Den här artikeln ingår i en serie om datorer för fotografer. Andra artiklar i samma serie är:
Förra veckan publicerade jag en ganska lång artikel om processorn där jag bland annat tipsade dig om vilken typ av processor som är bra för bildbehandling och videobearbetning. Givetvis berättade jag också i stort hur en processor fungerar och vilken uppgift den har bland datorkomponenterna.
Om processorn är hjärnan i datorn kan man säga att moderkortet är kroppen. Moderkortet och processorn är på ett sätt synonyma med varandra, något jag kommer att förklara längre fram i denna artikel om moderkortet.
De viktigaste valen när du köper ett nytt moderkort.
Moderkortet är ett kretskort där alla andra datorkomponenter kopplas in, exempelvis processorn, hårddiskar, RAM-minne och så vidare. Utan moderkortet finns det ingenstans i datorn att koppla in de olika datorkomponenterna.
Moderkortet har flera olika tillverkare, bland annat ASUS, MSI, Gigabyte med flera. Det som moderkortet och processorn dock har gemensamt är att de är kompatibla med två olika märken av processorer, återigen INTEL & AMD (variationer kan förekomma). Vi väljer med andra från Intelprocessorer och AMD-Ryzenprocessorer när vi ska köpa eller bygga en ny dator. Då måste vi också införskaffa ett moderkort som antingen är anpassat för INTEL´S processorer eller AMD´s processorer.
Inga problem så långt, men det finns fler val vi måste göra som är helt väsentliga för att processorn och moderkort ska vara kompatibelt med varandra. Det finns två helt avgörande val du måste göra när du köper ett moderkort, dessa tillsammans med valet av INTEL eller AMD listar jag här nere. Tänk på att om du köper en redan färdigbyggd dator behöver du sällan bry dig om vilket moderkort som sitter i datorn.
Processorsockel och formfaktor.
När du väljer ditt moderkort så måste du ta reda på exakt vilken processorsockel moderkortet har, med andra ord i den sockel där du ska sätta in processorn. Förutom som ovan beskrivet valet av INTEL eller AMD, finns det bland dessa olika generationer av processorer som passar i olika typer av processorsocklar.
Notera att det är ganska enkelt att ta reda på vilken sockel som gäller. Titta bara på specifikationerna på din processor så står där i klartext vilken processorsockel ditt moderkort måste ha. Det finns flera olika socklar till INTEL och AMD. För AMD är AM4 idag den vanligaste på konsumentmarknaden men där finns också TR4 och sTRX4. INTEL´s vanligaste sockel är LGA1200, men det finns också LGA1151 och LGA2066.
En annan parameter du måste förhålla dig till är moderkortets formfaktor. Även här finns några olika val. Jag har valt att nämna tre olika typer av formfaktor som ditt moderkort kan ha. Dessa är ATX (den vanligaste), Micro ATX och Mini ATX. Denna formfaktor handlar enbart om hur stora eller små moderkorten är (samt hur mycket datorkomponenter du får plats med).
Valet av formfaktor måste också passa det chassi som du har tänkt att ha alla datorkomponenter i. Med chassi menas den ”lådan” eller ”burken” som innehåller alla datorkomponenter. I specifikationerna på ditt chassi står vilken formfaktor som passar chassits mått. I de allra flesta chassin får du plats med ATX och kan även då montera mindre moderkort också. Läs dock specifikationerna för att vara riktigt säker!
RAM-minne som stöds och expansionsplatser.
Det finns två saker till som du bör kolla innan du köper ett nytt moderkort. Det är hur mycket RAM-minne som stöds och i vilka hastigheter. Är du osäker på hur mycket RAM-minne du behöver till exempelvis Lightroom eller Da Vinci Resolve, ska vi prata om just RAM-minne i nästa artikel.
Du bör också skanna igenom de olika expansionsplatserna på moderkortet, exempelvis hur många platser det finns för M.2 SSD, RAM-minne m.m. Om du fortsätter att läsa mina kommande artiklar i denna serie kommer du att få en bra förståelse för vad de olika expansionsplatserna är till för.
Dyra moderkort VS. budget moderkort?
Om du besöker komplett.se, netonet.se eller någon annan hemelektronikplats på nätet kommer du att märka att det finns ett mycket stort utbud av olika moderkort från olika tillverkare. Det är inte alls konstigt att fråga sig, vilken ska jag välja?
Skillnaden mellan dyra moderkort eller moderkort som är mer budgetinriktade handlar ofta om för den vanliga konsumenten – mindre betydelsefulla nya standardlösningar som exempelvis i skrivande stund, kunna köra m.2 diskar i PCI:e 4. Om du inte vet vad som menas med PCI:e 4 kommer du heller inte sakna det. Vissa dyrare moderkort har ofta mer rejäla byggen, säkerhet och systemstabilitet. Notera dock att detta oftast endast syftar till när du vill överklocka en processor eller grafikkort. Med andra ord göra processorn eller grafikkortet snabbare än vad den levererades med från butik (Mghz). Har du inte för avsikt att överklocka din processor, eller dra nytta av PCI:e 4 eller kanske två stycken M.2 platser är nästan alltid de dyraste moderkorten ”overkill” för en vanlig konsument. Satsa på ett budget moderkort i mellanklass.
Vad ska du välja för moderkort?
Som jag skrev precis här över, tycker jag att du ska satsa på ett budget-moderkort i mellanklass. Med andra ord inte det billigaste som du hittar men heller inte det dyraste. Den extra prestandan och funktionerna du får i ett dyrare moderkort kommer sannolikt inte till användning om du själv inte är intresserad av att förstå dess fördelar (som ofta är ganska marginella).
Idag finns det ofta också integrerad RGB belysning i moderkorten. Notera att dessa är endast där för visuella själ. Ofta får du betala en dyrare slant för att få regnbågens alla färger på ett moderkort, något som i alla fall jag sällan är intresserad av.
Anmäl dig till nyhetsbrevet.
Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.
Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.