap bör vara någonstans mellan 14 – 32 mm.
Vi kommer med andra ord att fotografera ett brett spektrum av olika motiv. Tänk också på att vi hela tiden kommer olika nära djuren och fåglarna vilket gör att vi använder många olika brännvidder när vi fotograferar. Många gånger vill du också få med landskapet och savannens djur i samma bild, då kanske inte ett superteleobjektiv är optimalt. Du bör ha med dig en utrustning som kan täcka upp för de allra flesta situationer vi kan ställas inför på savannen.
- Kamerahus.
- Teleobjektiv (200 mm och uppåt).
- Normaloptik/kortare teleobjektiv (cirka 50 – 90 mm).
- Vidvinkelobjektiv (cirka 14 – 32 mm).
Övrig fotografisk utrustning som är bra att ha med sig är givetvis en kameraväska. Antingen en som tål regn eller som har regnöverdrag. Det är också viktigt med extra minneskort och batterier. Glöm heller inte en extern hårddisk eller extra minneskort för backuplösning av dina bilder. Stativ är inte brukbart i safaribilarna. Observera att du inte får flyga med drönare i viltreservatet.
- En kameraväska för din kamera & objektiv.
- En laptop för redigering av bilder.
- Extra minneskort.
- Extra batterier.
- Batteriladdare.
- Backupplösning.
- Eventuellt stativ.
- Din egen kringutrustning.
Maxantal deltagare på denna fotoresa är åtta stycken personer (9 personer med mig). Vi kommer att åka mot gemensamma mål hela gruppen.
Vi kommer att sitta fyra stycken personer i varje jeep som har plats för 8 personer. Med dig i bilen åker en guide och en chaufför. I en av bilarna sitter jag i framsätet som guide. Vi kommer att rotera personer i de olika bilarna från dag till dag.
Denna fotoresa till Kenya tillbringas till allra största del i jeepar där vi fotograferar i viltreservatet Masai Mara. Du behöver inte ha god fysisk kondition för att åka på denna fotoresa. Om du har några frågor kring tillgänglighet eller hur ansträngande fotoresan är mer ingående, kontakta mig.
För att få en fullständig vaccinationsdiagnos och expertis inför din fotoresa till Kenya bör du besöka ett vaccinationscentrum eller en vårdcentral.
Du ska alltid ha ett giltigt pass med dig när du är ute och reser med flyg oavsett destination. Se till att ditt pass är uppdaterat och att utgångsdatumet för passet ligger i framtiden (se till att ha marginal till flygresan). Passet är ditt viktigaste dokument när du är ute och reser så se även till att ha en scannad kopia med dig i pappersform.
För att kunna komma in i Kenya krävs ett visum. Fröstad Naturfoto samarbetar med Visumpartner i Stockholm. Det enklaste sättet att få ett visum till Kenya är att ta hjälp av Visumpartner. Länk och mer information skickas efter bokning. Du kan givetvis även ansöka om visum själv om det känns bättre.
På vårt camp och på safari med våra guider dricksar vi inte varje dag. All dricks samlas ihop den sista dagen och ges sedan till chaufförer, restaurangpersonal och guider. Det är endast utanför själva campen som du får dricksa i övrigt om du vill. Alla de som arbetar på vår camp har en fast lön.
💲 Rekommenderad dricks:
Till våra huvudspanare & chaufförer: Cirka 5 – 10 USD per dag (från varje deltagare).
Till restaurangpersonal, servicepersonal och kockar: Cirka 3 – 6 USD per dag (från varje deltagare).
Har du frågor om du ska hantera dricks kontakta mig med dina frågor, antingen i vår chattgrupp eller på mail.
Övrig läsning om dricks i Kenya:
I Kenya dricksar man inte bara vid restaurangbesök utan även när någon bär din väska, guider, chaufförer serveringspersonal med mera. Många av de som arbetar i Kenya med serviceyrken har endast dricks som inkommande lön. Det är högst personligt hur mycket du vill dricksa och det beror också på hur bra service du tycker att du har fått. Du bör dock dricksa något, alltid. Men, det viktigaste är att du dricksar, inte hur mycket, därför är siffrorna här nere ganska breda men inom ett intervall som är bra enligt min mening.
Valutan i Kenya heter: KES – Kenyansk shilling 💵
Växlingskontoren i Sverige har sällan KES inne, därför brukar det vara lättare att växla först till USD och sedan på plats i Kenya till KES (vi hjälper dig med uttag på ett säkert växlingskontor. För att vara riktig säker tycker jag att du ska betala med kontanter på vår resa. Detta förutom på campen där det går bra att betala med kort. Om du behöver ta ut mer KES så kommer vi att stanna till på ATM (bankomater).
VIKTIGT!
Du kan betala dricks, extra dryck och dylikt med USD på campen. Däremot mottages sällan KES i ”vanliga” affärer. USD rekommenderas för dricks, extra dryck på camp. För souvenirer eller köp i andra affärer utanför campen ska du använda KES.
Kostnader som du kommer att ha på denna fotoresa är dricks, som inte ingår i priset. Du kan läsa om dricks i Kenya under ”mer om denna fotoresa”, på denna sida. Övriga kostnader kan vara extra dryck vid måltid, köp av souvenirer och andra utgifter av personlig karaktär.
Eluttag i Kenya ⚡️ Typ G (läs mer om eluttag i Kenya https://reseadapter.com/adapter/typ-g/)
Vatten 💧 Vattnet från kranen i Kenya är inte rent och ska inte drickas. Vatten i flaskor kommer alltid att finnas tillgängligt. Observera att du inte får ta med dig plastflaskor in i Masai Mara reservatet. Ta därför med dig en vattenflaska i hårdplast eller en termos.
Laddning 🔋 Du kommer att kunna ladda din mobiltelefon och andra elektroniska enheter på vår camp.
⏰ Kenya ligger +2 timme före Sverige.
Här har jag listat flera tips på hur du kan skydda dig mot att ditt bagage inte når fram till vår slutdestination. Även hur du ska kunna skydda din dyrbara kamerautrustning i ditt handbagage. Det är mycket ledsamt och irriterande när ditt bagage inte når slutdestinationen. Ibland har det ingen betydelse hur mycket du förbered för att ditt bagage inte ska komma bort. Det händer tyvärr och är då helt bagagesystemets fel. Du kan dock minimera risken att ditt bagage hamnar på villovägar genom att följa dessa tips. Vi börjar med ditt handbagage och vad du ska tänka på och göra för att skydda din kamerautrustning och andra sköra produkter vid eventuell incheckning av ditt handbagage.
Handbagage.
När det gäller handbagage råder jag dig att följa de anvisningar som ges av flygbolaget gällande storlek på handbagage och maxvikt. Tillåten vikt på handbagaget och max bredd, längd, höjd på handbagaget kan variera beroende på flygbolag. Se till att kolla upp både storlek och maxvikt innan din resa.
De flesta flygbolag erbjuder dig att ta med dig ett handbagage plus en liten väska (exempelvis en liten laptopväska, fodral eller handväska) in på planet.
Försök att undvika incheckning av dyrbar fotoutrustning.
Det här är alltid en känslig punkt som jag ofta får många frågor kring. Vad händer om flygbolaget vill checka in mitt handbagage även om jag uppfyller alla krav på storlek och maxvikt. Får de göra det? Ja, de flygbolag som jag har erfarenhet av har alltid rätten att välja ut vissa handbagage om det är ett fullt flyg och det sannolikt inte finns plats i handbagageutrymmet.
Om din väska väljs ut för att checkas in i lastrummet kan du givetvis förklara vad väskan innehåller, i detta fall dyrbar fotoutrustning. Om du har tur och är trevlig så hittar personalen kanske en lösning. Om du skulle vara tvungen att checka in ditt handbagage ändå har du rätt att plocka ut sådana saker som är sköra (i ditt fall kamerautrustning som också har litiumbatterier), mediciner och andra nödvändiga produkter. Det är väskans skrymmande plats som är problemet här, inte vad som är i den.
Mitt tips är därför att skaffa dig en fotoreseryggsäck med uttagbara fotoväskor eller att ha med dig någon form av tygkasse att lägga din dyrbara kamerautrustning i om ditt handbagage måste checkas in. Flygresan kanske blir lite mer obekväm men du vet i alla fall att din kamerautrustning kommer fram till destinationen utan att skadas av stötar.
Fotoreseväskor som handbagage.
Jag skulle vilja tipsa dig om två stycken riktigt bra fotoreseväskor som både är smarta, snygga och flexibla. De uppfyller de flesta flygbolags krav på maxstorlek i bredd, längd och höjd (dubbelkolla dock alltid med flygbolaget du ska resa med). Båda fotoreseväskorna har också uttagbara innerväskor för din kamerautrustning (in-bag funktion).
Bagage.
Skriv ditt namn på bagaget.
Det bästa sättet för personalen på flygplatsen att kunna spåra din väska är helt enkelt att skriva ditt namn på den, både för- och efternamn. En namntagg finns att köpa i de flesta butiker som säljer reserelaterade produkter. Namntaggen spänns sedan fast på din väska. Du kan även skriva in ditt flygnummer på namntaggen.
Ta bort dina gamla bagageetiketter.
Ta alltid bort dina gamla bagageetiketter från tidigare resor så den personal som ska lotsa ditt bagage vidare får rätt information om slutdestination.
Om du låser din väska med hänglås, välj TSA-certifierat.
TSA-hänglåsen är framtagna för att fungera i länder där du inte får checka in låsta bagage, exempelvis USA. Med ett TSA-lås kan personalen på flygplatsen öppna ditt bagage utan att behöva klippa upp låset eller på annat sätt skada din väska. Det ger en viss trygghetskänsla att ha ett lås på bagaget och försvårar givetvis snabba stölder från klåfingriga individer. Flygplatserna kan också göra kontroller av vissa bagage och då slipper de, precis som jag skrev ovan, att på “våldsamma sätt” öppna ditt bagage.
Ladda ner.