En fråga som jag får ofta. Nu menar jag riktigt ofta, är frågan hur mycket ISO man kan använda innan det drabbar bilden med för mycket brus. En fråga som kan vara hur komplicerad som helst om du vill men jag är allt för att förklara enkelt och pedagogiskt vare sig det är ett blogginlägg, på en workshop eller fotoresa.
Det här är svaret.
Svaret är väldigt enkelt egentligen:
- Vad tycker du själv?
Det finns inte något som heter rätt ISO eller för mycket- eller lite brus. Det beror helt på vart din egen smärttröskel för brus finns. Det är faktiskt bara du som fotograf som själv kan svara på den frågan.
Naturligtvis beror hur mycket brus du får i bilderna vid olika ISO-inställningar på vilken kamera du använder. En större sensor släpper in mer ljus och har alltid ett försprång till att skapa mer ”brusfria” bilder vid högre ISO.
Du kan dock aldrig veta hur bra en kamera hanterar ISO bara genom att läsa specifikationerna. Här krävs att du själv eller någon annan har gjort både studio tester och IRL-tester av ISO-egenskaperna. Observera att jag anbefaller dig att se till recensioner och tester där man testar ISO i verkligheten och inte bara i en kontrollerad studiomiljö.
Fotograferad med ISO 3200 Olympus OM-D E-M1 Mark II.
Bara du vet vart din smärtgräns går för brus i dina bilder.
Du kan läsa hur många tester du vill men det är först när du själv använder kameran som du riktigt vet vart din smärtgräns går. Är det vid 6400, eller kanske vid 12800, eller någon helt annanstans?
Du kan ta reda på din smärtgräns genom att helt enkelt ställa upp din kamera på ett stativ och fotografera mot ett kontrollerat motiv i kontrollerad miljö (studioliknande). Testa sedan med det lägsta ISO-talet på din kamera och arbeta dig uppåt. Vart blir det för mycket brus för dig?
När du vet detta ska du använda olika ISO egenskaper även utomhus när du fotograferar natur, det handlar om att göra dina egna tester helt enkelt.
De ISO-egenskaper du kan utläsa från specifikationerna handlar inte om hur bra kameran klarar av höga ISO-värden när du ska fotografera.
Använd Lightroom för att se vilka ISO-värden du brukar fotografera på.
Du kan använda Lightroom (eller liknande RAW-konverterare) för att filtrera ut dina bilder på vilka ISO-värden du har fotograferat med. Detta ger ofta en bra bild av vilka ISO-värden du brukar fotografer med.
Om du exempelvis fotograferar med en Nikon D850 och aldrig går över exempelvis 3200 ISO, då kan du inte heller ange ISO-hanteringen som ett argument för att köpa kameran. Det är hur du använder ISO-värdena vid fotoögonblicken som räknas, inte vad som står på specifikationspappret.
Lathund. Såhär får du reda på vilka ISO-värden du använder mest.
- Se till att du står i Biblioteket och tryck på CTRL-F eller Kommando-F för att få upp biblioteksfiltret i Lightroom Classic.
- Välj metadata och tryck på någon av pilarna för att välja ISO-hastighet.
- När du sedan har valt att visa metadata ISO-hastighet kan du se vilka iso-värden du mest använder dig av i relevans till vilken kamera du använder.