Arbeta med motivet.
Det mest grundläggande felet jag ser landskapsfotografer göra är att de inte jobbar tillräckligt mycket med motivet. De hukar sig inte ner, de går inte runt objektet och de lägger sig inte platt på mage. De testar inte olika brännvidder och de stannar inte tillräckligt länge för att faktiskt se. Att fotografera motiv i ett landskap kräver att du arbetar med motivet. Ibland har du kanske tur och ”sätter bilden” direkt men min erfarenhet säger att hårt arbete alltid lönar sig!
2. Tänk annorlunda.
Inspireras gärna av andra fotografer men kopiera dem inte. Du ska skapa bilder som är dina, inte någon annans. Detta gäller framförallt när du har börjat bli varmare i kläderna när det kommer till bildskapande. Det är viktigt att vara kreativ och annorlunda. Jag vill i alla fall inte se samma bilder från samma plats om och om igen.
3. Läs din kameramanual (ja! jag är seriös!)
Jag vet! När du har fått din nya kamera vill du bege dig ut till skogs eller åka till första bästa sjö. Jag är likadan och jag läser sällan en kameramanual längre. Däremot som nybörjare (alla har vi startat där) är det viktigt att du sätter dig in i de mest väsentliga delarna av din utrustning. Det kan finnas inställningar som du inte vet om, som i sin tur både kan förenkla och förbättra dina landskapsbilder. Ta exempelvis Olympus OMD E-1 Mark II, denna kamera har ett högupplösningsläge som producerar 80 megapixels RAW-filer, istället för 20 megapixel som sensorn är. Det är funktion du skulle kunna ha missat.
4. Var inte rädd!
Tänk inte så mycket på din utrustning när du är ute i fält och fotograferar. Var försiktig men behandla inte din kamera och objektiv som det skulle vara dina barn. Kameran är till för att användas och är endast ett redskap som du använder för att dokumentera eller skapa fotografier av landskap. Detta oberoende av om det står Canon, Nikon eller Sony på kameran. Lägg inte ner din kamera i väskan igen efter att du har tagit en bild. Det är bättre att vara förberedd med den runt axeln och linslocket behöver du endast montera på när du packat klart och ska åka hem för dagen.
5. Du kan fotografera i alla ljusförhållanden.
Det är en lögn och en inarbetad osanning att du inte kan fotografera landskap mitt på dagen. Vi hänvisas i fotomagasin och böcker till att skapa våra landskapsbilder i gryning och skymning. Det är ett bra råd då ljuset oftast är mjukt och lättarbetat. Däremot inte sagt att du inte kan fotografera i alla ljusförhållanden och även mitt på dagen. En bra landskapsfotograf måste kunna producera bra bilder oavsett väder eller tidpunkt på dagen. Titta ut genom fönstret, vad är det för väder idag och lägg upp din landskapsfotografering efter det.
6. Förgrund!
Något du bör fundera över varje gång innan du trycker ned avtryckaren är om det behövs en förgrund? Till 99% blir ditt svar förmodligen ja! I alla fall när det kommer till att fotografera det stora landskapet. En förgrund ger ett djup och en dynamik i bilden. Många landskapsbilder utan just förgrund tenderar att upplevas som platta. Förgrunder kan vara stora, små, i skärpa eller i oskärpa. Testa dig fram!
7. Glöm inte bort efterbehandlingen.
Det finns många duktiga naturfotografer där ute i vårt avlånga land. Dessvärre är bristen på kunskap och eftertänksamhet i efterbehandlingen stor! Det har jag sett som har anordnat kurser i Lightroom och Photoshop i över sex år. Min expertis visar att det allra största glappet mellan att vara en duktig landskapsfotograf och en medioker ligger just i efterbehandlingen. Jag anser att fotografering idag är 50% ute i fält och 50% i bildredigeringen. Det ska dock ske subtilt och endast förstärka ett redan bra fotografi.
Jag har utbildat i Lightroom och Photoshop i flera år med massor av nöjda kursdeltagare. Gå en privatkurs hos mig där du kan skräddarsy precis det du vill ha hjälp med, vare sig det handlar om sortering, arkivering eller efterbehandling. Du! På mina privatkurser i Lightroom & Photoshop kan du ställa de ”dumma” frågorna utan att skämmas inför andra!
8. Skaffa dig en mentor.
En mentor kan vägleda dig i din utveckling mot att bli en bättre fotograf. Mentorns uppgift kan vara att se över ditt bildarkiv komma med konkreta förslag på hur dina bilder kan bli bättre eller lära dig kameratekniker från grunden. Jag skulle vilja jämföra dagens kursverksamhet som ett sätt att få en mentor. Exempelvis ser jag på Fröstad Naturfoto en möjlighet för dig att gå skräddarsydda naturfotokurser och resor med mig som mentor. Jag tror på det långsiktiga mentorskapet och arbetar hela tiden för att nå detta mål.
9. Inställningarna ska sitta i ryggmärgen.
Om du har läst igenom punkt tre så förstår du vad jag menar. Läs manualen och bege dig sen ut och testa, eller gör det parallellt! Huvudsaken är att du ska kunna inställningarna på din kamera så att det sitter i ryggmärgen. Det är svårt nog att hitta bra motiv, jobba med komposition och ljus. Det är viktigt att du kan handla snabbt när en situation uppstår, ljuset kan till exempel försvinna snabbt.
10. Dröm större!
Våga drömma! Det är en rätt häftig rättighet varje människa har, att få drömma precis vad den vill. I dina drömmar kan alla dina drömbilder bli verklighet. Du kan visualisera dig fram till resultat och få både mer tålamod och koncentration om vi drömmer större. Ingenting är verkligen inte omöjligt så länge dina egna drömmar finns. Hjärnans kapacitet att visualisera framgång är fantastisk! Den finns hos alla människor, både hos mig och hos dig.