Gamparadiset vid foten av de spanska Pyrenéerna
Jag ser att använder en mindre enhet (som en mobiltelefon eller padda) när du besöker den här sidan. Kanske du vill ladda hem resebeskrivningen för denna fotoresa som en PDF istället?
Anmälningsavgift: 4380 SEK (20%)
Inkluderat i priset.
- Boende i enkelrum.
- Frukost & lunch enligt program.
- All transport i Spanien.
- Alla avgifter för gömslesittning.
- Handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset: Alla middagar. Transport till & från Barcelona. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.
Den här fotoresan tar dig till norra Spanien och till de spanska Pyrenéerna. Här kommer du att ha chansen att fotografera fyra olika arter av gam. Bland gamarna har vi möjlighet att fotografera gåsgam, grågam, egyptisk gam (även kallad smutsgam) och den högintressanta och skygga lammgamen! Förutom detta paradis för gamar bjuds du också på storslagna landskap uppe i Pyrenéerna. Precis vid foten av Pyrenéerna finns röda sandstensberg som också är helt fantastiska att fotografera. Tankarna när man fotograferar dessa landskap går direkt mot Grand Canyon i Usa.
Lammgam i Pyrenéerna.
På den här fotoresan till norra Spanien kommer vi att fotografera fyra olika arter av gam. Bland dessa finner vi den skygga och ovanliga lammgamen. Lammgamen klassificeras som livskraftig av IUCN men är hotad i de europeiska bergsmassiven. Den är sällsynt i stora delar av Europa men här i de spanska Pyrenéerna går det att komma den nära. Vi kommer att ha chansen att fotografera lammgamen från ett gömsle högt upp i Pyrenéerna vid två fototillfällen från morgon till eftermiddag. Chansen finns även för Lammgam på ytterligare ett gamgömsle (2021 kom det ner Lammgam här vid flera tillfällen), men denna plats är mer osäker. Här fotograferar vi dock gåsgam, smutsgam och grågam.
Gömslet för lammgam specifikt är ett av de bästa i världen för att komma nära den här skygga och till sättet annorlunda gamen. Det finns andra gömslen för lammgam i exempelvis delar av Afrika men sällan är de anpassade till fotografer som i dessa gömslen. Här har vi mycket goda chanser för att få bra bilder på lammgamen när den kommer inflygande men också när den går ner på marken för att äta.
Apropå att äta har lammgamen en ganska ovanlig diet. Den äter nämligen främst benen från sina bytesdjur/as. Andra gamar kalasar hellre på själva köttet och allt däremellan. Lammgamen har dock specialiserats sig på ben och här finns väldigt lite konkurrens om föda. Eventuellt skulle det vara rödräven som ofta knycker åt sig en bit framför gömslet. Det Lammgamen vill åt är egentligen inte själva benet utan benmärgen. Ibland sväljer den hela benet och andra gånger krossar den benet genom att släppa den från hög höjd för att sedan komma åt benmärgen.
En del kanske tycker eller tror att gamar är ganska så fula? Men hit hör verkligen inte Lammgamen (och ingen annan av de gamar vi ska fotografera för den delen). Det är en mycket stor fågel med ett vingspann på hela 235 – 275 cm. Detta kan jämföras med vår havsörn som kan bli cirka 250 cm lång mellan vingarna. Lammgamen tenderar alltså att vara lite större än vår havsörn i vingbredd. De båda liknar varandra också viktmässigt där en Lammgam kan väga allt mellan cirka 5 – 7 kilo. Lammgamen har mörka vingar med ljusa strimmor och en vit/beige. Hanarna har ofta en nästan orangefärgad buk som den får genom sandbad . En annan utmärkande detalj på Lammgamen är dess svarta skägg som den bär upp under dess näbb, där av det engelska namnet Bearded vulture.
Lammgamen är en skygg rovfågel och undviker gärna konfrontation med andra gamar och till och med korpar, trots att den är mycket större. Det är sällan lammgamen kommer ner till en matplats när det finns många gåsgamar och korpar vid platsen. En teori är att den inte behöver konkurrera med andra gamar över maten på grund av dess speciella diet av benmärg. När vi sitter i gömslet kommer vi mest troligtvis se hur lammgamen kollar in läget innan den landar genom att cirkulera i luftrummet precis ovanför matplatsen. När det gäller andra gamar som gåsgam och smutsgam är de mer rakt på sak.
Gåsgam, Egyptisk gam & Grågam.
Norra Spanien är Europas bästa område för att fotografera gamar. Förutom den redan beskrivna lammgamen finns här tre andra arter av gam som vi kommer kommer att fokusera vår fotografering kring. Den mest talrika är Gåsgamen som finns här i ett mycket stort bestånd. Sannolikt är det just denna art som är den första gam som vi kommer att se och fotografera. När maten läggs ut för gamarna dröjer det inte länge förrän det är full action på gåsgamarna. Det bråkas och tjuvas när gåsgamarna försöker få sig en bit i den hårda konkurrensen. Detta är ett fantastiskt skådespel fylld med actionfotografering. I dessa gömslen kan du arbeta med porträtt av gåsgam, riktigt nära inpå men också gåsgam i landskapet och inkommande flygningar med det vackra bergsmassivet i bakgrunden. Gåsgamen är till skillnad från lammgamen oskygg och vi kommer att få många tillfällen att fotografera gåsgamen med olika brännvidder och i olika situationer.
På grund av gåsgamens stora spridning i södra Europa och Asien klassificerar IUCN (röda listan) arten som livskraftig. Detta gäller dock inte våra två andra arter av gamar som vi har chansen att fotografera.Den egyptiska gamen klassificeras av IUCN som starkt hotad och grågamen som nära hotad. Detta beror bland annat på tjuvskytte i Asien där grågamen ses som en skadefågel som förstör bland grödorna. Den egyptiska gamen minskning i framför allt Indien beror på förgiftning men anses vara starkt hotad i hela sitt utbredningsområde. En minskning av nästan 50% av den Europeiska populationen har ägt rum under de senaste 40 åren. Trots detta är detta två arter av gam som vi med allra största sannolikhet kommer att få se och fotografera mycket av på våra gömslesittningar i de spanska Pyrenérna.
Den egyptiska gamen har en vacker vit fjäderdräkt och ett helgult ansikte med gråsvart näbb. Den nedre delen av vingarna är också gråsvarta. Gamen som på svenska heter smutsgam (vilket enligt min mening är ett opassande namn på en vacker rovfågel) livnär sig inte bara på as utan även också på bland annat ryggradslösa djur och insekter. Det svenska namnet smutsgam har den sannolikt fått på grund av att den vita fjäderdräkten lätt blir nedsmutsad. Den Egyptiska gamen är den minsta av de gamar vi kommer att bekanta sig med men det den inte har i storlek tar den igen genom att vara en unik gam och rovfågel.
Grågamen är mer eller mindre en ensamvarg. Det är sällan du ser mer än ett par vid varje gömslesittning. Grågamen kallas också för munkgam och kategoriseras som nära hotad av IUCN rödlsistan. Den finns i södra delarna av Europa samt i Asien. Grågamen karaktäriseras av bruna till svarta fjädrar, svart näbb och bruna ögon. Precis som de andra gamarna vi ska fotografera och söka efter så äter grågamen bara redan död föda, as.
Röda sandstensberg vid foten av Pyrenéerna.
Förutom ett av världens bästa områden för att fotografera gamar på kan norra Spanien bjuda på väldigt fin landskapsfotografering. Landskapen vid foten av Pyrenéerna här i norra Spanien präglas av röda sandstensberg i stil med Grand Canyon i nordvästra Arizona, USA. Sandstensbergen skapar djupa dalgångar med branta klippor och i dalarna finns det små insprängda småsjöar med turkosfärgat vatten. Tillsammans med bra bilvägar som enkelt tar oss till de finaste och mest fotogeniska platserna med utsikt över bergen och dalgångarna, är det här ett otroligt fint landskapsområde att utforska och fotografera. Förutom vyerna är det högintressant att studera sandstensbergen närmare och här finns möjligheten till intressanta intima landskap.
Det är förvånande att inte landskapen lyfts fram mer i norra Spanien och landskapsfotograferingen känns i många områden oexploaterad. I tillägg till de röda sandstensbergen så finns den magra och avklädda vegetationstypen som är Maccia präglad. När vi sitter i gömslen för alla olika arter av gam kommer vi också att ha fantastiska utsikter över landskapen och Pyrenéerna. När dimman drar in över bergen kan det bli en magisk stämning och då är vi på första parkett för att fotografera.
I både stäpplandskapet och uppe i bergen finns det insprängda småbyar som skriker om din uppmärksamhet. De traditionella bergsbyarna känns igen på deras stentak och stenfasader och inbjuder även de till fin fotografering. Här känns det som att tiden har stått stilla. Kanske framförallt kvällstid då byarna lyser upp som små smaragder i det annars nattsvarta landskapet. Lite sightseeing och fotografering i någon av dessa byar är obligatorisk på en fotoresa som detta.
När nattmörkret sluter sig över berg och dalar finns möjligheten att fotografera en fantastisk stjärnhimmel. Här uppe i bergsmassiven finns det i princip inga ljusföroreningar och de små ljuskällor som småbyarna bland bergen utsöndrar är försumbara. Vi kommer att fotografera natthimlen minst en natt på denna fotoresa.
Detaljinformation om denna fotoresa:
Anmälningsavgift: 4380 SEK (20%)
Inkluderat i priset.
- Boende i enkelrum.
- Frukost & lunch enligt program.
- All transport i Spanien.
- Alla avgifter för gömslesittning.
- Handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset: Alla middagar. Transport till & från Barcelona. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.
På den här fotoresan kommer du att fotografera en eller flera arter på IUCN rödlistan. Klicka här för att se vilka.