Med en drönare kan du skapa landskapsbilder med en helt annan vy än vad du kan göra med båda fötterna kvar på marken. Så länge du flyger din drönare i en säker zon och godkänt område är möjligheterna oändliga hur du väljer att visa landskapet. Du kan flyga högt för att fånga en stor del av landskapet, eller så väljer du att flyga lågt över vattenytan på en insjö, valet är helt ditt!
- Tänk inte bara högt
När du flyger med din drönare ska du inte endast tänka så högt som möjligt. Det är det första man gör när då fjärrkontrollen sätts i händerna på dig, att stegra farkosten så högt som det är möjligt. Visst är det kul med stora överblicksbilder över landskapet. Tänk dock på att drönaren kan hjälpa dig att komma åt platser som kan vara svåra att fotografera annars. Exempelvis över en sjö, ut för en klippa eller över en vidsträckt åker. Det är med andra ord inte bara högt som gäller för en drönare.
- Tilta neråt men även vertikalt
Flera av er har nog sett drönarbilder som ”titlar” neråt. Det brukar bli väldigt effektfullt så använd dig av gärna av denna metoden. Glöm däremot inte bort att fotografera landskapet med horisonten vertikalt i bilden för att få flera olika perspektiv på landskapet.
- Använd bracketing
Ett problem som du ställs inför när det gäller att producera bilder från en drönare är den lilla sensorn. Även om det idag finns högupplösta kameror på dyrare drönare har konsumentdrönarna inte riktigt nått dit ännu, även om de är en bra bit på vägen! Om du inte vill köpa en dyrare drönare får du nöja dig med en 12 megapixel sensor på den inbyggda kameran. Används de här 12 megapixlarna rätt har du dock inga bortförklaringar på att kunna skapa fantastiska bilder som håller för större printar.
Ett av de tekniska förutsättningarna i efterbehandlingen för att skapa bra drönarbilder är att du har fotograferat i bracketing mode på drönaren. Det vill säga för att kunna skapa en högdynamisk bild.
- Gå en kurs!
Har du högtflygande planer för din landskapsfotografering? Varför inte testa ett annat perspektiv? Jag erbjuder privatkurser i drönarflygning och efterbehandling av drönarbilder. Bland annat fokuserar jag privatkurserna i drönarflygning kring:
- Vett och etikett (vart får jag egentligen flyga?)
- Genomgång av de bästa apparna för att flyga din drönare.
- Komposition, bracketing, ljus.
- Vi flyger drönare i praktiken.
- Vi går igenom alla möjligheter till automatiska programlägen.
- Efterbehandling av dina drönarbilder.
- Och mycket mer..