Under de senaste åren har vi sett en växande trend inom naturfotografin, där man går bortom det dokumentära för att utforska nya kreativa uttryckssätt. Tekniker som långa slutartider, intentional camera movement (ICM), och multipla exponeringar används för att skapa mer abstrakta och konstnärliga tolkningar av naturen. Jag är en del av denna rörelse, då jag också experimenterar mycket med ICM.

Med det sagt är djurporträtt något som till viss del underskattas av den nordiska naturfotografin. Att fotografera vackra och uttrycksfulla porträtt av djur är ingen enkel uppgift. Det kräver tålamod, rätt ljus, och en förmåga att fånga djurets blick eller uttryck. Jag arbetar särskilt med porträtt där djuret framträder mot bakgrunden, med en mjuk bokeh.

Underskattade djurporträtt

Trots dess charm är djurporträtt något som ibland underskattas inom den nordiska naturfotografin. Att fotografera vackra och uttrycksfulla porträtt av djur är ingen enkel uppgift; det kräver tålamod, rätt ljus och en förmåga att fånga djurets blick eller uttryck. Jag arbetar särskilt med porträtt där djuret framträder mot bakgrunden, ofta med en mjuk bokeh. Djurporträtt, som ligger mig varmt om hjärtat, avfärdas ibland som rena dokumentärbilder, vilket de inte är! Vi som arbetar med djur- och fågelporträtt vet att det handlar om mer än en artskildring. Det handlar om att fånga det subtila i individen du fotograferar – ett uttryck, en färg, ett ljus, eller ett beteende. Det kräver finess och fingertoppskänsla, och det är därför jag kan ta hundratals bilder på ett och samma djur vid ett och samma tillfälle, för att fånga just det där speciella.

Viktiga punkter för lyckade djurportätt:

  • Kontrollera bakgrunden: Leta efter intressant ljus, färger, eller en känsla i bokehn. Om något i bakgrunden stör, justera kompositionen snabbt.
  • Fånga individens uttryck: Det är detta som ger bilden liv.
  • Var noggrann med kompositionen: Titta på vart djuret riktar sin blick, om det finns tomrum, och om kroppen är beskuren på ett bra sätt.
  • Fokusera på ögonen: De ska vara superskarpa, för det är i ögonen som själen sitter.
  • Fotografera på djurets nivå: Det skapar kontakt och möjliggör förgrundsoskärpa.

Primater är utmärkta fotomotiv

Att fotografera djurporträtt av primater är för mig något alldeles speciellt. Bergsgorillor, schimpanser, röda guerezor och svartkindade vitnäsor – alla har en unik personlighet som du kan fånga i dina djurporträtt. Därför är min fotoresa till Uganda – Afrikas pärla 🦍 2025 något alldeles speciellt för dig som uppskattar djurporträtt. Förutom bergsgorillor och många andra primater, får vi chansen att besöka schimpanserna två gånger, både i Queen Elizabeth Park och Kibale Nationalpark. Dessutom kommer vi befinna oss i ett litet regnskogsreservat där primater och fåglar är helt orädda. Låter det fantastiskt? Det är det! Kolla in fotoresan här:

Djurporträtt i fält

När jag möter ett djur i naturen kan det gå snabbt – väldigt snabbt! Allt måste vara redo: min position, min nivå, mina kamerainställningar, min fokus, min bakgrund, och givetvis djuret. Djurporträtt är inte lätt, det ska gudarna veta. Att få alla parametrar att stämma kräver både erfarenhet och ett tränat öga. Med förståelse för djurens beteenden kan du också skapa fantastiska djurporträtt – varför inte i Uganda, Afrikas pärla?