Väl utvalda & ”annorlunda” gömslen för utmärkt björnfotografering.
Fyra olika björnsittningar både på myr & i skog.
Chans att fotografera järv och varg.
Många havsörnar i träden, på marken och i luften.
Fotografera det mäktiga finska landskapet med gammelskogar, myrar och gölar.
Guidning till de bästa fotoplatserna på de bästa tiderna och fotografisk handledning av naturfotografen Niklas Virsen.
Möjlighet till att fotografera i ett mycket annorlunda gömsle för 1 person (early bird).
En liten grupp av endast 8 deltagare ger en exklusiv och personlig fotoresa.
När lugnet sänker sig över skogarna och det är tyst, då kommer brunbjörnarna fram. Först hörs endast trampen inne i skogen och suget efter att deras stora trampdynor lyfts från den våta marken i myrkanten. Det är en alldeles speciell känsla man får i kroppen när vårt största rovdjur gör entré, brunbjörnen!
Vi kommer att tillbringa fyra av våra sju dagar i fotogömslen på denna fotoresa. Vi kommer att fotografera björn i ett av Finlands (kanske till och med Finlands bästa) områden för björn- och järvfotografering med stora möjligheter att komma björnarna riktigt nära! Chansen finns även på varg. Mycket stor chans även på havsörn. Räkna med fyra riktigt intensiva gömslenätter där det inte är någon idé att sluta ögonen.
Björnarna kommer ofta ut tidigt på sen eftermiddag och kväll i bra ljus. De är också aktiva nattetid. Augusti är en perfekt tid att besöka björnarna i Finland. Det är lite av lågsäsong och chansen för att dimma drar in över landskapet är relativt stor. Under augusti är björnarna och järvarna mer vana vid människornas aktivitet i gömslet än vad de är i början av säsongen. Under den här månaden ska björnen äta upp sig inför vintern och därför är födosökandet intensivt under augusti månad.
Inte samma ”gamla” gömslen.
De allra flesta fotografer som åker till Finland och fotograferar björn, järv och varg gör det till samma gömslen år efter år. Det finns aktörer som i princip dominerar gömslefotograferingen för björn, järv och varg i Finland. I alla fall när vi pratar om besök från skandinaviska naturfotografer.
Naturfotografer åker hit på grund av vanor men också att det är bra fotografering på alla tre rovdjuren. Dock finns det många gömslen i Finland som inte är lika frekvent besökta och som är lika bra, om inte bättre, framför allt för fotografering av björn och järv. Vargen är fortfarande bättre hos denna aktör men i skogsgömslena som vi kommer att besöka finns det stadiga besök av varg (varg fotades exempelvis på resan 2021 med Fröstad Naturfoto).
Jag kör mina fotoresor till björn och järv i Finland till mer ”okända” gömslen där du inte känner igen varenda stock, stubbe eller landskap. Jag tycker att det är viktigt för att inte replikera alldeles för mycket. Så länge björn- & järvfotograferingen är lika bra – i många fall bättre, ser jag ingen anledning eller vilja att åka till samma ”gamla” gömslen.
Stämningsfull inramning.
Idén och tanken bakom denna skräddarsydda fotoresa till Vilda Finland är att inte bara erbjuda björn- och järvfotografering utan också ge dig tillfället att fotografera en vild och vacker natur. Vi kommer att fokusera på områdena kring Oulanka nationalpark. Nationalparken instiftades så tidigt som 1956. Ett annat område som vi kommer att fokusera landskapsfotograferingen kring är Riisitunturi nationalpark med sina enorma rikedom av gamla granar och tonvis med skägglav.
Det är tajgalandskapet som dominerar med stora utsikter över de finska skogarna, raviner, bäckar och åar. Många fotoreseföretag och privatpersoner åker endast direkt till gömslena vid sin Finlandsresa. Det är en miss för det finska landskapet har så mycket att erbjuda en naturfotograf. När vi ska åka för att fotografera björn passerar vi hela tiden vackra skogar, gölar och myrmarker. Sådan är naturen här.
Gömslen vid myrmark & gölar.
Den här fotoresan till vilda Finland handlar främst om den finska björnen. Jag har valt ut de enligt min mening bästa gömslena för att få en spännande, varierande och bra fotografering som möjligt. I anslutning till Oulanka fotograferar vi brunbjörnen från ett mycket bekvämt och rymligt gömsle. Gömslet är fint inrett med sängar (för dig som vill vila någon timme), mulltoalett, värme och ett litet kök.
Miljön kring detta gömsle inbjuder verkligen till en stämningsfull kväll och natt. Här utanför vårt gömsle finns en vidsträckt myr och en liten göl. I denna göl och våta myr brukar brunbjörnarna bada och simma. Det skvätter också mycket vatten när de springer över myren. Ljuset är bra även sen kväll med tanke på alla öppna ytor. Det vi kan förvänta oss att fotografera från detta gömsle är så klart brunbjörn men vi har även mycket stor chans på havsörn. Chansen för järv eller varg är tämligen liten i detta gömsle. Här är det björnens domäner. Jag har valt att fokusera två av våra gömslesittningar till denna göl och myrmark.
Gömslen i skogsmiljö och en ravin.
I vårt andra gömsle sitter vi tillsammans, tre & tre i varje gömsle. De här gömslena ligger längre söder över i nordvästra Finland. Här har vi mycket stor chans att se och fotografera järv samt bra chans på varg. Björnen finns här också mycket talrikt givetvis. En av de största björnarna i området är en hane som väger runt 300 kilo. Räkna med intensiva björn- järv och kanske vargkvällar & nätter. Dessa gömslen ligger inne i skogen och skapar helt nya förutsättningar för andra bilder än i de två tidigare gömslena vid myrmarken. Här kan vi arbeta med snygg bokeh av skogens stammar och vegetation. I augusti har också riset intagit en röd nyans. Här är skogskänslan påtaglig och vi kan arbeta mycket med isolerat ljus och ljus som sipprar genom trädkronorna, eller om det regnar fånga den där mustiga skogskänslan.
Om dessa två miljöer inte är nog med variation i ditt bildmaterial finns det också en helt unik miljö som utgörs av en ravin som ligger mitt inne i skogen. Ett magiskt litet ställe där möjligheten till att skapa annorlunda björnbilder finns. Här kan du få björn som ställer sig ute på kanterna till ravinen och blickar över landskapet. Här finns givetvis också järv. Det här unika landskapet ligger bara cirka 1 kilometer ifrån gömslena inne i skogen. Det här enmansgömslet är mycket enkelt och saknar toalett. Du bör också ha tillgång till ett relativt ljusstarkt objektiv då platsen kan bli ganska så mörk framåt kvällen.
Observera! Det finns begränsade platser till ravinen så är du intresserad av att sitta här en av kvällarna/nätterna måste du kontakta mig. Först till kvarn är det som gäller. Meddela ditt intresse i bokningsformuläret under ”övrig information”. Early bird är det som gäller här!
Kahru – kärt barn har många namn.
På den här fotoresan kommer vi att fokusera på förutom landskap tre av våra stora rovdjur. Dessa är björn, järv och varg. Lodjuret lämnar vi utanför till en annan gång. Det finns cirka (med marginal medräknat) runt 2 200 individer av brunbjörn i Finland medan järven kan räknas in på cirka 380–400 individer. Med andra ord är brunbjörnen mycket mer vanlig än järven i de finländska skogarna. Vargen finns representerad med cirka 30 stycken vargflockar. Till synes är Finlands vargbestånd på väg uppåt (2020).
Just brunbjörnen, eller Kahru som den heter på finländska har en djupt rotad plats i finsk mytologi och folktro. Björnen är ett djur som demonstrerar kraft och stabilitet. Bilder på björnar avbildade på hällristningar från bronsåldern skvallrar om björnens mytologiska figur. Visste du att det i Finland finns cirka 200 olika synonymer för kahru (200!)? Hela det finländska landskapet här inbjuder till myter med sin gammelskog, öppna myrmarker, stenbumlingar och gölar. Att där någonstans i landskapet finns björn, järv och varg gör inte myterna mindre fantasieggande.
Mer information.
Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.
11 augusti 2023
Vi ankommer till Uleåborg flygplats och transporterar oss sedan till Kuusamo (en bilfärd på cirka 2h 30 min). Väl framme vid vårt boende packar vi upp våra saker och gör oss hemmastadda. Detta följs av en kort introduktion av vår fotografering i området (i mån av tid). Kvällen avslutas med middag.
12 augusti 2023
Idag åker vi ut tidigt till det finska taigalandskapet och fotograferar gölar, myrar, forsar och utsiktsplatser (I vilken ordning vi besöker de olika landskapen beror mycket på väder och vind). Efter landskapsfotograferingen åker vi tillbaka till vårt boende och äter lunch. Efter lunchen har vi en kort möte där vi pratar om kvällen och nattens fotografering i björngömslet. Vi äter sedan en tidig middag och beger oss mot eftermiddagen till vårt gömsle. Här spenderar vi hela kvällen, natten och morgonen med att fotografera. Innan vi sätter oss i gömslet så har du möjlighet att köpa tilltugg och dricka till kvällen och natten.
13 augusti 2023
Vi lämnar gömslena på morgonen och beger oss hem mot vårt boende. När vi kommer dit äter vi frukost och sedan är det tid för vila och senare lunch. Mot förmiddagen kommer vi ha föreläsning/teori med fokus på det första dygnet i gömslet. Därefter äter vi middag och beger oss sedan mot vår andra gömslesittning på myren.
14 augusti 2023
Vi lämnar gömslet på morgonen och åker hem mot vårt boende och äter frukost. Därefter är det tid för vila och senare lunch. Efter detta är det dags för oss att åka ut i landskapet och fotografer myrar, forsar och gölar i det vackra finländska taigalandskapet. I vilken ordning vi tar de olika platserna för landskapsfotograferingen beror mycket på hur vädret ser ut. Vi är ute hela kvällen tills det blir mörkt och åker sedan hem mot vårt boende och äter middag.
15 augusti 2023
Idag kommer vi lämna vårt boende i Kuusamo men först kommer vi att fotografera ett landskap med fantastisk utsikt över taigan. Vi hoppas på mycket dimma över grantopparna och bra möjligheter till panoramavyer. Frukost äter vi i fält eftersom vi kommer att gå upp mycket tidigt. Vi åker sedan hem och förbereder oss för färden ner till vårt andra boende (en bilresa på cirka 3h 10 min). Lunch äter vi på vägen och en tidig middag. Väl framme på vårt nya boende packar vi upp våra saker sen är det dags att bege sig iväg mot vår tredje björnsittning, denna gång i en vacker skogsmiljö eller ravin (se information angående möjlighet till att fotografera vid ravinen). Vi sitter i gömsle hela kvällen och natten.
16 augusti 2023
Vi startar med en frukost på boendet följt av vila och lunch. På eftermiddagen kommer vi ha en föreläsning/teori om efterbehandling. Jag ska visa hur jag arbetar med mina björnbilder i efterbehandlingen Därefter är det dags för vår fjärde och sista gömslesittning.
17 augusti 2023
Idag är det tyvärr den sista dagen av vår fotoresa till de finska björnarna. Innan vi åker tillbaka till flygplatsen så äter vi en stadig frukost och knyter ihop säcken.
Flygplats på destinationen✈️
Uleåborg flygplats.
Flyga ifrån ✈️
Du väljer själv vart du vill flyga ifrån.
Du tar dig själv till Uleåborgs flygplats. Mer ingående tider får du vid bokning eller om du har frågor om mer exakta tider kan ni kontakta mig antingen på e-post eller telefon.
Vart ska vi mötas upp?
Vi möts upp inne på flygplatsen, vid ankomsthallen. Många av oss kommer med sannolikhet att åka samma flyg också, vilket förenklar det hela, men det är ankomsthallen som är uppsamlingsplatsen.
Transport i Finland?
Transport i Finland görs i en modern minibuss.
Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?
Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.
Har du frågor om din flygbiljett? Kontakta din personliga kontakt på BIG Travel (telefonnummer får du vid bokning).
Beställ egna flygbiljetter
Du har givetvis också möjligheten att beställa dina egna flygbiljetter genom valfri tjänst. Tänk då på att du själv ansvarar för att tiderna med de olika flygen passar.
Du kommer att bo på två olika ställen under denna fotoresa till Vilda Finland. Vårt första boende ligger i Kuusamo, Holiday Club. Här bor du riktigt bra i ett dubbelrum (med två enskilda sängar). Här finns förutom det mest nödvändiga som toalett och dusch även bastu och närheten till restauranger. Om du vill ha ett enkelrum kan detta tillhandahållas i mån av plats, ju tidigare du efterfrågar ett enkelrum desto mer chans finns det att ett är ledigt.
Vårt andra boende ligger helt i anslutning till våra björngömslen längre söderut från Kuusamo. Det är enkelt boende men bekvämt och med närhet till naturen.
Du kan köpa till enkelrum på denna fotoresa för 2 900 SEK för alla nätter.
På denna fotoresa ingår det frukost & lunch enligt nedanstående schema.
- 11 augusti: Inga måltider ingår (transportdag)
- 12 augusti: Frukost & lunch ingår.
- 13 augusti: Frukost & lunch ingår.
- 14 augusti: Frukost & lunch ingår.
- 15 augusti: Frukost & lunch ingår.
- 16 augusti: Frukost & lunch ingår.
- 17 augusti: Frukost ingår.
Augusti är en trevlig månad att vistas här i de nordöstra delarna av Finland. Räkna med en dygnstemperatur från cirka 14–15 grader. Givetvis ska du vara beredd på kallare, men även varmare temperaturer också. På kvällar, morgnar och nätter sjunker dock temperaturen och det kan stundtals bli ganska så kyligt.
Som med allt annat väder uppe i norr får du räkna med regn och molnigt väder, precis lika mycket som soligt. Det är en bra idé att hålla ett öga på väderprognoserna innan avfärd.
Observera! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig.
Kläder.
- Slitstarka vandringsbyxor.
- Mössa och vantar (tidiga morgnar och kvällar kan bli kalla).
- Eventuellt underkläder och underställ om du fryser lätt.
- Vandringssockor och några få ombyten.
- Bekväma vandringsskor, gärna vattentäta.
- Vindjacka.
- Regnjacka & regnbyxor. Eller alternativt vattentät vindjacka.
- Eventuell fleecetröja.
- Ombyten t-shirts och långärmade tröjor.
- Keps eller hatt.
Utrustning.
- Vandringsstavar. Det förenklar din vandring avsevärt (om du har mycket kamerautrustning och vet med dig om att ryggen brukar kunna vara ett problem).
- Solglasögon.
- Termos (om du vill ha med dig eget kaffe ut på turerna).
- Pannlampa eller ficklampa.
- Väckarklocka.
- Öronproppar.
- Handsprit.
- Kopior på alla viktiga dokument (pass, resepapper).
- Om du lätt blir hungrig bör du ha med dig några ”powerbars” eller frukt ut i fält.
Elektronisk utrustning.
- Mobiltelefon.
- Powerbank.
- Laddare för mobiltelefon.
- Eventuellt laptop eller platta för redigering av bilder.
Denna fotoresa till björnen i Finland innehåller både däggdjur- och landskapsfotografering. På grund av detta bör du ha med dig objektiv som täcker en stor spann av brännvidd. Observera att detta är endast förslag och du tar givetvis med dig den utrustning som du tycker är relevant.
Det kan vara svårt att välja de objektiv du ska ha med dig på fotoresan, framförallt när du är begränsad till en viss vikt på handbagaget. När vi fotograferar däggdjur och fåglar vill du kanske ofta komma så nära som möjligt, därför är ett teleobjektiv med rejäl brännvidd, 300 mm och uppåt bra. Om du vill arbeta med exempelvis björnen i landskapet kan du ha ett teleobjektiv på cirka 80-200 mm. Dessa objektiv är också bra för intima landskap.
Om du har ett zoom-objektiv som täcker större delen av dessa brännvidder är denna bra att ta med sig. Om du endast får plats med ett teleobjektiv skulle jag välja det med mest zoomomfång eller längst brännvidd.
• Ett eller två kamerahus.
• Ett teleobjektiv från 300 mm och uppåt för fotografering av björn, järv, fåglar och kanske även varg.
• Ett teleobjektiv från cirka 80- 200 mm för däggdjur i landskapet samt för intima landskapsfotografier.
• Ett vidvinkelobjektiv för urskogslandskapet, forsarna och utsiktsplatserna.
Tänk dock på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.
Övrig fotografisk utrustning som är bra att ha med sig är givetvis en robust kameraväska. Antingen en som tål regn eller som har regnöverdrag. Det är också viktigt med extra minneskort och batterier. Glöm heller inte en extern hårddisk eller extra minneskort för backuplösning av dina bilder.
- En robust kameraväska.
- Stativ (om du använder sådant och vill ”dra på det”).
- Extra minneskort.
- Extra batterier.
- Batteriladdare.
- Backuplösning.Eventuella filter för landskapsfotografering. Exempelvis ND, Avtonat gråfilter eller polfilter.
Viktigt!
Ta backup efter varje fotosession! Antingen har du extra minneskort för backup eller en extern hårddisk.
Maxantal deltagare på denna fotoresa är 8 stycken personer (9 personer med mig).
Vi kommer att vandra mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.
Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.
Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.
Att sitta i gömsle är inte fysiskt ansträngande. Vi kommer dock att besöka några riktigt fina utsiktsplatser och scenerier som kräver grundkondition. Dessa områden är smått kuperade, cirka 1 km vandring.
Du bör ha en god hälsa för att följa med på denna fotoresa. vaccinationer är som regel inte nödvändiga när du åker till Spanien. För säkerhets skull kan du dubbelkolla med ett vaccinationscentrum eller vårdcentral.
Innan du reser bör du se över din försäkring för att se vad den täcker & inte täcker. För vissa försäkringar kan en extra reseförsäkring behövas. Kontakta ditt försäkringsbolag.
Finland ligger en timme före Sverige.
Här har jag listat flera tips på hur du kan skydda dig mot att ditt bagage inte når fram till vår slutdestination. Även hur du ska kunna skydda din dyrbara kamerautrustning i ditt handbagage. Det är mycket ledsamt och irriterande när ditt bagage inte når slutdestinationen. Ibland har det ingen betydelse hur mycket du förbered för att ditt bagage inte ska komma bort. Det händer tyvärr och är då helt bagagesystemets fel. Du kan dock minimera risken att ditt bagage hamnar på villovägar genom att följa dessa tips. Vi börjar med ditt handbagage och vad du ska tänka på och göra för att skydda din kamerautrustning och andra sköra produkter vid eventuell incheckning av ditt handbagage.
Handbagage.
När det gäller handbagage råder jag dig att följa de anvisningar som ges av flygbolaget gällande storlek på handbagage och maxvikt. Tillåten vikt på handbagaget och max bredd, längd, höjd på handbagaget kan variera beroende på flygbolag. Se till att kolla upp både storlek och maxvikt innan din resa.
De flesta flygbolag erbjuder dig att ta med dig ett handbagage plus en liten väska (exempelvis en liten laptopväska, fodral eller handväska) in på planet.
Försök att undvika incheckning av dyrbar fotoutrustning.
Det här är alltid en känslig punkt som jag ofta får många frågor kring. Vad händer om flygbolaget vill checka in mitt handbagage även om jag uppfyller alla krav på storlek och maxvikt. Får de göra det? Ja, de flygbolag som jag har erfarenhet av har alltid rätten att välja ut vissa handbagage om det är ett fullt flyg och det sannolikt inte finns plats i handbagageutrymmet.
Om din väska väljs ut för att checkas in i lastrummet kan du givetvis förklara vad väskan innehåller, i detta fall dyrbar fotoutrustning. Om du har tur och är trevlig så hittar personalen kanske en lösning. Om du skulle vara tvungen att checka in ditt handbagage ändå har du rätt att plocka ut sådana saker som är sköra (i ditt fall kamerautrustning som också har litiumbatterier), mediciner och andra nödvändiga produkter. Det är väskans skrymmande plats som är problemet här, inte vad som är i den.
Mitt tips är därför att skaffa dig en fotoreseryggsäck med uttagbara fotoväskor eller att ha med dig någon form av tygkasse att lägga din dyrbara kamerautrustning i om ditt handbagage måste checkas in. Flygresan kanske blir lite mer obekväm men du vet i alla fall att din kamerautrustning kommer fram till destinationen utan att skadas av stötar.
Fotoreseväskor som handbagage.
Jag skulle vilja tipsa dig om två stycken riktigt bra fotoreseväskor som både är smarta, snygga och flexibla. De uppfyller de flesta flygbolags krav på maxstorlek i bredd, längd och höjd (dubbelkolla dock alltid med flygbolaget du ska resa med). Båda fotoreseväskorna har också uttagbara innerväskor för din kamerautrustning (in-bag funktion).
Bagage.
Skriv ditt namn på bagaget.
Det bästa sättet för personalen på flygplatsen att kunna spåra din väska är helt enkelt att skriva ditt namn på den, både för- och efternamn. En namntagg finns att köpa i de flesta butiker som säljer reserelaterade produkter. Namntaggen spänns sedan fast på din väska. Du kan även skriva in ditt flygnummer på namntaggen.
Ta bort dina gamla bagageetiketter.
Ta alltid bort dina gamla bagageetiketter från tidigare resor så den personal som ska lotsa ditt bagage vidare får rätt information om slutdestination.
Om du låser din väska med hänglås, välj TSA-certifierat.
TSA-hänglåsen är framtagna för att fungera i länder där du inte får checka in låsta bagage, exempelvis USA. Med ett TSA-lås kan personalen på flygplatsen öppna ditt bagage utan att behöva klippa upp låset eller på annat sätt skada din väska. Det ger en viss trygghetskänsla att ha ett lås på bagaget och försvårar givetvis snabba stölder från klåfingriga individer. Flygplatserna kan också göra kontroller av vissa bagage och då slipper de, precis som jag skrev ovan, att på “våldsamma sätt” öppna ditt bagage.
För mig som reseledare och fotograf är tryggheten för dig som deltagare och resenär givetvis extremt viktig! Jag kommer aldrig att utsätta dig som resenär eller deltagare till något som kan innebära fara eller skada för hälsan. Jag kontrollerar och håller mig uppdaterad på säkerhetsläget till mina destinationer och skulle det uppstå problematik, så som naturkatastrof, oroligheter, krig och så vidare får du resan återbetald i enlighet med Kammarkollegiet.
Jag anmäler mig alltid till Sweden Abroad inför varje avresa för att maximera möjligheten för den svenska ambassaden att kontakta mig om något osannolikt skulle inträffa som betyder att vi måste avbryta resan. Förutom dessa säkerhetsåtgärder för din trygghet har jag gått kurs i första hjälpen och har alltid första hjälpen kit i närheten under hela vår aktivitet.
När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.
I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/
Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).
Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.
Sammanfattning, trygghetsåtgärder för dig:
- Resegaranti via Kammarkollegiet.
- Säkerhetskontrollerar alltid våra destinationer (via bland annat UD).
- Anmäler fotoresorna till Sweden Abroad.
- Utbildning i första hjälpen.
- First Aid kit i närheten.