ROVFÅGEL WEEKEND – ACTION, KOMPOSITION & KUNSKAP

RESEBESKRIVNING

DETALJINFORMATION

STÄLL EN FRÅGA

  • Upplev & fotografera nära möten med duvhök & ormvråk

  • Rovfåglar & småfåglar från två olika fotogömslen, skogsgömslet & fältgömslet

  • Olika miljöer med skog, åker, fält & stor vattenspegling

  • En stor rikedom av olika skogsfåglar & småfåglar som du kommer mycket nära

  • Guidning, tips & råd av gömslenas skapare, naturfotografen Niklas Virsen. Niklas medverkar i fältgömslet två av dygnets sittningar

  • Artificiella ljus för mörka morgnar och sena eftermiddagar, eller som kreativ upplysning av rovfåglarna

  • Efterbehandlingssessioner där vi går genom ditt material efter gömslesittningen

  • Varma & bekväma gömslen

  • En viss chans att fotografera grävling om vädret tillåter samt räv

  • Eventuell chans att fotografera röda glador och kattuggla

Det här är fotoworkshopen för dig som vill fånga ormvråk, duvhök och en mängd skogs- & småfåglar i olika miljöer. I den vackra åker- och skogsmiljön på Fröstad gårds marker får du möjlighet att fotografera dessa fåglar både med fokus på action och komposition. Tanken är också att du ska komma härifrån inte bara med bra bilder utan även ny kunskap.

Workshopen erbjuder de bästa förutsättningarna för att fotografera rovfåglar och småfåglar både nära och kreativt. Rovfåglarna kommer så nära som 9-10 meter från gömslena medan skogsfåglarna kan komma bara några meter ifrån dig.

Det här är en fantastisk chans att uppleva fågelfotografering från gömslet, och med Niklas Virsen som guide får du värdefulla tips, råd och inspiration för att skapa riktigt bra bilder på plats.

Det finns många anledningar att sitta i fotogömslen här i Fröstad. Förutom tillgången av ormvråkar, duvhök, mycket skogs- & småfågel är fotogömslena helt anpassade för just fotografer.

  • Artificiellt ljus: Det alltid finns externt ljus utanför gömslena för att få bra ljussättning på plattformen. Ljuset kan användas både som fyllnadsljus eller i ett kreativt syfte. Både front och bakbelysning finns tillgängligt.
  • Ljus över dagen: Gömslena är placerade så att du kan få fint morgon och kvällsljus på plattformen. Däremot när ljuset är alldeles för starkt ligger plattformarna i skugga vilket möjliggör bra fotografering hela dagen.
  • Rena och eftertänksamma bakgrunder: Bakgrunden är extremt viktig när det kommer till all typ av däggdjur- eller fågelfotografering. En rörig bakgrund kan verkligen första en annars bra bild. Därför är jag väldigt noggrann med att rensa och snygga till bakgrunderna för varje säsong och även se till att det finns möjlighet att arbeta med fin bokeh.
  • Kontinuerlig matning: Från november till maj har rovfåglarna alltid tillgång till kött. Detta även om jag inte har några besökare i gömslet för en tid. Detta gör att mina åtlar blir en stadig och viktigt ställe för rovfåglarna att återkomma till dag efter dag.
  • Enkelt men ordnat: Att du ska trivas i mina fotogömslen är viktigt. Mina gömslen städas alltid inför varje besökare, det är högt till tak och ordnat. I både skogsgömslet och fältgömslet finns värmekamin och toalett.

Rovfåglarna i Fröstad

Rovfåglarna som besöker mina fotogömslen är främst ormvråkar och duvhök. I mars finns det ocskå en chans att gladorna har börjat flytta tillbaka och du har då möjlighet att fotografera även röda glador. Ibland syns också sparvhök till på plattformen även om det är ovanligt. Notera att även kattuggla ibland hittar ner till åtelplatsen. Vi ska försöka att fotografera även kattuggla på denna workshop om förhållandena är gynsamma.

Duvhöken (Accipiter gentilis) är en kraftfull rovfågel med ett vingspann på 90-130 cm. Den har ett iögonfallande utseende med en gråblå rygg och en vit undersida som är strimmig med mörka band. Dess intensiva gula ögon bidrar till det imponerande och respektingivande utseendet. Duvhöken jagar främst medelstora fåglar och små däggdjur, och använder sitt smidiga flygande för att navigera genom skogen i jakt på byte. Beundrad för sin slående fjäderdräkt och effektivitet som rovfågel, är duvhöken en majestätisk och fängslande fågel att fotografera.

Duvhökarna är frekventa besökare vid båda fotogömslena, där de kan stanna länge och äta om de inte störs av ormvråkarna. Vid skogsgömslet är det två duvhökar som kommer ner till plattformen, en hane och en hona. Vid fältgömslet är det en juvenil duvhök som kommer ner. Duvhöken tenderar att komma ungefär varannan dag i genomsnitt. Mest aktiv är duvhöken under morgonen och eftermiddagen.

Duvhöken kommer ner till en specialbyggd plattform där åtel placeras för att locka in den. Avståndet från plattformen till gömslet är cirka 9-10 meter, men duvhöken kan ibland landa på n av matningsstationerna för småfågel, som är mycket närmare —bara några meter från gömslet. Plattformen i skogsgömslet är monterat på närliggande tallstammar och är noggrant placerade för optimala bakgrunder. Sittpinnar, stenar och andra element byts regelbundet ut för att skapa nya fotomiljöer.

Vid fältgömslet finns också en stor vattenspegling (4 x 2 meter) där du kan arbeta med rovfåglar i speglingen tillika som småfåglar. Om du har extra tur kanske  rovfåglarna kommer ner för att dricka (förutsatt att vattnet inte är fryst).

Ormvråken (Buteo buteo) är en imponerande rovfågel med en kraftig byggnad och ett brett vingspann på 110-130 cm. Dess fjäderdräkt är en vacker blandning av brunt och vitt, med en ljus undersida och en mörk-randig bröstparti som skapar en dramatisk kontrast. Ormvråken flyttar söderut från norra Sverige under vintermånaderna men övervintrar i området kring mina gömslen. Kombinationen av dess kraftiga klor, fjäderbeklädda ben och varierande fjäderdräktsfärger gör ormvråken till en särskilt elegant och majestätisk fågel.

Ormvråken är en av våra vanligaste rovfåglar och får därför tyvärr inte så mycket uppmärksamhet som den är värd. Med rätt ljus, bakgrund och förutsättningar kommer du att kunna skapa fantastiska bilder av ormvråkar från mina fotogömslen.

Ormvråkar är mycket frekventa besökare vid både skogsgömslet och fältgömslet, där de kan stanna länge och äta. Plattformen i fältgömslet brukar bjuda på kamper ormvråkarna emellan när de fightas om maten. Detta sker också i skogsgömslet men i än högre grad vid fältgömslet.  Ormvråken tenderar att komma varje dag från hösten, genom vintern och vår. I dagsläget finns det 6 stycken ormvråkar i området som turas om att komma ner på plattformarna vid gömslena.

Andra rovfåglar I mars månad här på östgötaslätten vet man aldrig vad som kan dyka upp. En hel del flyttfåglar börja komma tillbaka och kanske främst den röda gladan. Vi har eventuellt också chans på kattuggla. Andra djur som kan dyka upp medan vi sitter i gömsle är tidiga grävlingar (om det är töväder) och räv. Mycket kan hända!

Skogsfåglar i Fröstadskogen

Matningsplatserna vid mina fotogömslen lockar massor med småfåglar året runt, men kanske främst under de kalla månaderna. Här kan du dagligen se många olika arter som mesar, hackspettar, kråkfåglar, sparvar, finkar, trastar, trädkrypare och nötväckor. Mångfalden av arter som besöker fågelmatningsplatserna nära gömslet är häftigt! I mina gömslen kommer du mycket nära många av dessa skogsfåglar, ofta inom bara en eller två meter.

I vårt fotogömsle finns det två matningsplatser som specifikt är avsedda för skogsfåglar. Här finns också vattenspeglingar och dricksvatten för de fåglar som besöker oss. Bland många spännande arter kan nämnas, nötskrika, tofsmes, trädkrypare med flera:

Denna artlista är sammanställd genom egna observationer från gömslet och från andra besökare i mina fotogömslen. Observera att frekvensen av besök som görs vid gömslet är en uppskattning. Notera, att vissa arter är mer knutna till skogsgömslet och andra till fältgömslet.

  • Bergfink (Fringilla montifringilla) – Från sällsynt besökare till återkommande under flyttningsperioden på vårenBjörktrast (Turdus pilaris) – Relativt återkommande besökare under höst och vår.
  • Blåmes (Cyanistes caeruleus) – Mycket återkommande besökare året runt
  • Bofink (Fringilla coelebs) – Återkommande besökare under senhöst, vinter och vår
  • Domherre (Pyrrhula pyrrhula) – Återkommande besökare, främst vid gömslet under vinterperioden
  • Entita (Poecile palustris) – Mycket återkommande besökare, framför allt under höst, vinter och vår
  • Gröngöling (Picus viridis) – Sällsynt besökare
  • Grönfink (Chloris chloris) – Återkommande besökare under främst höst, vinter och vår
  • Grönsiska (Spinus spinus) – Återkommande till sällsynt besökare under senhöst, vinter och vår
  • Gulsparv (Emberiza citrinella) – Återkommandet besökare året runt
  • Koltrast (Turdus merula) – Mycket återkommande besökare året runt
  • Korp (Corvus corax) – Återkommande besökare, dock främst under våren
  • Nötskrika (Garrulus glandarius) – Mycket återkommande besökare, främst under höst, vinter och vår
  • Nötväcka (Sitta europaea) – Mycket frekvent besökare året runt
  • Rödhake (Erithacus rubecula) – Frekvent besökare, framför allt under höst, vinter och vår
  • Spillkråka (Dryocopus martius) – Sällsynt besökare
  • Stenknäck (Coccothraustes coccothraustes) – Från sällsynt besökare till frekvent under flyttningsperioden på våren
  • Större hackspett (Dendrocopos major) – Mycket frekvent besökare året runt
  • Svartmes (Periparus ater) – Mycket frekvent besökare, framför allt under höst, vinter och vår
  • Talltita (Poecile montanus) – Mycket frekvent besökare, framför allt under höst, vinter och vår
  • Talgoxe (Parus major) – Mycket frekvent besökare året runt
  • Tofsmes (Lophophanes cristatus) – Inte särkilt frekvent vid gömslet för duvhök. Däremot mycket frekvent besökare vid skogsgömslet
  • Trädkrypare (Certhia familiaris) – Mycket frekvent besökare, framför allt under vinterperioden, tidig vår och senhöst

Fotogömslena

Vi kommer att sitta i två olika fotogömslen under kursen. Både i skogsgömslet och i fältgömslet. Det sistnämnda fotogömslet är ännu inte öppet för allmänheten och är därför exklusivt för er som går kursen.

Kursdeltagarna kommer vara uppdelade i två grupper. Två stycken kommer att sitta första dagen i skogsgömslet. Den andra gruppen av två personer börjar i fältgömslet – i detta fotogömsle sitter även jag med för att ge tips och råd om gömslefotografering, inställningar och hur du ska kunna få de bästa bilderna möjligt på rovfåglar och småfåglar.

Båda gömslena har:

  • Värmekamin finns
  • Högt till tak i båda fotogömslena: 1,80 meter – 2 meter
  • Monteringsplattor för kulhuvuden
  • Bönpåsar finns i skogsgömslet för de som hellre använder dessa
  • Möjlighet att montera en kamera vardera
  • Fläktar vid fönstren som tar bort kondens, så att du kan se bra ut mot åteln även de kallaste dagarna.
  • Utomhusbelysning (för mörka mornar & kvällar samt kreativ ljussättning)
  • Stor vattenspegling vid fältgömslet

Mellan tall- & granskog , lövträd samt åkermark i en fin miljö ligger skogsgömslet som är designat för två personer. Här kan du komma nära rovfåglarna då plattformarna finns cirka 10 meter från fotogömslet. Dessutom finns det också en plattform för de mindre skogsfåglarna, som exempelvis trädkrypare, svartmes, talltita, nötskrika, stenknäck med flera som ligger bara cirka några meter från fotogömslet.

Utanför fotogömslet så finns det också belysning för mörka morgnar eller kvällar eller så kan man använda belysningen som kreativ ljussättning. Plattformarna framför gömslet underhålls alltid för allra bästa fotografiska resultat. Här byts sittpinnar ut med regelbundna tillfällen för att skapa variation i bilder som fotograferas från gömslet, tillika gäller andra delar som stenar, träd, mossa och så vidare. Bakgrunderna är också noggrant planerade för att skapa enhetliga och rena bakgrunder till dina fotomotiv. Detta är bara några få saker som gör detta fotogömsle till en fröjd att fotografera rovfåglar och skogsfåglar ifrån.

Fältgömslet är mitt nyaste fotogömsle, beläget närmare Fröstad gård än skogsgömslet. Här kommer vi fotografera både rovfåglar och småfåglar, men med den fördelen att det är en mer öppen miljö som med magiskt morgonljus. Plattformen lockar ofta ner flera rovfåglar samtidigt, vilket kan leda till dramatiska strider om bytet. Plattformen ligger cirka 9–10 meter från själva fotogömslet. Framför fotogömslet finns det också en stor vattenspegling i ögonhöjd. Den är cirka tre meter lång och två meter bred.

Fyra gömslesittningar & efterbehandling

På den här rovfågelworkshopen får du tillbringa minst fyra tillfällen i ett fotogömsle, vilket ger fantastiska möjligheter att ta din drömbild av rovfåglar – eller småfåglar. Utöver fotograferingen fokuserar vi även på efterbehandling, där vi går igenom hur du kan lyfta fram de starka delarna i dina bilder och förbättra slutresultatet. 

Detta i kombination med tips & råd med exempelvis fotografiska inställningar, komposition och hur du på bästa sätt tar till vara på ljuset får du i fotogömslet med Niklas Virsen. Följ med på denna workshop med likasinnade naturfotografer och ha möjligheten att fånga fantastiska bilder på rovfåglar och skogsfåglar.

0
DATUM : 12 – 15 mars
  • KOSTNAD: 6 900 sek

  • 4 platser

Anmälningsavgift: 1380 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

  • Lunch & snacks ute i fotogömslet
  • Kaffe eller Te ute i fotogömslet
  • Efterbehandlingssessioner efter vår tid i gömslena
  • Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen

Ej inkluderat i priset: Boende (jag hjälper gärna till att boka) Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

Mer information:

Vänligen notera att denna programvara kan bli ändrad på grund av väderförhållanden eller andra oförutsedda händelser.

Dag 1

Vi samlas tidigt på Fröstad gård och inleder dagen med en kopp kaffe och en kort introduktion till den fotografering som väntar de kommande dagarna.

Därefter beger vi oss ut till våra fotogömslen. Ena gruppen tillbringar dagen i skogsgömslet, medan den andra sitter i fältgömslet. De som fotograferar från skogsgömslet stannar hela dagen fram till det sista ljuset, medan fältgömslet oftast erbjuder mest aktivitet under morgonen och lunchtid, vilket innebär att denna grupp troligtvis sitter en något kortare tid. Observera dock att detta kan variera beroende på fåglarnas rörelsemönster.

Om tiden tillåter samlas vi senare i kurslokalen för att gå genom dagens bilder och upplevelser. Vi väljer ut bilder med potential att bearbetas vidare i efterbehandlingen.


Dag 2

Dagens upplägg är identiskt med den 12 mars, men nu byter grupperna plats. De som tidigare suttit i skogsgömslet fotograferar nu från fältgömslet och vice versa. Denna dag går den nya gruppen igenom sina bilder och förbereder sig inför efterbehandlingen.


Dag 3

Samma upplägg som den 12 mars, med den skillnaden att tiden i fältgömslet är förkortad till en halvdag. Efter lunch samlas vi i kurslokalen för att arbeta med bildurval och efterbehandling.


Dag 4

Dagen följer samma struktur som den 14 mars, med en halvdag i fältgömslet följt av bildarbete i kurslokalen.

Adress:

Fröstad Naturfoto

Östra Tollstad Fröstad 2

59597 MANTORP

GPS-koordinater:

58.3379276, 15.3413823

Karta:

För att se exakt plats och få vägbeskrivning, klicka här:  https://tinyurl.com/4yrycch3


Från E4:an:

Följ skyltar mot Himmelsby gårdshotell.

Observera: Sväng inte av mot Östra Tollstad.

Fortsätt på vägen tills du når destinationen.

Parkering sker på ladugårdsplanen som har en liten ”rondell” att vända i.

Om du behöver någonstans att bo under kursens tre dagar har jag skrivit ner några av de mer lokala alternativen här:

Fiestad Farm https://fiestadfarm.se/

Ett vackert boende med gångavstånd till kurslokalen.

Himmelsby gårdshotell  https://himmelsbygardshotell.se/

Ett spa och hotell som ligger ett stenkast från min gård. Fint, men också ”ganska dyrt”.

Sjögestad Motell http://www.sjogestadmotell.se/

Lite enklare boende men ändå bra. Nära till min gård här också men kräver bilfärd på cirka 5 minuter.


Du har också möjlighet att bo med husbil på Fröstad gård.

På denna workshop ingår det lunch & fika i fotogömslet


Dag 1: Lunch i fotogömslet samt kaffe eller te

Dag 2: Lunch i fotogömslet samt kaffe eller te

Dag 3: Lunch i fotogömslet samt kaffe eller te

Dag 4: Lunch i fotogömslet samt kaffe eller te

Nedanstående lista fungerar som en inspirationskälla för din packning. Slutgiltigt beslut om vad som hamnar i din resväska ligger helt hos dig.

Jag vill påminna om att packning är en individuell process, och det är viktigt att du tar hänsyn till dina egna behov och preferenser när du väljer vad du ska ta med dig. Denna lista kan användas som en utgångspunkt för att hjälpa dig planera inför din resa. Kom ihåg att anpassa din packning efter faktorer som väderförhållanden, planerade aktiviteter och din personliga komfortnivå.

Notera också att denna lista inte inkluderar de mer uppenbara sakerna att packa ner, såsom underkläder, vardagströjor, mediciner och andra personliga föremål. Dessa grundläggande föremål för din dagliga användning förväntas självklart ingå i din packning.

Kläder & utrustning:

På denna workshop så kommer vi att vara skyddade mot väder och vind eftersom vi sitter i fotogömslen. Det finns värmekamin i båda fotogömslena, men med det sagt så blir inte gömslena uppvärmda som inomhustemperatur. Räkna därför med att behöva sitta med jacka på, framförallt i fältgömslet då det är mycket större än skogsgömslet.

  • Bra kläder, inklusive varm jacka
  • Underställ
  • Mössa & handskar
  • Kikare.
  • Vattenflaska/termos
  • Sittunderlag
  • Ficklampa/pannlampa
  • ”Powerbars” eller frukt för snabb energi om du lätt blir hungrig
  • Personliga föremål

Elektronisk utrustning:

  • Laddare för alla elektroniska enheter
  • En grenkontakt
  • En powerbank
  • Kablar (USB och annat kablage för dina enheter)
  • Din dator för efterbehandlings-sessionerna

Valet av brännvidder är upp till dig; ibland kanske du vill komma riktigt nära, medan andra gånger vill du få med mer av landskapet. Jag rekommenderar att använda runt 400-500 mm för porträtt och runt 200-300 mm för att inkludera mer av omgivningen runt rovfåglarna och småfåglarna.

Maxantal deltagare på denna workshop är 4 personer

Nej denna workshop är inte fysiskt ansträngande.

Att fotografera från ett gömsle handlar till stor del om tålamod då det kan vara perioder då ingenting händer. Hur länge man får vänta på rovfåglarna varierar från dag till dag. Därför gäller det att vara beredd på långa stunder av stillhet. Med det sagt brukar det som regel nästan alltid vara full fart på småfåglarna genom hela dagen, även om det finns stunder av stillhet då också.

0
DATUM : 18 – 20 februari 2025
  • KOSTNAD: 6 900 sek

  • 4 platser

Anmälningsavgift: 1380 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

  • Lunch & snacks ute i fotogömslet
  • Kaffe eller Te ute i fotogömslet
  • Efterbehandlingssessioner efter vår tid i gömslena
  • Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen

Ej inkluderat i priset: Boende (jag hjälper gärna till att boka) Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

    Fråga

    Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687 Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!

    Ditt namn*

    Telefonnummer*

    Din e-postadress*

    Vilken workshop gäller det?

    Din fråga:

    När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

    I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

    Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

    Kontrollera att vi har ordnat med resegaranti.

    Läs mer om resegaranti hos Kammarkollegiet.

      Boka

      Rovfågel weekend - action, komposition & kunskap (12 - 15 mars 2025).

      OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

      Ditt namn*

      Gatuadress*

      Postnummer och stad*

      Telefonnummer*

      Din e-postadress*

      Information om boende?
      JaNejJag avvaktar
      Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

      Jag godkänner resevillkorenLäs kurs- och resevillkoren
      Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).
      Jag accepterar inbjudan till Facebookgrupp. Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa (valfritt).

      All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.