Bilder från ovan – drönarkurs på Öland.
Notera! Denna kurs är fullbokad men du kan skriva upp dig på reservlistan!
Om du har högtflygande planer på att skapa nya perspektiv i din landskapsfotografering eller video är denna drönarkurs på östgötaslätten något för dig. Idag finns det ett väldigt brett sortiment av olika drönare med olika specifikationer och storlekar på marknaden. Oavsett om du funderar på att köpa en drönare eller redan äger en drönare kan denna kurs ge dig kunskaper i både säker flygning, flygmanövrering, fotografering och filmning. Med en drönare som ett komplement till din vanliga kamerautrustning kan du skapa fantastiska och annorlunda landskapsbilder och videofilmer.
Drönarflygning & fotografering på Öland.
Den här drönarkursen i teori och praktik utspelar sig främst på norra delen av Öland. Här finns det massor av motiv att arbeta med. Bland annat stora och orörda stränder med både sand och sten, skogslandskap, klippor, fyrar, hav och väderkvarnar. Här finns något för alla att arbeta med. En stor anledning till att Öland är en bra plats att arbeta med drönarfotografering på är bortsett från den vackra och passande naturen, att det knappt finns några flygförbud här. De enda zonerna som har en begränsning i hur högt du kan flyga eller var är över vissa delar söder om Borgholm och söder om Ölandsbron.
Naturen här på norra Öland inbjuder till att arbeta med linjer i landskapet, kompositioner och spännande tiltade drönarfotografier. Här har vi platser som Neptuni åkrar som med sina klapperstenar som skapar mönster tillsammans med det böljande vattnet i landskapet. På norra Öland hittar vi också vidsträckta stränder som vid den här årstiden ligger öde. Trollskog, kustlinjer, fiskestugor och rauklandskap. Öland är helt enkelt en dröm för en drönarfotograf.
Att flyga med drönare.
När du först lyfter med en drönare får du en otrolig frihetskänsla. Du har hela landskapet som en målarduk och du kan i princip arbeta med alla typer av kompositioner som du vill. Du har också valet att skapa bilder som visar horisonten eller där du pekar drönaren rakt ner mot marken för grafiska och kreativa bilder samt filmsekvenser.
Att fotografera eller filma från luften skiljer sig från att fotografera på marken. Du behöver först och främst lära dig att flyga med drönaren vilket inte är helt enkelt. De allra flesta konsumentdrönare som finns på marknaden styrs med styrknappar och knappar på en fjärrkontroll. Din display är då din egen mobiltelefon som styrs via en app. Det finns också drönare där displayen är inbyggd i fjärrkontrollen. De flesta personer använder sig av en drönare från tillverkaren DJI, även om det givetvis finns andra alternativ på marknaden också. I flygappen, exempelvis DJI Go och DJI Fly, finner du också alla inställningar för din drönare. Beroende på vilken drönare som du flyger med så finns det olika valmöjligheter. Många av de här valen och inställningarna som du kan göra för din drönare väcker ofta många frågor. Du kommer i denna kurs att få en djup inblick i alla dessa inställningar samt vilka som är de allra viktigaste för dig, både i hänseende till bra flygegenskaper, kreativa manövreringar i luftrummet och när du ska fotografera eller filma en naturscen.
Den här kursen är uppdelad i både en teoretisk del, där vi går genom alla inställningar som är viktiga och en praktisk del där du får flyga, fotografera och filma med drönare. Fokus ligger främst på de praktiska momenten med teorin som en grund. De allra flesta personer som ska börja med drönarfotografering är rädda för att krascha sin drönare in i ett träd, grenar eller än värre i vatten. På östgötaslätten kring Fröstad gård finns inga flygrestriktioner och stora ytor där du inte behöver vara rädd att krascha in i något objekt. Vissa drönare har för övrigt sensorer som skyddar dig från att krascha in i exempelvis ett träd.
För att sammanfatta kommer du att lära dig att flyga med en drönare under trygga förhållanden med mig som handledare bredvid. Du kommer att få mycket praktisk träning i att manövrera en drönare i luftrummet. Tillika kommer du att få information vad som gäller vid drönarflygning i lagen och vilka appar som är de allra bästa för att få information om exempelvis röda zoner och så vidare.
Att fotografera och filma med en drönare.
För att sammanfatta kommer du att lära dig att flyga med en drönare under trygga förhållanden med mig som handledare bredvid. Du kommer att få mycket praktisk träning i att manövrera en drönare i luftrummet. Tillika kommer du att få information vad som gäller vid drönarflygning i lagen och vilka appar som är de allra bästa för att få information om exempelvis röda zoner och så vidare.
Det är en stor skillnad att fotografera och filma med en drönare gentemot att fotografera på marken. Landskapet du ska fotografera från ovan påverkas i mycket högre grad av ledande linjer än i traditionell fotografering, då främst när du väljer att fotografera rakt ned mot landskapet utan någon horisont. De allra flesta som skaffar sig en drönare vill flyga så högt som möjligt upp i luften på jakt efter snygga överblickbilder. Det är kul, men även ganska begränsande för bildskapandet. Att arbeta med drönaren på lägre höjder över exempelvis vatten kan ge helt andra bilder.
På denna kurs kommer vi att arbeta mycket med kompositioner och ljus från luftrummet. Det finns flera intressanta tankar för att skapa bra drönarbilder men jag kommer också att ta upp de som du bör undvika. Du kommer även att få metoder för att skapa högdynamiska bilder från våra drönare och hur du kan göra bilderna större för exempelvis utskrift.
På den här tre dagar långa kursen där du ska lära dig att på bäst sätt manövrera din drönare, fotografera och filma ingår även efterbehandling av våra drönarbilder. Du kommer att kunna arbeta i vilket efterbehandlingsprogram som helst men jag rekommenderar Adobe Lightroom Classic. Vi kommer att arbeta med panoramafunktioner och HDR samt att ställa bilden på bästa sätt i efterbehandlingen.
Om du inte redan äger en egen drönare inför kursstarten kommer du ändå att kunna delta. Den här kursen kan bli ditt startskott att börja fotografera och filma med en drönare. Du kanske vill utvärdera eller lära dig att flyga, fotografera och filma med en drönare innan du gör ett eget inköp? På kursen kommer även du som inte har en drönare att kunna vara med på de praktiska momenten (1 person). Jag har en DJI Mavic Mini som kan lånas ut.
DJI är ett företag som ligger i fronten när det kommer till tillverkning av drönare. Det finns naturligtvis andra alternativ också men vi kommer i kursen att koncentrera oss på DJI´s gränssnitt även om kursen kan appliceras även på andra system. Nedan finns en lista med exempel på olika drönare från tillverkaren DJI.
- DJI Phantom
- DJI Mavic mini
- DJI Mavic Pro
- DJI Mavic air
- DJI Inspire.
- DJI Mavic Zoom
- DJI Spark
- DJI Ryze
Det finns en hel djungel med olika drönare som du kan se och dessa är endast från en av tillverkarna. Vad som skiljer de olika modellerna åt är exempelvis megapixlar på kameran, flygsäkerhet, storlek och funktioner och så givetvis prislappen. Vi kommer att titta närmare på de mest konsumentcentrerade drönarna från DJI´s sortiment under kursens gång. Om du redan nu vill lära dig mer om de olika drönarna så kan jag rekommendera att gå in på DJI produktsida: https://www.dji.com/se/products/comparison-consumer-drones DJI´s konsumentdrönare har inbyggda och fastmonterade kameror. Objektivets bländare är ofta satt till ett fast 2.8. De flesta ligger runt 12 MP och 20 MP. Beroende på vilken modell du kör.