Många av er har redan sett mina bilder från fotogömslena i Fröstadskogen, utanför Mantorp. Det är naturfotografier och närgångna möten med duvhökar, ormvråkar och många andra skogsfåglar, inklusive tofsmesen. I detta inlägg hade jag tänkt att beskriva hur det ser ut omkring fotogömslet och vilka saker som finns där för att förenkla din fotografering.

Enkel beskrivning hur miljön runt fotogömslet ser ut

Ormvråk i snö är ett av fotogömslet starka motiv.

1. Fotogömslet:

I fotogömslet finner du bekvämligheter som toalett och en värmekamin som håller dig varm även de kallaste vinterdagarna. Gömslet rymmer två personer och har högt till tak, från 1,80 till 2 meter. Övernattning är möjligt – ta med eget liggunderlag och sovsäck. Det finns monteringsplattor för kulhuvuden samt bönpåsar för den som föredrar dessa. Fyra fotogluggar, varav två på marknivå, ger goda fotomöjligheter. Fläktar vid fönstren motverkar kondens, så du får en klar sikt mot åteln.

2. Vidvinkelplattform:

Ibland är det trevligt med lite ovanliga vinklar och perspektiv på olika skogsfåglar. Därför är denna plattform, som är monterad på en av kortsidorna av fotogömslet, tillägnad vidvinkelobjektiv. När du fotograferar småfåglar med vidvinkel får du en alldeles speciell prägling på bilden, där fågeln tar upp mycket av bilden men där landskapet runt omkring också syns. Med andra ord är vidvinkelplattformen placerad precis vid lucköppningen på en av kortsidorna. Här kan du arbeta med brännvidder från fish-eye och upp till cirka 35 mm.

3. Skogsfågelplattform:

Här, på en flyttbar plattform som kan placeras där man helst vill ha den, kommer det många skogsfåglar. Bland dessa återfinns nötskrikor, domherrar, större hackspett, trädkrypare och många andra arter. Ekorren är också en vanlig gäst som ofta kan ses på plattformen. Skogsfågelplattformen ligger cirka 2–5 meter från fotogömslet och är beklädd med mossa, en murken stubbe och grövre ekgrenar.

Duvhök besöker mina fotogömslen i Fröstadskogen

Du kan också komma till Fröstad och fotografera ormvråkar, duvhökar och skogsfåglar från mitt bekväma fotogömsle, utrustat med belysning och plattformar som ger dig de bästa fotomöjligheterna. Boka ditt gömsle nu och upplev nära möten med rovfåglar & andra skogsfåglar.

4. Vattenspegling:

Utanför fotogömslet finns en vattenspegling som lockar grävlingar som vill dricka och äta, samt skogsfåglar som gärna vill bada och ordna till sin fjäderdräkt. Åtel placeras också i anslutning till vattenspeglingen, eftersom ormvråkarna inte är ovana vid att komma ner på marknivå för att äta framför gömslet. Tanken är att vattenspeglingen ska ge fina reflektioner av ormvråkarna, och kanske även duvhöken vill komma ner för att dricka.

5. Rovfågelplattform

Plattformen för rovfåglarna är cirka fyra meter lång och ligger ungefär 10 meter från fotogömslet. Bakom kulisser av en torraka, mossa, kottar, bärris och annat som naturen erbjuder för stunden finns två mindre plattformar där åtel läggs ut. Här kan fler ormvråkar eller duvhökar komma ner för att äta, vilket kan skapa spännande interaktioner mellan de olika rovfåglarna och skogsfåglarna. Plattformen är konstruerad så att du ligger precis i ögonhöjd med rovfåglarna. Bakgrunderna är noggrant rekognoserade och underhållna för att skapa rena bakgrunder till dina bilder. Sittpinnar och kulisser byts också ut med jämna mellanrum för att skapa nya och intressanta scener där rovfåglarna kan landa.

Fotogömslet ligger vackert mellan öppna ängsmarker, jordbruksmark & gammelskog.

6. Belysning

Utanför fotogömslet finns starka LED-arbetslampor som kan användas både som upplättningsljus och för mer kreativ ljussättning av rovfåglarna. Denna belysning är särskilt användbar under tidiga morgnar och sena eftermiddagar under vinterhalvåret, när naturligt ljus kanske inte räcker till. Rovfåglarna påverkas inte av den externa belysningen, vilket innebär att du kan få bra ljus oavsett tid på dygnet.