Expedition fjällräv på nordvästra Island

Jag ser att du använder en mobiltelefon eller platta när du besöker denna sida. Kanske det blir enklare för dig att ladda ner fotoresan som PDF istället?

0
7 – 12 april 2025
  • KOSTNAD: 37 900 SEK

  • 6 PLATSER

Anmälningsavgift: 7580 SEK (20%)

Inkluderat i priset 

  • Boende (flerbäddsrum / singelrum)
  • Frukost, lunch & middag enligt program
  • Båttransfer  och ribbåt till Hornstrandir
  • Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Flyg till Isafjödur, Island. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

RESEBESKRIVNING

DETALJINFORMATION

STÄLL EN FRÅGA

  • Fjällrävar i vinterpäls: Fotografera fjällrävarna när de är som absolut vackrast i sin vinterpäls.

  • Kom nära fjällrävarna: Du har mycket goda chanser att komma riktigt  nära fjällrävarna här då de den tidiga våren ofta har vant sig vid att det finns människor i deras revir.

  • Annorlunda morfer: Fjällrävarna vi fotograferar är främst blå-morfer (bruna med olika nyanser) men vi har också chans att fotografera den vanligare vita fjällräven.

  • Fjällripor & snösparvar: Mycket stor chans att fotografera och komma nära fjällripor och stora flockar av snösparvar.

  • Norrskensfotografering: Fantastiska nätter och sena kvällar med norrsken. Här i detta viltpräglade och avlägsna landskap finns det inga ljusföroreningar.

  • En liten grupp för lyckad fotografering: På den här fotoresan är vi endast 6 deltagare (7 med mig), vilket ger oss mycket bra chanser för alla att få med sig riktigt bra bilder på fjällrävar, fjällripa och landskap hem. Fjällräven här kan vara mer skygg för större grupper. Boendet är inte anpassat för mer besökare än cirka 7-8 stycken. En bra kombination mellan en liten grupp och ett överkomligt pris, helt enkelt!

  • Genomgångar och stöd för fotografering: Få expertvägledning och genomgång av kamerainställningar samt efterbehandlingstekniker för att maximera kvaliteten på dina bilder och möjligheten att skapa dina drömbilder.

  • En stuga utan grannar: Vi bor helt isolerade i en stuga ute på Hornstrandir på nordvästra Island. Ett område du endast kan nå med båt från Isafjördur.

Det finns en plats på nordvästra Island som är en fristad för fjällrävar. Denna halvö, som heter Hornstrandir, har en av världens största populationer av fjällrävar och ligger helt isolerad utan några vägar som leder hit. Denna reseplan var egentligen planerad redan år 2020, men på grund av pandemin fick jag ställa in den. Nu, äntligen, kan jag presentera denna oförglömliga fotoexpedition till fjällrävens domäner på nordvästra Island.

Långt bort från de små byarna ligger en stuga omringad av berg och hav. Här finns bara vi och sedan fjällrävarna, så klart. Detta kommer att bli vårt boende i de 6 kommande dagarna. Det här är fjällrävens domäner med en av världens största populationer av fjällräv. Förutom fjällräv finns här också ett stort bestånd av fjällripa, som oftast är enkla att komma nära, snösparvar, ejdrar, mink och magnifika landskap. Om det är klart väder kommer vi också att kunna fotografera norrskenet, helt utan några ljusföroreningar.

Fjällrävens domäner – vintertid

Fjällräven har funnits på Island i tusentals år, helt avskärmd från fastlandet sedan glaciärtiden. Här har den anpassat sig till det extrema klimatet som råder under vinterperioderna. Faktum är att det är svårt att förstå hur ett så litet djur som fjällräven kan överleva de extrema vintrarna här uppe på norra Island.

Den isländska fjällräven skiljer sig genetiskt från sina artfränder i andra delar av Arktis. Detta beror sannolikt på Islands isolering i Nordatlanten. Den isländska fjällräven finns representerad över hela Island men har allra störst koncentration i de nordvästra delarna av ön, vilket är området denna fotoresa går till.

Denna magiska fotoresa till fjällrävens isolerade domäner äger rum i april. Det är en perfekt tid att besöka fjällrävarna då klimatet är lite mildare, både för oss och för fjällrävarna. Med det sagt kan vi förvänta oss vilket väder som helst, från flera minusgrader till snöstormar och solsken. Här i fjällrävens domäner finns det ingen lokal väderprognos att förlita sig på.

En annan fördel med att resa under den tidiga våren är den höga aktiviteten hos fjällrävarna, då det är parningstid. Men det kanske viktigaste är att vi får se fjällrävarna i deras vinterpäls, vilket i min mening är den allra vackraste. Den fluffiga och kraftfulla pälsen gör att fjällrävarna kan stå emot vårens och vinterns stormar, som kan hålla i sig ända in i maj.

Om videon inte visas korrekt, öppna den då direkt på Youtube: https://youtu.be/k1D9ru-aAP0

Fjällrävens utseende och livsmiljö

Fjällräven är en mångfacetterad art som kan ha olika utseenden beroende på vilka områden de lever i. Den vanligaste färgen på fjällrävar är överlägset den vita vinterdräkten. Den vita vinterdräkten fungerar som ett utmärkt kamouflage när fjällrävarna jagar sorkar och lämlar. De fjällrävar som lever längs Islands kuststräckor har utvecklat ett annat utseende, ofta kallas dessa för blå-morf (observera att en blå-morf inte innebär att fjällräven är blå, utan snarare brun), och de är inte lika vanliga som de vita fjällrävarna. Dessa fjällrävar som till stor del utgör den morfen vi främst kommer att fotografera, jagar främst vid kuststräckorna där det sällan blir helt istäckt. De kommer ner från bergen vid lågvatten och livnär sig på marin föda. På grund av kamouflaget är det då mer fördelaktigt att ha ett mörkare utseende som bättre smälter in i landskapet. Fjällrävarna här på Hornstrandir kan variera i färg, från mörkbrun till ljusbrun, grå och rödbrun.

Under min fotoresa hit såg vi inga vita fjällrävar, men de har observerats och fotograferats på nära håll under vintermånaderna.

En halvö med dramatiska landskap

Vi kommer att flyga till Isafjördur, en by som ligger på norra Island. Från Isafjördur tar vi en båt ut till Hornstrandir, en båtresa på cirka 1 timme och 15 minuter. Den sista biten från båten till stranden på Hornstrandir behöver vi åka ribbåt eftersom det är för grunt för den stora båten att gå nära land i Jökullfjorden. Hornstrandir är ett mycket avlägset och vildmarkspräglat område där landskapet består av branta klippor, djupa dalar, fjordar och kustlinjer. Man kan säga att Hornstrandir är ett av de mest avlägsna, vildaste och ogästvänliga områdena på Island, vilket gör vårt fotoäventyr ännu större.

Vi kommer att ha möjlighet att röra oss helt fritt i landskapet och bege oss mot flera olika fjällrävsrevir, upp mot bergskanterna där vi kan fotografera fjällripa och fantastiska utsikter över det karga snölandskapet. För dig som vill gå lite längre än landskapet i anslutning till vår stuga rekommenderas snöskor, för att enklare kunna navigera dig i snölandskapet. Vårt boende i detta dramatiska landskap är en stuga som är lika vindpinad som inbjudande.

Här är vår viloplats mellan våra turer, men också här äter vi frukost, lunch och middag. Riktigt bra och god hemlagad mat av vår gästvärd kan utlovas, liksom en rik kunskap om området. I stugan finns det ett sällskapsrum där vi håller föreläsningar, bildgenomgångar och undervisning i efterbehandling. Vid vår stuga finns också en vedeldad bastu som är perfekt att sitta i på kvällen och vänta på norrskenet.

Det finns, som jag tidigare berört, många fördelar med att åka till Hornstrandir på våren. Förutom det tjocka snötäcket kan vissa ytor, främst på stentäta platser, vara helt snöfria och blottar lavar och mossor i olika färger, vilket ytterligare förhöjer och breddar dina fotomöjligheter.

Kom fjällräven nära!

Den här fotoresan till fjällrävarna på norra Island ger dig chansen att verkligen komma nära fjällräven. I området finns flera revir, varav ett ligger i anslutning till vår stuga. Ofta passerar och uppehåller sig fjällrävar precis utanför våra stugfönster, vilket ger möjlighet till närgångna och vackra porträtt. Detta är en fördel med att resa på våren då fjällrävarna har vant sig vid människor som besöker stugan och deras revir.

Det är något speciellt att få möjlighet att komma nära fjällrävarna och fånga alla detaljer i ögonen, pälsen och nosen. Om vädret tillåter kan vi också få chansen att fotografera fjällrävar mitt i en av de många snöstormarna eller med lössnö som yr runt av vinden.

Dessutom bjuder det närliggande landskapet in till fantastiska bilder med fjällräven i sin naturliga miljö. Fjällrävar är väldigt snabba och akrobatiska om de så vill. Ibland kan de ses klättra upp på snöhyllor och snötyngda bergstoppar. Förutom att fånga fjällräven i vinterlandskapet har vi också goda möjligheter att fotografera dem när de söker marin föda nere vid kusten under lågvatten.

Fjällripor och snösparvar i en fantastisk miljö

Förutom fjällrävarna och det fantastiska, mäktiga och vilda landskapet finns här också ett stort bestånd av fjällripor. Från vår stuga och cirka en kilometer upp på höglandet finns mycket goda chanser att kunna fotografera fjällripor i stenterrängen. Precis som fjällrävarna är anpassade för det barska vinterklimatet har fjällriporna utvecklat en tjock fjäderdräkt som skyddar dem mot kylan. Fjällripan är enbart växtätare och trivs särskilt bra när den tidiga vårsolen gör ytor av lavar tillgängliga när delar av snön smälter. Detta gör att vi kan hitta en stor population av fjällripa här på höglandets steniga områden.

Naturligtvis går det också att hitta snötäckta områden där fjällripor uppehåller sig. Det är perfekta tillfällen att arbeta med high-key bilder där vi låter bakgrunden helt brännas ut och resultatet blir ett magiskt grafiskt fotografi av fjällripan.

I samma miljö där fjällripor befinner sig brukar ofta stora flockar av snösparvar flyga fram och tillbaka för att finna föda. När de landar på stenarna har vi mycket goda möjligheter att även få fina bilder på snösparvar.

Nätter med norrsken & stjärnklara himlar

I mitten av april är dagarna långa, vilket ger oss gott om tid att arbeta med fjällrävar, landskap och fjällripor. Men vad många kanske inte vet är att det också går att se norrsken även i april. På sena kvällar och nätter spanar vi ut från våra fönster och ser om norrskenet är aktivt. Om så är fallet beger vi oss ut i landskapet och fotograferar norrskenet med snötyngda berg och hav som kulisser. Norrskenen på Hornstrandir kan vara magnifika då det inte finns några ljusföroreningar på grund av det isolerade läget ute på halvön. Här syns norrskenet tydligt på natthimlen även vid ett KP-index av två eller tre.

Med andra ord är detta också en fotoresa med en fantastisk möjlighet till norrskenfotografering, förutsatt att vädret tillåter det. Faktum är att de tidiga vårmånaden brukar lyftas fram som en av de bästa för att se och fotografera norrsken.

Mer information

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

Dag 1

Vi börjar vårt fotoäventyr till fjällrävarna med en flygning in till Isafjödur, en pittoresk fiskeby på norra Island. Därifrån tar vi en  båttransfer vidare till det vilda och avlägsna Hornstrandir. Detta blir en båttur på cirka 1 timme och 15 minuter. För att nå vår stuga tar vi den sista biten med en ribbåt, vilket ger oss en extra dos äventyrskänsla. Väl framme välkomnas du med en kort introduktion om våra fotodagar och området, följt av en välsmakande middag som laddar oss inför kommande upplevelser. Givetvis håller vi ständigt ett vakande öga efter fjällrävar.

Så snart mörkret sänker sig över landskapet kommer vi följa om norrskenet kommer tillta och måla natthimlen med sitt spektakulära sken.


Dag 2-5

Vi ägnar dagarna åt att studera och fotografera fjällrävar, fjällripa och det dramatiska landskapet som omger oss. Vi kommer att besöka olika fjällrävsrevir och varje dag gör vi små utflykter till närliggande områden, där det är rekommenderat att ta med snöskor för lättare promenader. För de som föredrar en mer avslappnad dag är det fritt fram att stanna runt stugan, där fjällrävarna ofta gör besök, och längs kuststräckan under lågvatten.

Dessa dagar kommer vara fyllda med fotografering och möten med den fascinerande faunan och otroliga naturen som Hornstrandir har att erbjuda. För de som har energi kvar på kvällarna fortsätter äventyret med spaningar efter norrsken, där vi förhoppningsvis får uppleva det magiska skådespelet av dansande ljus på himlen.

Mellan våra fotograferingssessioner kommer vi att avsätta tid för korta men intensiva tips och råd för att förbättra din fotografering. Vi kommer att täcka allt från kameratekniska inställningar för att fånga det perfekta ögonblicket till att tänka på kompositionen av dina bilder. Dessutom kommer vi att diskutera fjällrävens beteenden för att du ska kunna få så bra bilder som möjligt. Vi kommer också att lägga vikt vid hur du kan förbättra dina bilder genom efterbehandling, vilket kan lyfta dina fotografier till en helt ny nivå av kvalitet.


Dag 6

På sista dagen av vår oförglömliga fotoresa är det dags att säga adjö till Hornstrandir och bege oss tillbaka till civilisationen. Vi tar båten tillbaka till Isafjödur, där vi sedan tar flyget hem. Men för de som vill finns det möjlighet att förlänga vistelsen och utforska mer av nordvästra delen av Island. Morgonen kommer att vara fri för er som vill fotografera.

Vilken flygplats ska vi till?

Keflavik flygplats (internationella flygrutter) med transfer till Reykavik flygplats (Inhemska flygrutter).

Vilken flygplats ska jag åka ifrån?

Du väljer själv vart du vill flyga ifrån. Arlanda (Stockholm) rekommenderas.

Vart ska vi mötas?

Vi möts upp inne på flygplatsen i Isafjödur, vid ankomsthallen ”arrivals”. Många av oss kommer med sannolikhet att åka på samma flyg, vilket förenklar det hela, men det är ankomsthallen som är uppsamlingsplatsen.

Flygbiljetter.

Enklast och smidigast för dig som ska köpa flygbiljetter är att kontakta din personliga kontakt på Big Travel som du får när du bokar en fotoresa via Fröstad Naturfoto. Läs mer om detta nedan.

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Samaretspartners Big Travel

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Beställ egna flygbiljetter.

Du har givetvis också möjligheten att beställa dina egna flygbiljetter genom valfri tjänst.

Vi kommer att bo i en avlägsen stuga, omgiven av den hisnande och orörda naturen. Här finns inga närliggande grannar, bara vildmarkens tystnad. Trots dess isolerade läge erbjuder stugan alla bekvämligheter vi behöver för en bekväm vistelse – ett fullt utrustat kök, dusch, toalett och till och med en vedeldad bastu.

Vår gästvärd tar hand om oss med omsorg och tillagar riktigt god mat. Här finns möjlighet till att få ett enkelrum (i mån av plats, först till kvarn). annars är det ett trebäddsrum som delas som gäller. Vi kommer dock inte tillbringa särskilt mycket tid i våra sovrum utan mestadels utomhus och i stugans samlingsrum.

Boendet har flera sovrum varav tre stycken är enkelrum. Jag tar givetvis ingen extra kostnad för dessa enkelrum men det är först till kvarn som gäller! Det finns också ett större sovrum med fyra sovplatser, i detta sovrum kommer tre deltagare att sova. Det finns också möjlighet att använda soffan i samlingsrummet som säng även om den är lite kort.

  • Du behöver inte ta med dig lakan eller sängkläder, det finns på plats.
  • Handduk ingår inte – det måste du ta med dig.
  • Här ute finns mycket begränsad mobiltäckning (en av de få platserna på Island du inte har mobiltäckning) på grund av det isolerade läget.

På denna fotoresa finns det möjlighet att få enkelrum. Det finns tre enkelrum och det är först till kvarn som gäller. Givetvis tar jag ingen extra kostnad för dessa enkelrum som andra arrangörer har gjort. Kryssa i rutan ”Jag vill ha ett av enkelrummen” så kommer du att få enkelrum på fotoresan. Du kan också mejla info@frostadnaturfoto.se, för att få mer information kring enkelrummen.

På denna fotoresa ingår det frukost, lunch & middag enligt nedanstående schema.

  • 7 april: Middag ingår.
  • 8 april: Frukost, lunch & middag ingår.
  • 9 april: Frukost, lunch & middag ingår.
  • 10 april: Frukost, lunch & middag ingår.
  • 11 april: Frukost, lunch & middag ingår.
  • 12 april: Frukost ingår.

Här på nordvästra Island i början av april kan vädret växla rejält. Från solsken till snö och snöstormar. Det kan bli kallt med flera minusgrader och vissa dagar kan det till och med bli plusgrader. Detta är ett nyckfullt landskap där vädret kan förändras från timme till timme.

Blå timmen: cirka 05:00

Solen upp: cirka 06:30

Solen ned: cirka 20:45

Blå timmen: cirka 21:30

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig. Glöm inte att packa ner (dina egna saker) också.

Viktig information om din packning: Inga hårda väskor tillåts på denna fotoresa, och det är en bra idé att ha vattentäta väskor om möjligt. Om du inte har vattentäta väskor kan det fungera lika bra att ta med två sopsäckar och använda dem för att skydda dina väskor. Detta är särskilt viktigt eftersom när vi lägger till med båten kan det ibland bli lite blött. Jag rekommenderar att undvika hårda väskor för att underlätta transporten med ribbåten och för att säkerställa att dina tillhörigheter förblir torra och säkra under hela resan. Om du inte har en mjukväska – kontakta mig på info@frostadnaturfoto.se , så hittar vi en lösning.

När du ska välja kläder inför denna fotoresa, ska du tänka på att inte ta med dig för mycket kläder och utrustning. Vi kommer att själva behöva bära upp vårt bagage (hjälpas åt genom att dra upp väskorna och utrustningen med en pulka). Det är inte särskilt arbetsamt däremot är det bra att vi har så lite packning som möjligt. En tumregel är att istället för att ta med sig två varma tröjor, tar du med dig en tröja. Istället för tre underställ kan du ta med dig två underställ och så vidare.

Klä dig enligt lager på lager principen. Börja med ett underställ. Över understället en t-shirt, sedan en tröja och till slut en vinterjacka (observera att antalet lager beror mycket på hur lätt du fryser). Ett tips är att alltid ta på dig mindre kläder än vad du tror att du behöver när vår fotodag börjar. Packa sedan ner förstärkningsplagg. En sak vid kyla och vind som du inte vill vara är svettig. Ibland kommer vi att vara mer i rörelse och ibland mer stationära. På benen brukar det räcka bra med underställ och termobyxor eller några andra varma byxor. Givetvis måste du även ha en varm mössa, bra handskar och ett par vinterstövlar som har bra motstånd mot väta och kyla samt är bra fodrade.

Kläder & skor

  • Kläder enligt lager på lager principen
  • Förstärkningsplagg
  • Bra vinterstövlar (det kommer att bli blött vid kuststräckorna). Vinterstövlarna ska vara varma, vattentäta & fodrade
  • Vinterjacka
  • Slitstarka och vattentäta byxor (termobyxor är bra)
  • Varm mössa & varma handskar/tumvantar (komplettera gärna med undervantar)
  • Några få vardagliga kläder
  • Badbyxor eller baddräkt för att använda i den vedeldade bastun
  • Egen handduk

Utrustning

Om du brukar frysa om händer och fötter är hand- och fotvärmare viktigt. Jag använder mig alltid av dessa när jag tillbringar tid i kalla miljöer, detta även om jag sällan fryser om vare sig händer eller fötter. Handvärmare är små påsar som du lägger i dina handskar och i skorna. När påsarna får kontakt med luft utsöndrar de värme som brukar vara aktivt i cirka 8 timmar. Hand- och fotvärmare kan köpas i de flesta större sportbutiker. Det går också att köpa elektriska fotvärmare, fråga i din närmaste sportbutik. Snöskor bör tas med om du har för avsikt att följa med på lite längre utflykter till angränsande fjällrävsrevir. Du kan givetvis också köra helt utan snöskor men räkna med att turerna kommer att bli tyngre.

  • Snöskor (om du vill med på de längre utflykterna till angränsande fjällrävsrevir)
  • Hand- & fotvärmare
  • Ficklampa eller pannlampa
  • Eventuellt isbroddar att sätta under skorna
  • Sittunderlag

Elektronisk utrustning

Du kan aldrig få nog mycket av sladdar, adaptrar och powerbanks. Viktigt att ta med sig enligt min mening är så klart laddare för  kamerabatterier och mobiltelefon men också grendosa för att kunna använda fler uttag för laddning. Det är också mycket viktigt att packa ner någon form av backuplösning. Antingen väljer du att ha med dig extra minneskort eller en extern hårddisk, plus bärbar dator.

Tänk på att batterier får kortare livslängd i ett kallt klimat. Se därför till att du har med dig tillräckligt med batterier för att klara en hel dag ute i fält. Observera! att om du vill ta del av Lightroom/Photoshop genomgångar under fotoresan (i mån av tid) ta med dig en bärbar dator.

Du kommer att ha möjlighet att ladda alla dina elektroniska enheter varje kväll när vi slår på generatorn. Tänk dock på att inte ta med dig för mycket elektronik!

  • Laddare till alla dina elektroniska enheter
  • En grendosa för att kunna koppla in flera enheter samtidigt
  • Powerbank
  • USB-kablar
  • Laptop

 Tänk på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

De objektiv som rekommenderas att ha med sig är en teleobjektiv på 400-500 mm (längre behövs inte) eftersom många av fjällrävarna är vana vid människor i närheten av deras revir. Fjällripan är också ofta orädd och är som regel lätt att komma nära. För att fotografera intima landskap och utforska olika perspektiv på våra fotomotiv, bör du också ta med dig ett lättare teleobjektiv på cirka 100-200 mm. Dessutom är en vidvinkel bra att ha med för att fånga de storslagna landskapen, norrskenet och kanske till och med fjällräven på närmare håll. Glöm heller inte ditt stativ om du vill arbeta mer seriöst med landskapen och norrskenet.

  • Teleobjektiv, cirka 300 – 400 mm
  • Teleobjektiv för intima landskap och  fjällräv, cirka 100 – 200 mm
  • Vidvinkelobjektiv för landskapsfotografering och kanske även för fjällräv
  • Stativ om du vill arbeta med norrsken och seriös landskapsfotografering

Övrig fotografisk utrustning som är bra att ha med sig är givetvis en kameraväska. Antingen en som tål snö eller som har regnöverdrag. Det är också viktigt med extra minneskort och batterier. Glöm heller inte en extern hårddisk eller extra minneskort för backuplösning av dina bilder.

  • En kameraväska för din kamera & objektiv
  • En laptop för redigering av bilder
  • Extra minneskort
  • Extra batterier
  • Batteriladdare
  • Backupplösning

Maxantal deltagare på denna fotoresa är 6 stycken personer (7 med mig).

På den här fotoresan har du ganska mycket frihet att planera dina dagar som du vill. Däremot kommer det att finnas utflykter, utbildning och andra fotosessioner som är schemalagda under vissa tider. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Utflykterna kan vara lite fysiskt ansträngande, men endast normal kondition krävs för att delta. Du har också möjlighet att välja att främst vara i området runt stugan, vilket inte är fysiskt ansträngande.. Du kan med andra ord anpassa din fotografering efter din egen fysiska förmåga.

Valutan i Finland är: ISK (notera dock att det inte finns någonting att köpa på denna fotoresa förutom på flygplatsen och eventuellt i Isafjödur. Då är det bättre att du betalar med kort.

Du kan betala med kort överallt på Island

Under sommartid ligger Sverige två timmar före Island.

Här har jag listat flera tips på hur du kan skydda dig mot att ditt bagage  inte når fram till vår slutdestination. Även hur du ska kunna skydda din dyrbara kamerautrustning i ditt handbagage. Det är mycket ledsamt och irriterande när ditt bagage inte når slutdestinationen. Ibland har det ingen betydelse hur mycket du förbered för att ditt bagage inte ska komma bort. Det händer tyvärr och är då helt bagagesystemets fel. Du kan dock minimera risken att ditt bagage hamnar på villovägar genom att följa dessa tips. Vi börjar med ditt handbagage och vad du ska tänka på och göra för att skydda din kamerautrustning och andra sköra produkter vid eventuell incheckning av ditt handbagage.

Handbagage.

När det gäller handbagage råder jag dig att följa de anvisningar som ges av flygbolaget gällande storlek på handbagage och maxvikt. Tillåten vikt på handbagaget och max bredd, längd, höjd på handbagaget kan variera beroende på flygbolag. Se till att kolla upp både storlek och maxvikt innan din resa.

De flesta flygbolag erbjuder dig att ta med dig ett handbagage plus en liten väska (exempelvis en liten laptopväska, fodral eller handväska) in på planet.

Försök att undvika incheckning av dyrbar fotoutrustning.

Det här är alltid en känslig punkt som jag ofta får många frågor kring. Vad händer om flygbolaget vill checka in mitt handbagage även om jag uppfyller alla krav på storlek och maxvikt. Får de göra det? Ja, de flygbolag som jag har erfarenhet av har alltid rätten att välja ut vissa handbagage om det är ett fullt flyg och det sannolikt inte finns plats i handbagageutrymmet.

Om din väska väljs ut för att checkas in i lastrummet kan du givetvis förklara vad väskan innehåller, i detta fall dyrbar fotoutrustning. Om du har tur och är trevlig så hittar personalen kanske en lösning. Om du skulle vara tvungen att checka in ditt handbagage ändå har du rätt att plocka ut sådana saker som är sköra (i ditt fall kamerautrustning som också har litiumbatterier), mediciner och andra nödvändiga produkter. Det är väskans skrymmande plats som är problemet här, inte vad som är i den.

Mitt tips är därför att skaffa dig en fotoreseryggsäck med uttagbara fotoväskor eller att ha med dig någon form av tygkasse att lägga din dyrbara kamerautrustning i om ditt handbagage måste checkas in. Flygresan kanske blir lite mer obekväm men du vet i alla fall att din kamerautrustning kommer fram till destinationen utan att skadas av stötar.

Fotoreseväskor som handbagage.

Jag skulle vilja tipsa dig om två stycken riktigt bra fotoreseväskor som både är smarta, snygga och flexibla. De uppfyller de flesta flygbolags krav på maxstorlek i bredd, längd och höjd (dubbelkolla dock alltid med flygbolaget du ska resa med). Båda fotoreseväskorna har också uttagbara innerväskor för din kamerautrustning (in-bag funktion).

Bagage.

Skriv ditt namn på bagaget.

Det bästa sättet för personalen på flygplatsen att kunna spåra din väska är helt enkelt att skriva ditt namn på den, både för- och efternamn. En namntagg finns att köpa i de flesta butiker som säljer reserelaterade produkter. Namntaggen spänns sedan fast på din väska. Du kan även skriva in ditt flygnummer på namntaggen.

Ta bort dina gamla bagageetiketter.

Ta alltid bort dina gamla bagageetiketter från tidigare resor så den personal som ska lotsa ditt bagage vidare får rätt information om slutdestination.

Om du låser din väska med hänglås, välj TSA-certifierat.

TSA-hänglåsen är framtagna för att fungera i länder där du inte får checka in låsta bagage, exempelvis USA. Med ett TSA-lås kan personalen på flygplatsen öppna ditt bagage utan att behöva klippa upp låset eller på annat sätt skada din väska. Det ger en viss trygghetskänsla att ha ett lås på bagaget och försvårar givetvis snabba stölder från klåfingriga individer. Flygplatserna kan också göra kontroller av vissa bagage och då slipper de, precis som jag skrev ovan, att på “våldsamma sätt” öppna ditt bagage.

På denna länk kan du läsa om hur kommunikationen fungerar:

https://indd.adobe.com/view/b6516b0c-25a9-4451-9ac0-f057dc9533a6

Ladda ner
0
7 – 12 april 2025
  • KOSTNAD: 37 900 SEK

  • 6 PLATSER

Anmälningsavgift: 7580 SEK (20%)

Inkluderat i priset 

  • Boende (flerbäddsrum / singelrum)
  • Frukost, lunch & middag enligt program
  • Båttransfer  och ribbåt till Hornstrandir
  • Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Flyg till Isafjödur, Island. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

    Fråga

    Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687 Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!

    Ditt namn*

    Telefonnummer*

    Din e-postadress*

    Vilken fotoresa gäller det?

    Din fråga:

    När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

    I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

    Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

    Kontrollera att vi har ordnat med resegaranti.

    Läs mer om resegaranti hos Kammarkollegiet.

      Reservlista

      I detta formulär kan du ställa upp dig som reserv på denna fotoresa, workshop eller kurs. Genom att lämna din e-postadress kommer jag att skicka dig ett meddelande om en plats blir tillgängliga.

      Du förbinder dig inte till något genom att lämna din e-postadress.


      Ditt namn*:

      Din e-post*:

      Vilken fotoresa, workshop eller kurs skulle du vilja ställa dig i reservlistan för?

      Övriga frågor.

      Funkar inte formuläret?

      • Skicka din bokning till info@frostadnaturfoto.se