Fotografera kronhjort & dovhjort i ett östgötskt eklandskap
På den här workshopen kommer du att fotografera kronhjort och dovhjort mitt i det östgötska eklandskapet när färgerna andas höst. Till ljudet av dovhjortens bröl och klingande ljud från bockar som drabbar samman med hornen, sveper dimman in över landskapet och skapar en magisk stämning. Här smyger vi på klövviltet och sitter på pass för att fotografera på olika platser över hela området. Detta inbjuder självklart till många bilder, både närgångna porträtt, kreativa bilder och foton på djuren i eklandskapet. Området som vi kommer att fotografera i är mycket tilltalande med kraftiga ekar, sjöar och betesmarker.
Kronhjorten
Att få se en kronhjort (Cervus elaphus) träda fram ur en tät dimma en daggig morgon i oktober är en magisk syn. Kronhjorten är större än dovhjorten och har rödbrun päls sommartid; den kan även vara gulbrun till mörkt brun. Vinterpälsen är brunsvart. Liksom dovhjorten har den vid vuxen ålder imponerande helskovel med många taggar. Hornen är som regel störst mellan tio och fjorton års ålder. Ungdomarna får horn vid cirka ett års ålder, så kallade stånghorn.
Kronhjorten är majestätisk när du ser den för första gången. Den är kraftigt byggd och, till skillnad från dovhjortens mer ”skuttiga” flykt, är den rak och bestämd i sin gång. I det inhägnade området finns cirka 80 kronhjortar. Kronhjorten är som regel mindre skygg än dovhjorten, vilket gör att vi sannolikt kommer att komma den ganska nära. Detta ger möjlighet till både kreativa bilder och närgångna porträtt.
Kronhjortens bröl är ett av de starkaste i svensk natur. Brunstperioden infaller som regel inte under workshopens tidsperiod, då fokus ligger på dovhjortsbrunst och höstfärger. Däremot hör vi ofta brölet från kronhjortar i markerna.
Dovhjorten
Dovhjorten (Dama Dama) introducerades i Europa runt 1500-talet som jaktvilt på storgårdar. I slutet av 1800-talet rymde ett antal dovhjortar från sina inhägnader, och det är sannolikt från denna stam som våra vilda dovhjortar här i Sverige kommer. Dovhjorten är mindre än kronhjorten, och deras päls varierar i färg och form. Den mest klassiska är den rödbruna pälsen med vita prickar, men de kan även vara helt svarta eller bruna. Det finns även vita dovhjortar, men de är mer sällsynta. Detta är inte, som många kanske tror, albino, utan en helt naturlig färgvariation hos dovhjorten. Vi kommer sannolikt att träffa på en av dovhjortarna här, som varje brunstår har ett stort harem. Denna dovhjort är vit.
Vad dovhjorten inte har i storlek mot kronhjorten tar den igen med prydlighet. Det är ett mycket vackert klövvilt med sina många färgvariationer och hjortens stora skovelhorn. Hornen på dovhjorten är mindre spetsiga än hos kronhjorten. I området finns det flera hjortar med imponerande helskovel. Det är bara handjuren som har horn hos dovhjorten. De vuxna bockarna har så kallade helskovel; detta är horn som är grövre och större än ungdomarnas motsvarigheter. Stånghorn och halvskovel kallas de steg som föregår helskovel.
Som Jaegerborg i Danmark, fast annorlunda
Jaegersborg i Danmark har blivit en mycket populär plats för att fotografera kronhjort och dovhjort. I det här området får du dock dela parken med många andra fotografer, friluftsmänniskor och motionärer. Viltet lever i hägn vid Jaegersborg och är där väldigt vana vid människor.
Den här dovhjort- och kronhjortsworkshopens landskap liknar det i Jaegersborg, förutom att vi inte behöver dela platsen med massor av andra människor. Här har vi ett privatägt hägn som vi har helt för oss själva, vilket känns mycket speciellt och exklusivt. Kron- och dovhjorten lever här tätt, och vi kommer att ha möjligheten att fotografera mycket klövvilt under de dagar som workshopen sträcker sig över. Observera! Naturligtvis placerar vi oss alltid så att stängslet inte syns.
Djuren som vi kommer att fotografera är inte lika vana vid människor här som de i Jaegersborg, vilket givetvis bidrar till stämningen när vi fotograferar dem. Platsen präglas starkt av det vackra ekbältet, där det finns stora, gamla och grova ekar. I mitten av landskapet finns ett viltvatten där kronhjort och dovhjort ofta samlas för att dricka. Förutom själva fotograferingen av klövviltet finns här också vackra landskap att arbeta med och skapa landskapsbilder på. Stora ekar bryts av med små sjöar och öppna ängsmarker. I markerna trivs också många fåglar, bland annat gröngöling. Några olika situationer som vi ska försöka att leta upp är när kron- eller dovhjorten står på en höjd och morgonsolen lyser upp bakom dem. Vi kommer också att försöka få bröl av kronhjort och dovhjort på bild, brunstbeteende och när hjortarna drabbar samman med hornen.
Brunstider för hjortarna
Sitta i fotogömsle & smyga
Boende på en herrgård mitt i ekbältet
Vi kommer att bo i hus nära den intilliggande herrgården mitt på östgötaslätten, omgiven av ekbältets fantastiska natur, som är särskilt vacker på hösten. Husen för vårt boende ligger i direkt anslutning till vilthägnet, och vi promenerar från boendet till området där vi ska fotografera dov- och kronhjort – en promenad på cirka fem minuter.
Rummen är stora och fint inredda, med möjlighet till enkelrum. Frukost tillagas individuellt i köket av var och en inför morgonens aktiviteter. Vi äter sedan lunch i den gemytliga kuskbostaden, medan middagen serveras uppe på den stora herrgården. Måltiderna är tillagade med lokala råvaror så långt som möjligt för att ge en genuin smakupplevelse.
Runt herrgården finns två större sjöar och sångsvanar som flyger förbi är en vanlig syn, liksom rovfåglar, rådjur och vildsvin.
Anmälningsavgift: 1580 SEK (20%)
Inkluderat i priset.
- Frukost, lunch & middag enligt program
- Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen
Ej inkluderat i priset: Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.
MER INFORMATION
Anmälningsavgift: 1580 SEK (20%)
Inkluderat i priset.
- Frukost, lunch & middag enligt program
- Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen
Ej inkluderat i priset: Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.