FOTOGRAFERA LAVSKRIKA & URSKOG
Notera! Denna fotoworkshop med lavskrikorna 2025 är fullbokad!
Du kan nu sätta upp dig på reservlistan för 2025 eller intresselistan för 2026.
Lavskrikan är en av mina absoluta favoritfåglar. Det är många gånger jag har fotograferat i Fulufjället nationalparks urskog och fått sällskap av dessa vänliga och charmiga gammelskogsfåglar. Vad som många gånger krävs för extra bra fotografering av lavskrika är en regissör. Någon som planerar vart lavskrikan ska sätta sig och hur du kan få unika och mer kreativa bilder av lavskrika. Det är här jag kommer in i bilden.
I svensk folktro var lavskrikan en barrskogsfågel som bringade otur med sig och tillhörde det övernaturliga i skogen. Den känslan har jag aldrig haft när jag har träffat på lavskrikan bland skägglav och gammelgranar. Tvärtemot har jag alltid uppskattat dess närvaro i gammelskogen. Jag är helt säker på att du också kommer att göra det.
En riktig urskog i höstfärger
Fjällskogen i Fulufjällets nationalpark är verkligen en riktig urskog. Här når skägglaven marken från gamla granar, du kan se död ved, tickor och allt som präglar en riktig urskog och det med råge. Att vandra och fotografera i urskogen kring Fulufjällets nationalpark är en upplevelse och det är lätt att förtrolla sig in i en annan värld av den rika biologiska mångfald som finns här.
Fulufjällets nationalpark förknippas främst med Njuperskär, ett av Sveriges högsta vattenfall som är en vacker sevärdhet i nationalparken. Även titulerad världens äldsta gran ”Old Tjikko” hör till huvudattraktionerna. Med dessa sevärdheter som dragplåster glöms både lavskrikan och den ofantligt vackra urskogen ofta bort. Urskogen här är en pärla och med rätt lokalkännedom kan du komma till riktigt magiska platser med imponerande skägglav. Det är just i sådana förhållanden som lavskrikan ska fotograferas och inte på turiststigarna.
Närkontakt med lavskrikor
På den här workshopen är det högst sannolikt att vi får närkontakt med lavskrika. Från någon eller några meter ifrån till tajta porträtt med ett teleobjektiv. Med andra ord rejäl närkontakt med dessa vackra urskogsfåglar. Du kommer att kunna göra närstudier av fjäderdräkten i dina bilder och känna en nära gemenskap med lavskrikan.
Vi kommer att arbeta med att fotografera lavskrikan i olika typer av situationer inne i urskogen. Bland annat mot skägglav, på murkna stubbar, i det röda bärriset och vid bäcken. Tiden då vi fotograferar lavskrika kommer att anpassas på bästa sätt för att få det bästa ljuset och möjlighet till snabbare slutartider.
Lavskrikan kan kännas igen på sin roströda färg på vingarna. Den är kraftigare brun på huvudet medan kroppen är mer gråbrun. Vingarna som fläckvis är roströda har också en grå ton. Stjärtfjädrarna har en mix av områden med roströd färg och gråbrunt.
Fotografera lavskrika med både tele- & vidvinkelobjektiv
Du kommer (högst sannolikt) att få möjligheten att fotografera lavskrikan både med ett teleobjektiv likaväl som ett vidvinkelobjektiv, under de dagar som vi ska fotografera lavskrika. Så pass nära kan vi komma. Detta öppnar givetvis dörrarna för en mer kreativ fotografering av lavskrika. Vi kommer exempelvis, med en vidvinkel, få ett mycket bredare perspektiv så att vi får med mycket av det vackra urskogslandskapet samtidigt som fågeln inte blir för liten i bilden. En bild på en lavskrika på en gren kommer till en början att känns väldigt speciell, men ju mer vi arbetar med våra motiv kommer vi att kunna skapa nya och mer annorlunda bilder på denna vackra och nyfikna barrskogsfågel.
En mindre grupp är väsentligt för bra bilder på lavskrikan
Den här workshopen i Fulufjällets nationalpark har bara 6 platser. Detta på grund av att det nästan är en omöjlighet för alla att få bra bilder på lavskrika om man är 8-10 personer – eller ännu fler. Det kommer helt enkelt inte bli bra. 6 stycken personer är absolut maxantal deltagare anser jag. Då kommer alla att få bra fotochanser och vi kan verkligen lägga tid på att arbeta länge och kreativt med våra bilder på lavskrika, något som annars skulle bli en enda röra med en större grupp.
Jag har även medvetet placerat denna workshop på vardagar eftersom besöksantalet i nationalparken är mycket lägre då än vad den är på helgerna. På detta sätt kan vi undvika att ”konkurrera” om lavskrikans uppmärksamhet och få en upplevelse i urskogen och bland lavskrikan som känns mer genuin.
Det här är parametrar som jag tror helt avgör om man ska få bra och intressanta bilder på lavskrika eller inte.
Du behöver en ”regissör” för bättre bilder på lavskrika
Den här workshopen i Fulufjällets nationalpark har bara 6 platser. Detta på grund av att det nästan är en omöjlighet för alla att få bra bilder på lavskrika om man är 8-10 personer – eller ännu fler. Det kommer helt enkelt inte bli bra. 6 stycken personer är absolut maxantal deltagare anser jag. Då kommer alla att få bra fotochanser och vi kan verkligen lägga tid på att arbeta länge och kreativt med våra bilder på lavskrika, något som annars skulle bli en enda röra med en större grupp. Jag har även medvetet placerat denna workshop på vardagar eftersom besöksantalet i nationalparken är mycket lägre då än vad den är på helgerna. På detta sätt kan vi undvika att ”konkurrera” om lavskrikans uppmärksamhet och få en upplevelse i urskogen och bland lavskrikan som känns mer genuin. Det här är parametrar som jag tror helt avgör om vi ska få bra och intressanta bilder på lavskrika eller inte.
För att få ut så mycket som möjligt av din fotografering av lavskrika behöver du en ”regissör”. Med andra ord någon som styr vart lavskrikan ska sätta sig och i de mest fotogeniska platserna i Fulufjället. Exempelvis pratar jag här om de vackraste granarna med mest skägglav, invid de mest fotogeniska bäckarna och på de natur skönaste gamla stubbarna med höstfärger i bakgrunden. Detta är inget du behöver tänka på när du är här och fotograferar med mig. Min uppgift är att försätta dig i de absolut bästa förutsättningarna för att skapa så bra, unika och kreativa bilder på lavskrika som möjligt.
Höstprydd fjällskog
Under kalfjället där skogen tar vid kommer vi att kunna uppleva och fotografera i en höstprydd fjällskog. I denna gammelskog finns det små bäckar och grön mossa som täcker marken som en mjuk heltäckningsmatta. Granarna har lång skägglav och stammarna är silveraktiga. Att få möjlighet att fotografera i en sådan här gammal skog och rik biotop är verkligen något som vi inte ska ta för givet.
Under september månad är gammelskogen insvept i vackra färger av grönt, gult och orange. Den mossbeklädda marken präglas av rött bärris. En magisk syn under hösten. Det är viktigt att på ett djupare plan se gammelskogen istället för att snabbt skanna av den, detta för att få bättre bilder. Att arbeta i en gammelskog är svårt men när du får en bra komposition och en bra bild är det mödan värd.
I området finns det också ett flertal mindre sjöar/gölar. De främsta är knutna till kalfjället men det finns åtminstone två större gölar i det område vi ska vistas i. Framförallt fint tycker jag att det blir i dessa gölar på tidig morgon och sen kväll när speglingarna ifrån Fulufjället kan synas i vattnet.
Boende på fjällpensionat
Vi kommer att bo på Knappgården fjällpensionat som ligger på Särnaheden och har en utsikt över fjällen och Österdalälven. Våra dagar ute i fält med lavskrikorna och urskogen kommer att bli långa och intensiva. Därför kommer det vara extra skönt att få tillbringa lite tid och vila upp sig ordentligt på fjällpensionatet, som också bjuder på frukost.
Det är cirka 25 minuter bilkörning från vårt boende på Knappgården fjällpensionat och entrén för Fulufjället nationalpark. En väg som bjuder på många upplevelser och stopp på vägen i naturens tecken.
Anmälningsavgift: 1580 SEK (20%)
Inkluderat i priset.
- Boende på fjällpensionat.
- Frukost & lunch enligt program.
- Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset: Transport till & från vårt boende. Transport till Fulufjället från vårt boende. Alla middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.
Anmälningsavgift: 1580 SEK (20%)
Inkluderat i priset.
- Boende på fjällpensionat.
- Frukost & lunch enligt program.
- Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset: Transport till & från vårt boende. Transport till Fulufjället från vårt boende. Alla middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.