Nu är våren här! Ja, i alla fall i vissa delar av Sverige. Ni kanske känner igen känslan, allt blir lite lättare, lite skönare och naturen vaknar till liv. Isen på sjöarna smälter och fåglarna börjar komma tillbaka. Djuren i skogen börjar visa sig där exempelvis grävlingen gör entré på riktigt och björnen vaknar ur sitt ide. Vart du än bor i vårt avlånga land kommer våren för eller senare. Här får du 6 tips på vårtecken som du kan fotografera redan idag (de flesta av er!).

Tranor

Vår och tranor hör samman. Det vet alla som årligen åker till Hornborgasjön. Rader av husbilar och mängden av långa teleobjektiv kan helt enkelt inte ha fel. Tänk dock på att tranan inte bara finns i Hornborgasjön, även om det ibland kan kännas så.

Lyssna noga efter tranor nästa gång du är ute och fotograferar i dina hemmamarker och leta upp öppna ytor i landskapet, vem vet, du kanske kommer se en trana eller två.

Bäckar och vattendrag

I snösmältningens tidevarv fylls bäckar, åar och vattendrag på med vatten. Det brusar helt enkelt ordentligt där ute i vattenmarkerna. Passa på att fånga detta vårtecken med kameran. Arbeta med långa slutartider och skapa Fine-art av de vackra bäckarna och vattendragen.

Fälthare

Nu kan vi börja se mycket fälthare som rör sig ute på åkrarna och ängarna. Tiden för fältharen är här. Varför inte ge dig ut att leta.!?

Om du vill hjälpa fältharens ungar kan du i områden där det är ont om naturliga gömställen, ställa dit en lastpall i landskapet. Spika eller skruva fast en spånskiva på ovansidan. Därefter när lastpallen är på plats ska du lägga på ris och sly tills det täcker hela lastpallen. Nu har harungarna fått något att gömma sig i. Bra jobbat!

PS. Glöm inte att fråga markägaren om lov innan du börjar ställa ut lastpallar för harungarna. DS.

De första blåsipporna

Detta är nog det mest uppskattade och säkraste vårtecknet. Vi pratar givetvis om de allra första blåsipporna. De är sköra och vackra och lapar sol hela dagen. Blåsipporna kan du fotografera hur som helst. Med små utsnitt och makro kommer du nära och kan visa upp deras prakt.

Med en vidvinkel blir blåsippan mer som en deltagare i en större bild av våren. Varför inte kombinera en knotig ek med massor blåsippor?

Om du har börjat snegla mot att göra en time-lapse kan blåsipporna agera skådespelare. Med en time-lapse kan du fånga sipporna under en längre tid. Du kan visa upp hur de öppnar sig för att sedan sluta sig igen efter rådande väder och timme på dygnet.

Sädesärlan 

Finns det en bättre syn än en sädesärla på våren? Du kan se denna vackra skapelse vid en liten insjö där den fångar flygfän i hastiga vingslag. Eller så kan du se den vickande på den långa stjärten som att våren skulle vara ett disco!

Sädesärlan är absolut något som du måste bege dig ut för att fotografera!

Snö

Ja då läste rätt! Massor av snö på självaste våren. Det här året har jag sett fler poster om snö på Facebook än något annat år. Arga inlägg där personer gör personangrepp på vintern. Våren kommer till alla delar av Sverige, en del får helt enkelt vänta längre eller kortare beroende på hur man ser det.

Glöm inte bort att du inte kan påverka vädret, därför är det inget som ska påverka din fotolust eller humör. Njut av stunden och ta vara på naturen oavsett vilken sida moder natur vaknar på!

Vill du ha ännu mer fotoinspiration och erbjudanden!?

MISSA INTE EXKLUSIVA ERBJUDANDEN! För att inte missa några nya fotoresor eller naturfotokurser ska du anmäla dig till nyhetsbrevet. Här kommer du också att få exklusiva erbjudanden och möjlighet att förboka vissa kurser och resor.

Just nu! Du får en gratis E-bok ”30 tips på hur du kan bli en bättre landskapsfotograf” helt gratis vid anmälan!

Du får även länken till en 40 minuters inspirationsvideo från Kenya och Varanger. Fotoresor och tips som inspirerar dig!

Fel: Kontaktformulär hittades inte.