GRÄVLING

Nära gömslena finns det flera aktiva grävlingsgryt som används av en eller flera klaner av grävlingar. Under sommarmånaderna finns det möjlighet att fotografera grävlingarna i det sena kvälls- och tidiga morgonljuset. Grävlingarnas aktivitet kring gömslet är dock bäst i maj, juni, september och oktober på grund av deras diet och att de håller sig närmare gryten. Gömslena för grävlingarna är utrustade med konstgjord belysning utanför, vilket möjliggör fotografering även under natten och de mörkare månaderna. Detta är perfekt för att skapa low-key bilder men fungerar också som ”falskt” naturligt ljus. Det finns även en vattenspegling i ett av gömslena där grävlingarna kan dricka, vilket skapar fantastiska fotograferingsmöjligheter med reflektioner av grävlingarna i vattnet.

Säsong för fotografering av grävling

Grävlingarnas aktivitet och beteende varierar mycket från år till och år samt beroende på vilken månad det är.

Januari–Februari & November – December (dålig tid för att fotografera grävling)

Under vintermånaderna är grävlingarna mycket lite aktiva. De går inte ner helt i dvala som vissa andra djur men tillbringar nästan hela sin tid i grytet. Endast under väldigt milda förhållanden kan grävlingen komma ut från grytet och fram till gömslet under dessa vintermånader.

Mars–April (Okej tid att fotografera grävlingar)

Under mars och april får grävlingen sin kull. Ungarna föds nere i grytet och under dessa månader tillbringar de också mycket tid i grytet. Senare i april brukar aktiviteten tillta då vuxna individer rör sig utanför gömslet för att finna mat. Särskilt nattetid.  Vid mars – april brukar grävlingen fortfarande vara kvar i sitt huvudgryt.

Maj–Juni (Bra tid för att fotografera grävlingar)

Det här är månaderna då ungarna brukar lämna sitt gryt. De vuxna individerna är mycket aktiva med att söka mat, skydda och utforska sin omgivning. Vid maj och juni brukar grävlingen fortfarande vara kvar i sitt huvudgryt. Vid maj – juni brukar grävlingen fortfarande vara kvar i sitt huvudgryt.

Juli–Augusti (Bra tid för att fotografera grävlingar men också en av de svåraste)

Under sommarmånaderna är grävlingarna mycket aktiva, och det är också under denna tid de parar sig. Aktiviteten är hög, vilket ger dig en bra möjlighet att fotografera grävlingar under kvällar, nätter och tidiga morgnar.

Samtidigt är sommaren också den svåraste perioden att fotografera grävlingar. Detta beror på att det är osäkert hur ofta grävlingarna kommer att vara vid gömslet. Under dessa månader pågår parningstiden, och ungarna har blivit mer självständiga.

I Fröstadskogen, där gömslena är placerade, finns det flera gryt som grävlingarna växlar mellan under sommarmånaderna, vilket kan göra fotograferingen utmanande.

September–Oktober (Bra tid för att fotografera grävlingar)

Nu börjar grävlingarna på allvar att förbereda sig för vintern. De fokuserar mycket på mat och bygga upp sina fettreserver. Aktivitetsnivån är också mycket hög framför allt i september och början på oktober. De tillbringar mycket tid vid grytet för att ordna och fixa inför vintern.

Grävlingsgaranti

Om du mot förmodan inte har sett någon grävling under din sittning, kan du utnyttja min grävlingsgaranti. Mina fotogömslen är vanligtvis mycket aktiva, men eftersom vi har att göra med vilda djur, finns det alltid en viss osäkerhet. Garantin ger dig möjlighet att komma tillbaka en gång till under grävlingssäsongen, och du bestämmer själv när du vill göra ett nytt försök.

Observera att eventuella kringutgifter, inklusive boendekostnader, inte återbetalas. Jag granskar också åtelkameran efter varje besök, så om grävlingen har varit där nattetid och du har missat den, kan du tyvärr inte utnyttja din grävlingsgaranti.

Kamera & objektiv

Grävlingen kommer vanligtvis nära gömslena, från 15 meter ner till bara några meter bort. Du kan montera upp till två stycken kameror i gömslena (om du sitter ensam). Vilka brännvidder du använder är upp till dig; ibland kanske du vill komma riktigt nära, medan andra gånger vill du visa mer av landskapet. Jag rekommenderar runt 400-500 mm för porträtt och runt 200-300 mm för grävlingen i landskapet.

Tider för grävling

Du kommer att gå in i gömslet cirka två till tre timmar före solnedgång (notera att detta kan variera beroende på grävlingarnas aktivitet). Du lämnar gömslet nästa dag på morgonen. Enbart kvälls- och nattpass är också möjliga; kontakta mig för mer information.

Saker att ta med sig in i gömslet

Grävlingsgömslena har plattor där du kan fästa ditt stativhuvud eller använda tillgängliga bönpåsar. I det stora grävlingsgömslet finns det plats för övernattning, så ta med en sovsäck, liggunderlag och eventuellt en kudde. I det lilla säsongsgömslet för grävlingar finns det också plattor för stativhuvuden och bönpåsar. Detta gömsle är främst för en eller två personer, och övernattning är möjligt för en person.

Förutom dessa saker bör du ta med något att äta och dricka. En ficklampa eller huvudlampa är också bra att ha.

Vad mer kan du se & fotografera?

Du kommer främst att se grävlingar. Det finns många möss utanför gömslet, och större hackspettar, blåmesar, talgoxar och nötväckor kan också besöka fågelmatningarna. Det finns även en chans att få se ekorre. Rävar är närvarande men ses sällan vid gömslet vid den här tiden på året.

Är gömslena bara för fotografer?

Du behöver inte vara fotograf för att njuta av att sitta i ett gömsle och observera grävlingar. Det är en fantastisk upplevelse även utan kamera. Gömslena är dock utformade med fotografer i åtanke, med många öppningar för objektiv, monteringsutrustning, bönpåsar och så vidare. Alla mina gömslen är noggrant planerade för att ge dig de bästa vinklarna och de mest vackra bakgrunderna som möjligt.

I priset ingår

En kort introduktion till fotografering av grävlingar samt dokumentation för att säkerställa en optimal upplevelse och fotografering.

DETTA KAN DU FOTOGRAFERA FRÅN MINA GÖMSLEN:

Duvhök

Grävling

Ormvråk

Skogsfåglar

Tofsmes