Jag är precis hemkommen från en magisk fotoresa till Finland med vackra landskap, havsörnar, tjädrar och inte minst brunbjörnar. Det är slående hur vacker och vild den finländska naturen är. Här finns inte bara rikliga populationer av björn, varg och järv utan även ett fantastiskt landskap.
Vilda Finland bjuder på riklig och tilltagen urskog, kraftfulla forsar, långsträckta myrar och häpnadsväckande panoramautsikter över den finländska tajgan. Landskapen är något som ofta glöms bort när det pratas om Finland som ett fotografiskt resmål i förmån för björnen, vargen och järven. Jag vill slå ett slag för det vilda finländska landskapet som innehåller och erbjuder så mycket fotogeniska miljöer.
Det går dock inte att bortse ifrån att den finska björnen är något alldeles speciellt. Nära den ryska gränsen mötte jag och mina deltagare dessa fantastiska varelser, skogens största rovdjur, på årets fotoresa. När vi skapar bilder av björn i det finländska landskapet är det givetvis ett fotogömsle som gäller.
Många gånger kan man känna sig begränsad av gömslets väggar och fotogluggar, det kan vara svårt att skapa något mer än bara dokumentära bilder på de björnar och den miljön man har utanför gömslet. Det är dock långt ifrån sanningen, här kommer mina allra bästa tips och råd för att du ska få ut så mycket som möjligt av din björnfotografering.
Fotografera i de sena timmarna.
Bara genom att koncentrera din fotografering till de allra mörkaste timmarna har du redan skapat bilder som de flesta aldrig visar. Antingen sover de dessa timmar eller så tror de inte att det går att fotografera de mörkaste timmarna på våren och sommaren. Där tar de fel, det infaller sig en härlig stämning i landskapet, allt blir tyst och kan du fånga denna känsla får du speciella björnbilder.
Kontrollera din vitbalans.
Vitbalansen kan du kontrollera i kameran eller i efterbehandlingen (när du fotograferar i raw). Att välja en vitbalans som passar för det du vill förmedla är väldigt viktigt. Ett bra alternativt som jag själv använder mig av är manuellt ställa in vitbalansen mot de kallaste kelvintalen.
När du gör detta får du ett blåstick i bilden som skapar nattstämning och känsla i dina björnbilder. Har du vitbalansen på automatiskt kommer kameran göra allt för att bli av med färgstick i dina bilder, något som kanske inte alltid är önskvärt. Som sagt kan du ändra detta i efterhand men att se vad du faktiskt skapar tycker jag också är viktigt. Kombinera!
Invänta rätt tillfälle.
Det kan vara lätt att låta kameran rassla på när den första björnen gör entré. Framförallt om det är första gången som du ser en vild björn. Det är bra! När du har tagit de ”säkra” bilderna och dokumenterat att det faktiskt är en björn du fotograferar är det dags att vänta in rätt tillfälle.
Vad ska du vänta på? Du ska invänta rätt tillfälle och fundera både över din komposition och hur du vill att björnbilden ska se ut. Det kan exempelvis vara när björnungarna leker, klättrar i träd eller när den stora björnhannen kommer klampande i skogsbrynet i det första morgonljuset.
Kort och gott handlar det om att invänta rätt tillfälle eller i alla fall ha en plan vad som är det rätta tillfället för dig. Du kan givetvis fotografera en massa under tiden men att veta vilket tillfälle du väntar på hjälper dig att selektivt välja bilder i efterhand.
Arbeta med kreativa slutartider.
Många gömslefotografer verkar tro att de enda bilderna som blir bra är de med maximal skärpa och så nära som möjligt. Det är långt ifrån det enda som dina björnbilder ska innehålla. Visst är det härligt och bra att ha några riktiga närbilder och krispig skärpa men glöm inte att variera din björnfotografering.
Detta kan du göra exempelvis genom att arbeta med långa slutartider. En teknik som passar utmärkt vid de mörkaste timmarna då ljuset kanske inte räcker till. Fokusera igenom träden och fånga skepnaden av björnen som tassar förbi.
Detta är några av de tips & råd jag lär ut på fotoresan till Vilda Finland. Vi har precis avslutat fotoresan till Vilda Finland 2019 och snart kommer 2020 upp. Håll koll på Fröstad Naturfoto.
Anmäl dig till nyhetsbrevet.
Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.
Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.