Det finns mycket som du kan göra för att få bättre naturbilder och allt handlar faktiskt inte om hur bra kamera eller optik du har. Det finns konkreta tips, guider och tankenötter som kan få dig att fundera på hur just du kan gå bättre naturbilder. Jag ger dig här 4 saker som du kanske kan plocka fram nästa gång bilderna inte blir som du vill.

Läs din kameramanual!

Jag vet! När du har fått din nya kamera vill du bege dig ut till skogs eller åka till första bästa sjö. Jag är likadan och jag läser sällan kameramanualen längre. Däremot som nybörjare (all har vi startat där) är det viktigt att du sätter dig in i de mest väsentliga delarna av din utrustning. Det kan finnas inställningar som hjälper dig på vägen till bättre naturbilder, som du inte känner till.

Investera i upplevelser

Teknik, nya kameror och objektiv samt kringprodukter är förstås jätteroligt att shoppa loss på. Det tycker jag också. Däremot finns det mycket teknik därute som ger dig väldigt lite nytt gällande bättre bilder. Det kan handla om en uppdatering till den allra senaste kameran i ditt märke när du har den näst senaste modellen och så vidare. Försök att köpa det du faktiskt tror kan förbättra dina bilder.

Tänk på att ny teknik inte kan hjälpa till att förbättra ditt bildseende. Det kan du endast förbättra genom träning och upplevelser. Välj därför att även lägga resurser på upplevelser, som kan vara exempelvis en kurs eller en fotoresa.


Fröstad Naturfoto har ett brett utbud med kurser och fotoresor både i Sverige och världen!

Kolla in mitt utbud av fotoresor & naturfotokurser


 

Gräv där du står

Glöm heller inte bort att göra bilder i ditt närområde heller, ofta är det just i dessa miljöer du enklast kan förbättra ditt bildseende. Du känner dig trygg i ditt närområde och blir inte förblindad av ett okänt landskaps skönhet. Gräv helt enkelt där du står (också).

Arbeta med motivet

Det mest grundläggande felet jag ser landskapsfotografer göra är att de inte jobbar tillräckligt mycket med motivet. De hukar sig inte ner, de går inte runt motivet eller lägger sig platt på magen. De arbetar med andra ord inte kreativt med vinklar och perspektiv. De testar inte olika brännvidder och de stannar inte tillräckligt länge på platsen för att faktiskt se! Att fotografera motiv i ett landskap kräver att du arbetar med motivet. Ibland kanske du har tur och ”sätter” bilden direkt men min erfarenhet säger att hårt arbete alltid lönar sig.