I den här artikeln kommer jag att ge dig 6 tips på hur du kan tänka och vara när du sitter i ett fotogömsle. Just nu när jag skriver detta så sitter jag i ett fotogömsle i norra Finland. Här väntar jag på att berguven ska komma. Jag går in i gömslet cirka klockan 15:00 och ut cirka klockan 11:00 dagen efter. Här finns det nämligen inte enbart berguvar att fotografera, utan även duvhökar, sparvhökar, nötskrikor och andra småfåglar under dygnets ljusa timmar.

Jag blickar ut över en plattform av snö där förhoppningsvis berguven ska landa inatt. Det börjar bra, med duvhöken som i det lätta snöfallet tar sig några munsbitar av haren som är åtel. Efter cirka en halvtimmes uppehåll vid åtelplatsen lyfter den och försvinner bort över de snötyngda granarna. Kvar på plattformen lämnar den små tussar av päls från bytet. Dagen går mot kväll och snart är det mörkt ute och jag tänder de artificiella ljusen som ska lysa upp plattformen där berguven förväntas komma. Nu stundar väntans tider och många tankar kommer att ändra skepnad under den stundande natten och morgonen.

När du ska sitta i ett fotogömsle kastas man oftast mellan förhoppningar och frustration. Tankarna i huvudet säger:

Borde jag inte ha rört kameran på det sättet, varför kommer den inte? Är det för blåsigt ute och så vidare. Ingenting är som väntans tider men det kan också vara mentalt påfrestande. Här är 6 tips på hur du kan tänka när du sitter i ett fotogömsle och den där pessimisten i dig gör sig påmind.

  1. Njut av upplevelsen

Lägg alla krav åt sidan och fokusera på hur fantastiskt det är att sitta undanskymd och njuta av själva upplevelsen mer än att få de perfekta bilderna.

  1. Naturen ger och naturen tar

När du ska fotografera vilda djur eller fåglar från ett gömsle är ena dagen inte den andra lik. Tänk på att du inte kan styra vad naturen ska ge dig.

  1. Tålamod

Den viktigaste egenskapen för en fotograf som sitter i ett fotogömsle och väntar på sitt fotomotiv är att ha tålamod. Tänk på att du tränar ditt tålamod när det känns hopplöst i gömslet.

  1. Dela din upplevelse med någon annan

Ibland kan det bli ensamt att sitta i gömslet med sina egna tankar. Varför inte dela din upplevelse med någon annan? Skicka ett meddelande, skriv en berättelse eller posta ett inlägg på sociala medier där du berättar var du är, vad du gör och hur du känner.

  1. Tänk bara på nuet

Det är lätt att låta tankarna börja vandra i negativ riktning. Ofta handlar det om att vi målar upp en negativ bild av vad som kommer att hända. Det vill säga tankar som: ”Den borde ha kommit nu”, ”nu har det bästa ljuset redan varit”, ”jag får för långa slutartider”, ”väderprognosen sa att det skulle bli regn om två timmar, är det värt att stanna kvar” och så vidare. Försök istället att tänka bara på nuet – vad som faktiskt sker just nu och inte vad som kan komma att ske om fem minuter eller fem timmar.

  1. Sätt inte för höga förväntningar

Du kanske har sett många bilder från det fotogömsle som du sitter i. Bilder där den ena är mer fantastisk än den andra. När du sätter dig själv i gömslet kanske du förväntar dig att få snarlika resultat. Ett tips för bättre gömslesittningar är att inte ha för höga förväntningar. Det kanske krävde många sittningar innan de bilder du har sett på sociala medier blev till. De kanske har haft enorm tur eller är mycket duktiga fotografer och efterbehandlare. Ställ förväntningar utifrån din egen kunskapsnivå, både tekniskt och kreativt.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!