Expedition fjällräv på nordvästra Island
Notera! Denna fotoresa till fjällrävarna på Island har endast 2 platser kvar!
Boka nu för att försäkra dig en plats på 2026 års fotoresa!
Det finns en plats på nordvästra Island som är en fristad för fjällrävar. Denna halvö, som heter Hornstrandir, har en av världens största populationer av fjällrävar och ligger helt isolerad utan några vägar som leder hit. Långt bort från de små byarna ligger en stuga omringad av berg och hav. Här finns bara vi och sedan fjällrävarna, så klart. Detta kommer att bli vårt boende i de 5 kommande dagarna. Det här är fjällrävens domäner med en av världens största populationer av fjällräv. Förutom fjällräv finns här också ett stort bestånd av fjällripa, som oftast är enkla att komma nära, snösparvar, ejdrar, mink och magnifika landskap. Om det är klart väder kommer vi också att kunna fotografera norrskenet, helt utan några ljusföroreningar.
Fjällrävens domäner – vintertid
Fjällräven har funnits på Island i tusentals år, helt avskärmad från fastlandet sedan glaciärtiden. Här har den anpassat sig till det extrema klimatet som råder under vinterperioderna. Faktum är att det är svårt att förstå hur ett så litet djur som fjällräven kan överleva de extrema vintrarna här uppe på norra Island.
Den isländska fjällräven skiljer sig genetiskt från sina artfränder i andra delar av Arktis. Detta beror sannolikt på Islands isolering i Nordatlanten. Den isländska fjällräven finns representerad över hela Island men har allra störst koncentration i de nordvästra delarna av ön, vilket är området denna fotoresa går till.
Denna magiska fotoresa till fjällrävens isolerade domäner äger rum i februari. Det är en perfekt tid att besöka fjällrävarna för att få det bistra och hårda vintervädret tillsammans med fjällrävarna på bild. Med det sagt kan vi förvänta oss vilket väder som helst, från flera minusgrader till snöstormar och solsken. Här i fjällrävens domäner finns det ingen lokal väderprognos att förlita sig på.
Det viktigaste med att åka just under vintern är att vi får se och fotografera fjällrävarna i deras vinterpäls, vilket i min mening är den allra vackraste. Den fluffiga och kraftfulla pälsen gör att fjällrävarna kan stå emot vinterns stormar.
Om videon inte visas korrekt, öppna den då direkt på Youtube: https://youtu.be/k1D9ru-aAP0
Fjällrävens utseende och livsmiljö
Fjällräven är en mångfacetterad art som kan ha olika utseenden beroende på vilka områden de lever i. Den vanligaste färgen på fjällrävar är överlägset den vita vinterdräkten. Den vita vinterdräkten fungerar som ett utmärkt kamouflage när fjällrävarna jagar sorkar och lämlar. De fjällrävar som lever längs Islands kuststräckor har utvecklat ett annat utseende, ofta kallas dessa för blå-morf (observera att en blå-morf inte innebär att fjällräven är blå, utan snarare brun), och de är inte lika vanliga som de vita fjällrävarna. Dessa fjällrävar som till stor del utgör den morfen vi främst kommer att fotografera, jagar främst vid kuststräckorna där det sällan blir helt istäckt. De kommer ner från bergen vid lågvatten och livnär sig på marin föda. På grund av kamouflaget är det då mer fördelaktigt att ha ett mörkare utseende som bättre smälter in i landskapet. Fjällrävarna här på Hornstrandir kan variera i färg, från mörkbrun till ljusbrun, grå och rödbrun.
En halvö med dramatiska landskap
Vi kommer att flyga till Isafjördur, en by som ligger på norra Island. Från Isafjördur tar vi en båt ut till Hornstrandir, en båtresa på cirka 1 timme och 15 minuter. Den sista biten från båten till stranden på Hornstrandir behöver vi åka ribbåt eftersom det är för grunt för den stora båten att gå nära land. Hornstrandir är ett mycket avlägset och vildmarkspräglat område där landskapet består av branta klippor, djupa dalar, fjordar och kustlinjer. Man kan säga att Hornstrandir är ett av de mest avlägsna, vildaste och ogästvänliga områdena på Island, vilket gör vårt fotoäventyr ännu större.
Vi kommer att ha möjlighet att röra oss helt fritt i landskapet och bege oss mot flera olika fjällrävsrevir. För dig som vill gå lite längre än landskapet i anslutning till vår stuga rekommenderas snöskor, för att enklare kunna navigera dig i snölandskapet. Vårt boende i detta dramatiska landskap är en stuga som är lika vindpinad som inbjudande.
Här är vår viloplats mellan våra turer, men också här äter vi frukost, lunch och middag. Riktigt bra och god hemlagad mat av vår gästvärd kan utlovas, liksom en rik kunskap om området. I stugan finns det ett ”sällskapsrum” där vi håller föreläsningar, bildgenomgångar och undervisning i efterbehandling.
Kom fjällräven nära!
Den här fotoresan till fjällrävarna på norra Island ger dig chansen att verkligen komma nära fjällräven. I området finns flera revir, varav ett ligger i anslutning till vår stuga. Ofta passerar och uppehåller sig fjällrävar precis utanför våra stugfönster, vilket ger möjlighet till närgångna och vackra porträtt. Det är något speciellt att få möjlighet att komma nära fjällrävarna och fånga alla detaljer i ögonen, pälsen och nosen. Om vädret tillåter kan vi också få chansen att fotografera fjällrävar mitt i en av de många snöstormarna eller med lössnö som yr runt av vinden.
Dessutom bjuder det närliggande landskapet in till fantastiska bilder med fjällräven i sin naturliga miljö. Fjällrävar är väldigt snabba och akrobatiska om de så vill. Ibland kan de ses klättra upp på snöhyllor och snötyngda bergstoppar. Förutom att fånga fjällräven i vinterlandskapet har vi också goda möjligheter att fotografera dem när de söker marin föda nere vid kusten under lågvatten.
Fjällripor och snösparvar i en fantastisk miljö
Förutom fjällrävarna och det fantastiska, mäktiga och vilda landskapet finns här också ett stort bestånd av fjällripor. Från vår stuga och cirka en kilometer upp på höglandet finns mycket goda chanser att kunna fotografera fjällripor i stenterrängen. Precis som fjällrävarna är anpassade för det barska vinterklimatet har fjällriporna utvecklat en tjock fjäderdräkt som skyddar dem mot kylan. Fjällripan är enbart växtätare och trivs särskilt bra där det finns ytor av lavar tillgängliga. Detta gör att vi kan hitta en stor population av fjällripa här på höglandets steniga områden.
Naturligtvis går det också att hitta snötäckta områden där fjällripor uppehåller sig. Det är perfekta tillfällen att arbeta med high-key bilder där vi låter bakgrunden helt brännas ut och resultatet blir ett magiskt grafiskt fotografi av fjällripan.
I samma miljö där fjällripor befinner sig brukar ofta stora flockar av snösparvar flyga fram och tillbaka för att finna föda. När de landar på stenarna har vi mycket goda möjligheter att även få fina bilder på snösparvar.
Nätter med norrsken & stjärnklara himlar
På sena kvällar och nätter spanar vi ut från våra fönster och ser om norrskenet är aktivt. Om så är fallet beger vi oss ut i landskapet och fotograferar norrskenet med snötyngda berg och hav som kulisser. Eller varför inte norrsken och en fjällräv? Norrskenen på Hornstrandir kan vara magnifika då det inte finns några ljusföroreningar på grund av det isolerade läget ute på halvön. Här syns norrskenet tydligt på natthimlen även vid ett KP-index av två eller tre. Med andra ord är detta också en fotoresa med en fantastisk möjlighet till norrskenfotografering, förutsatt att vädret tillåter det.
Anmälningsavgift: 7580 SEK (20%)
Inkluderat i priset
- Boende (flerbäddsrum)
- Frukost, lunch & middag enligt program
- Båttransfer och ribbåt till Hornstrandir
- Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset: Flyg till Isafjödur, Island. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.
Anmälningsavgift: 7580 SEK (20%)
Inkluderat i priset
- Boende (flerbäddsrum)
- Frukost, lunch & middag enligt program
- Båttransfer och ribbåt till Hornstrandir
- Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset: Flyg till Isafjödur, Island. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.
Funkar inte formuläret?
- Skicka din bokning till info@frostadnaturfoto.se