Berguv, kungsörn & sagolika vinterlandskap
Det finns en plats i nordöstra Finland som är hämtad från vintersagorna. Snötyngda granar som står och hukar sig av sin egen snötyngd under en morgonhimmel som färgas rosa och ljusblå. Detta är en vanlig syn i nationalparken Riisitunturi. Lägg därtill fantastiska möten med kungsörnar, lavskrika, strömstare, småfåglar och berguv som det stora utropstecknet och du har ett legendariskt upplägg till en fantastisk fotoresa till ett vinterparadis i fåglarnas och landskapets tecken.
Unika möjligheter till att fotografera berguv nattetid
Berguven är en av våra mest mytomspunna ugglor och den största ugglan i Norden. Berguven är nattaktiv och ligger därför skyddad inne i skogen på dagtid och börjar söka föda efter mörkrets inbrott. Vid tiden för denna fotoresa så innebär det att berguven kan komma alltifrån klockan fem på eftermiddagen, eller mitt i natten eller på morgonens sena timmar. Det går med andra ord inte att förutse när berguven kommer att visa upp sig. Ett av berguvens och det mest klassiska ugglelåten är de ljupa ”oo-hoo” som förknippas med folksagor och mystik. Det är en magisk känsla att kunna sitta i ett gömsle mitt i natten och höra berguvens hoande samtidigt som månen visar sig på himlavalvet.
Berguven har ett vingbredd på hela 138-170 cm och kan väga 2-4 kilo. Med sin vikt är den inte bara en av nordens tyngsta ugglor utan faktiskt världens tyngsta. Deras naturliga föda är småvilt däribland hare och gnagare. Berguven är hemmakär och när den väl har anpassat sig till och hittat ett gynnsamt revir så stannar den kvar där. Berguven karakteriseras av sina djupt gula ögon och de yviga örontoffsarna.
Berguven har i historien jagats hårt på grund av konkurrens med småviltet. 1950 fridlystes berguven men är än idag rödlistad på Naturvårdsverket. Uven är en mycket skygg uggla så det gäller att vara tyst och stilla i gömslet. Framför allt när den först gör entré är den väldigt mycket på sin vakt. Då gäller det att inte flaxa runt med objektivet eller störa med några ljud. När den väl har vant sig och satt sig vid bytet för att äta påverkas den mindre av exempelvis våra rörelser med objektivet och ljudet från kamerans exponeringar.
En stor anledning till att du inte ser så många bilder på berguv jämfört med exempelvis lappuggla är att dessa ugglor är dagsaktiva. Men hur fotograferar vi då berguven mitt i natten när det är kolsvart ute? Platsen och gömslet som vi kommer att sitta i har ljussättningar som gör att vi både kan se och fotografera när berguven kommer. Det artificiella ljuset är i säg relativt varmt ljus men här går också att få olika stämningar i bilderna beroende på vilken vitbalans du väljer.
Även om vi sitter i ett gömsle och våra objektiv den mesta av tiden är fixerade på en punkt går det att komma härifrån med annorlunda och olika bilder. Mycket beror på väder och vind. Vissa nätter kanske det snöar, något som blir magiskt på bild i det artificiella ljuset. Andra dagar kanske det blåser mycket och det skapar också speciella bilder, exempelvis när fjäderdräkten och örontoffsarna fladdrar i vinden. Om det är riktigt kallt ute kan till och med berguven ha frost i fjäderdräkten. Möjligheterna är många och vi kommer att sitta vid två tillfällen från tidig dag till morgondagen efter för att fotografera berguv på denna fotoresa.
När vi arbetar med våra bilder på berguv kommer det att krävas att du arbetar på din största bländare möjligt och höjda ISO-värden. Detta varierar givetvis från kamera till kamera och från objektiv till objektiv. Innan vår första sittning med berguv kommer vi att ha en genomgång där jag noggrant går genom hur du bör ställa in din kamera för bästa resultat. Detta följs sedan också upp med en Lightroom genomgång om hur vi kan göra oss av med bruset i bakgrunden, utan att påverka skärpan på berguven.
I samma gömsle som vi har chansen att fotografera berguv brukar också duvhöken komma ner.
Fotografera kungsörnar i ett vinterlandskap
När korparna börjar låta och lyfter från granarna där de sitter är det dags att spänna på alla sinnen. Då kan kungsörnen vara på väg in till matplatsen framför vårat gömsle. Med lite tur och uppmärksammhet kan man se den komma seglandes på himlen för att sedan mjukt landa vid matplatsen. Om du har lyckats följa dess väg in mot gömslet kanske du till och med har fått en serie med flygbilder på denna ståtliga och mycket stora örn.
Kungsörnen har ett vingspann på 185-200 cm och kan väga 4-5 kilo. Honan är den som är tyngst av de båda könen. Kungsörnen bildar par som håller ihop hela livet, precis som exempelvis knölsvanen. Ofta kommer båda kungsörnarna ner mot matplatsen samtidigt och ibland sitter en av kungsörnarna och spanar från en gran i närheten. Här kan man också höra hanens gälla skrik, även om den i övrigt är en ganska så tystlåten rovfågel. I naturvårdsverkets rödlista från 2020 kategoriseras kungsörnen som nära hotad.
När vi sitter i gömslet och kungsörnarna kommer flygandes har du som jag nämnt tidigare möjligheter till ett flertal olika inflygningsbilder, från distans och nära inpå beroende på var den landar, men den tar ofta sikte direkt på maten som är utlagd (åtel). Precis vid inflygningen till kadavret spänner den ut sina klor, något som kan bli en riktigt häftig bild på kungsörnen. Väl på marken har vi placerat maten på det sättet så att vi får de mest fotogeniska vinklarna. Nu gäller det att vara på hugget med kameran och ta många bilder i hopp om att få önskat uttryck och action i kungsörnsbilderna. Personligen gillar jag när kungsörnen viftar med vingarna, vilket visar dess storlek och ståtliga fjäderdräkt extra mycket. Har vi riktigt tur kan vi också få se när kungsörnarna slåss med varandra, en upplevelse som måste ses och kan inte beskrivas i ord. Det går dock riktigt fort så här gäller det att ha alla sinnen på spänn.
Precis som med beguven skapas de olika bilderna förutom hur kungsörnen integrerar med bytet och andra kungsörnar, hur vädret är. Ett rikligt snöfall ger en känsla på bilderna medan en lågt stående kvällssol ger en annan känsla. Därför kommer vi att sitta i kungsörnsgömsle vid två tillfällen för att försäkra att vi får de allra bästa bilderna möjligt på kungsörn. Vi sitter från tidig morgon innan solen har gått upp till dess att solen har gått ned.
Ett magiskt vinterlandskap
I vinterlandskapet i närheten av Kuusamo i nordöstra Finland kommer vi att ges fina möjligheter att fotografera snötyngda granar. Detta kommer vi att göra Riisitunturi nationalpark som är en av de vackraste i världen när det kommer till vinterlandskap. I Finland heter fenomenet tykky, när is och snö fastnar som klister på granarna, som de gör här i Riisitunturi. Detta skapas bara i vissa särskilda förhållanden och klimat. I Riistuntunturi nationalpark råder fuktiga förhållanden vilket i sin tur bidrar till områdets tykkygranar. Granarna är tuffa och står pall för både stormar och kyla där de står fast förankrade i drivor av snö. Min personliga favorit av alla dessa granar med tykky, är de där snön tynger ned toppen så pass mycket att hela granen kröker sig ner mot marken. Det råder ingen brist på naturens egensinnade skapelser i detta vinterparadis.
Snö som ligger på träd är vanligt såklart, men granar där snön täcker hela granen, i stora drivor, är desto ovanligare. Det kanske främsta anledningen till att uppleva och fotografera detta vinterfenomen just här i nordöstra Finland beror på den stora koncentrationen av tykkygranar.
Förutom det otroligt vackra vinterlandskapet kan Riistuntunturi nationalpark skryta med en av Europas finaste sluttningsmyrar. Här kan man göra längre eller kortare vandringar alla säsonger men enligt min mening känns vintern överlägset när det kommer till landskapsfotografering. I markerna här, framför allt under helgerna, vandrar finländarna, åker skidor och går med snöskor. Ofta sker detta på leden som går upp mot toppen av fjället. Detta gör att leden ofta är väl upptrampad även vintertid.
Uppe på fjällets topp får du en magnifik utsikt över en snöbeprydd tajga som ger möjlighet till mycket bra landskapsfotografering, inte minst när det gäller skapandet av panoraman. Längre ner mot fjällsluttningarna kommer vi se höga granar som tornar upp sig mot himlen i sin vita vinterdräkt. Detta är också en gammelskog vilket den frusna skägglaven skvallrar om. Här är ett landskap som lämpar sig utmärkt för intima landskap och tajta utsnitt. Lite högre upp på fjällsluttningen blir granarna mindre och står mer ensligt i landskapet. Här är de fulla med snömassor och flera av granarna har den klassiska böjen nedåt mot marken som karakteriserar detta landskap.
Fotografera stjärnhimlen
På grund av de relativt korta dagarna och de många timmarna med mörker lämpar sig denna fotoresa väldigt bra till att fotografera stjärnhimlen. Under rätt omständigheter kan himlavalvet vara mycket skarpt och klart och vi kan urskilja ett myller av stjärnor och stjärnfall. Har vi riktig tur kan vi även uppleva och fotografera norrsken. Att stå under natthimlen med ett myller av stjärnor är en känsla som är svår att beskrivas i ord och måste upplevas på riktigt. Områdena där vi kommer att koncentrera vår nattfotografering till har väldigt begränsat ljus-utsläpp, också kallat för “light pollution”. Ljus-utsläpp är precis som namnet antyder omgivande ljus som kan störa exponeringen.
Hackspettar, kråkfåglar och mesar i snölandskapet
Förutom fotografering av de centrala arterna på denna fotoresa, berguv och kungsörn så finns det massor av andra fåglar att fotografera och upptäcka. På vårt boende i närheten av Uleåborg finns det ett fågelgömsle precis utanför huset! Vi kan faktiskt sitta inne i huset och fotografera småfåglarna som kommer för att äta sig mätta vid fågelmatningen. Under de dagar vi åker ut för att fotografera kungsörn är det mörkt när vi åker från vårt boende och mörkt när vi kommer tillbaka vilket gör det svårt att också hinna med fotograferingen vid småfågelmatningen på vårt boende. Vi kommer dock att kunna fotografera här vid två tillfällen på morgonen då vi åker till berguvgömslet vid middagstid. Bland arterna som besöker fågelmatningen finns talltita, talgoxe, blåmes, grönfink, gulsparv, större hackspett, lavskrika och nötskrika. I år (2023) hade gömslet också besök av två duvhökar.
När vi befinner oss nära Kuusamo och i anslutning till Riisitunturi kommer vi också ges möjligheten att fotografera en mängd småfåglar som är synonymt med tajgaskogarna. Här har vi också möjligheten att komma nära och fotografera lavskrika bland de snötyngda granarna. I gömslena där vi ska fotografera kungsörn och berguv finns det fina möjligheter till bra bilder av både kråkfåglar och hackspettar. Här kan vi fotografera större hackspett och gråspett mot den vita snön. Gråspetten är nära släkt med gröngölingen och har gröna vingar och grå huvud. Hanen har en liten röd fläck på ovansidan av huvudet. Här finns också korp och bland de småfåglar som inte redan nämnts kommer ofta tofsmesen på besök.
Ett eldorado för strömstare
Mycket av landskapet kring nationalparken Oulanka som ligger i närheten av Kuusamo består av små sjöar, brusande vattendrag och forsar. Även om sjöarna är istäckta så här års hålls forsarna alltid öppna med rinnande vatten. Här stortrivs strömstaren. Strömstaren är en liten tätting som både kan simma och dyka. Ofta ser man dem ståendes ute i forsen på en sten eller ett isflak för att sedan dyka ner under vattnet och leta efter föda som består av mestadels småkryp. Strömstaren är en väldigt duktig simmare och dykare och den kan faktiskt gå på botten i det strömmande vattnet för att hitta sin föda.
Vi kommer att besöka en plats som är ett riktigt eldorado för strömstarar. Här brukar det uppehålla sig många individer i det forsande vattnet och här finns möjligheten att komma de mycket nära.
Anmälningsavgift: 5380 SEK (20%)
Inkluderat i priset
- Boende (del i dubbelrum)
- Frukost & lunch enligt program.
- All transport inom Finland.
- Alla avgifter för gömslesittning.
- Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset: Transport till Uleåborg. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär. Alla middagar.
Anmälningsavgift: 5380 SEK (20%)
Inkluderat i priset
- Boende (del i dubbelrum)
- Frukost & lunch enligt program.
- All transport inom Finland.
- Alla avgifter för gömslesittning.
- Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset: Transport till Uleåborg. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär. Alla middagar.
Funkar inte bokningsformuläret?
- Skicka din bokning till info@frostadnaturfoto.se